ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ρομπότ – «μαέστρος» διηύθυνε ορχήστρα για πρώτη φορά

Το ανθρωπόμορφο ρομπότ δεν ανέλαβε μόνο το ρόλο του αρχιμουσικού της ορχήστρας, αλλά μιμήθηκε και τις συνήθεις συμπεριφορές του, ξεκινώντας με μια υπόκλιση στο κοινό

Ένα ρομπότ πήρε το πόντιουμ, τη μπαγκέτα και τη θέση του διευθυντή ορχήστρας, στην πρώτη ανάλογη απόπειρα διεύθυνσης ορχήστρας από ανδροειδές στη Νότια Κορέα.

Το EveR 6, σχεδιασμένο από το Ινστιτούτο Βιομηχανικής Τεχνολογίας της χώρας, έκανε το ντεμπούτο του στο Εθνικό Θέατρο της Κορέας διευθύνοντας τους μουσικούς της πολυμελούς κρατικής ορχήστρας.

Το ανθρωπόμορφο ρομπότ δεν ανέλαβε μόνο το ρόλο του αρχιμουσικού της ορχήστρας, αλλά μιμήθηκε και τις συνήθεις συμπεριφορές του, ξεκινώντας με μια υπόκλιση στο κοινό, προτού αρχίσει να κινεί τα μηχανικά χέρια του δίνοντας το τέμπο στους μουσικούς.

«Οι κινήσεις του (εκάστοτε) μαέστρου είναι πολύ λεπτομερείς. Το ρομπότ κατάφερε να παρουσιάσει τις λεπτομερείς αυτές κινήσεις πολύ καλύτερα απ’ό,τι είχα φανταστεί» παραδέχεται ο Τσόι Σου-γεούλ, συν-επικεφαλής του κονσέρτου από κοινού με το ρομπότ.

Ωστόσο, το «κρίσιμο μειονέκτημα» του EveR 6, εξηγεί ο Τσόι, είναι πως δεν μπορεί να ακούσει.

Ο Λι Γιουνγκ-τζου, μέλος του ακροατηρίου και φοιτητής παραδοσιακής κορεατικής μουσικής, παρατήρησε πως, παρότι οι κινήσεις του ρομπότ ήταν άψογες, δεν είχαν «πνοή» -ή την ικανότητα να εμπνεύσει και να διατηρήσει τη συλλογικότητα και την αμεσότητα των μελών της ορχήστρας- προσόν απαραίτητο για την αρτιότητα, αλλά και μια παθιασμένη εκτέλεση.


Ένα δεύτερος θεατής εκτίμησε πως «η εκτελεστική ικανότητα του ρομπότ βρίσκεται σε αρχικό στάδιο» καθώς μέσω τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αναλύσει τη μουσική, αλλά υπολείπεται πολλή ακόμη δουλειά για να πλησιάσει τις ικανότητες ενός διευθυντή ορχήστρας.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Τσόι ανέφερε πως «επρόκειτο για ρεσιτάλ που έδειξε πως άνθρωποι και ρομπότ μπορούν να συνυπάρχουν και να αλληλοσυμπληρώνονται, αντί να υποκαθιστά ο ένας το άλλο».

Πηγή: CNN

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση