Kathimerini.com.cy
Ο κ. Πέτρος Γαλίδης, Βοηθός Επίτροπος Επικοινωνιών και Πρόεδρος της “Ευρωπαϊκής και Μεσογειακής Ομάδας Ρυθμιστών Τηλεπικοινωνιών” (EMERG), μαζί με τον αρμόδιο Λειτουργό Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Μιχάλη Νικολάου, συμμετείχαν στο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) – “Global Symposium for Regulators 2024” (GSR-24) https://www.itu.int/itu-d/meetings/gsr-24/ που πραγματοποιήθηκε στην Καμπάλα της Ουγκάντας από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 4 Ιουλίου 2024.
Στο Συνέδριο συμμετείχαν Υπουργοί, επικεφαλής και αντιπρόσωποι των ρυθμιστικών αρχών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και άλλοι οργανισμοί από όλο τον κόσμο. Συζητήθηκαν σημαντικά θέματα και νέες εξελίξεις στον τομέα των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (ΗΕ), ιδιαίτερα σχετικά με το πώς να μεγιστοποιηθούν οι δυνατότητες των ψηφιακών τεχνολογιών για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων.
Τα βασικά θέματα περιλάμβαναν τον τρόπο ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής, το πώς να κτιστεί μια χωρίς αποκλεισμούς, ασφαλής και βιώσιμη οικονομία του διαστήματος και πώς να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.
Άλλες συνεδρίες ενθάρρυναν τις ανταλλαγές γνώσεων, τη μάθηση και την ανάπτυξη δικτύων ΗΕ, και άλλες διερεύνησαν το πώς η νομοθεσία μπορεί να συμβαδίζει με την καινοτομία. Επίσης, το Συνέδριο υιοθέτησε το έγγραφο «Best practices guidelines helping to chart the course of transformative for positive impact».
Η αντιπροσωπεία της Κύπρου συμμετείχε ενεργά στις συζητήσεις με ουσιαστικές παρεμβάσεις στις συνεδρίες με αναφορές τόσο στο EMERG όσο και στην Κύπρο, ενώ ο κ. Γαλίδης ήταν και ο συντονιστής της Συνεδρίας (Session 4) με τίτλο “Mastering Digital Transformation”, στην οποία συζητήθηκαν ποικιλόμορφες προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού, όπως:
Δυνατότητα πρόσβασης σε ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες και η προσιτότητα τους: Πώς να αντιμετωπιστούν τα εναπομείναντα εμπόδια στην ψηφιακή ένταξη.
Ψηφιακές δημόσιες υποδομές: Η ρύθμιση του επόμενου επιπέδου απαιτεί γεφύρωση ιστορικών ‘σιλό’ και ενίσχυση της συνεργασίας για τη διασφάλιση της ασφάλειας, της προστασίας των δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής. Ποια μέτρα πολιτικής και κανονιστικών μέτρων εφαρμόζονται. Τι αποδίδει. Τι δεν αποδίδει.
Χτίζοντας εμπιστοσύνη στη διαδικασία μετασχηματισμού: Είμαστε εκεί ή ακόμη; Η ανάπτυξη και η διατήρηση του ανοιχτού κώδικα στην κυβέρνηση απαιτεί νέα δεξιοτήτες και βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια για τη συντήρηση των συστημάτων. Απαιτεί επίσης τη δέσμευση με κοινότητες ανοιχτού κώδικα και τοπικά οικοσυστήματα. Ποιες είναι οι λύσεις.
Διασφάλιση ποιότητας υπηρεσιών σε ψηφιακές υποδομές, υπηρεσίες και εφαρμογές: Ποιος είναι υπεύθυνος;
Επίσης, στα πλαίσια του Συνεδρίου, ο κ. Γαλίδης παραχώρησε συνέντευξη - η οποία βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο https://youtu.be/tWuKwvLV5o4?si=Igm7TSFa5ntjSXZ- στην οποία αναφέρθηκε στα κύρια συμπεράσματα της Συνεδρίας “Mastering Digital Transformation” (Session 4), την οποία συντόνισε, ως Προεδρία του EMERG για το 2024, στον σημαντικό ρόλο και τις προτεραιότητες του EMERG, και στην έκταση την οποία η περιφερειακή συνεργασία συμβάλλει στο να καταστεί καθολική, ουσιαστική και σχετική η συνδεσιμότητα και να επιταχυνθεί o Ψηφιακός Μετασχηματισμός.