ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς η τετραήμερη εργασία αλλάζει τα δεδομένα και η σημασία της ευελιξίας

Ο Riaz Shah μίλησε στο Digital Agenda Cyprus Summit για το μέλλον της εργασίας

Στο νέο εργασιακό περιβάλλον που δημιουργείται μέσα από τις νέες τεχνολογίες και το πώς η τετραήμερη εργασία εκτόξευσε την παραγωγικότητα και την αφοσίωση των εργαζομένων επικεντρώθηκε στην παρουσίασή του στο 6ο συνέδριο του Digital Agenda Cyprus Summit, ο Riaz Shah, ο οποίος υπήρξε για σαράντα χρόνια μέλος της ΕΥ και σήμερα εργάζεται σε διάφορα projects με αρκετές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, ειδικά στους τομείς της εκπαίδευσης και στα συστήματα νεοφυούς επιχειρηματικότητας, φιλοξενώντας αντίστοιχα προγράμματα με σημαντικά στελέχη στην Silicon Valley.

Ο Riaz Shah αναφέρθηκε στην μεγαλύτερη έρευνα για την τετραήμερη εργασία που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούνιο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2022, με τη συμμετοχή 61 εταιρειών και 3,300 υπαλλήλων, και η οποία κατέδειξε ότι οι παραιτήσεις μειώθηκαν κατά 57% και το 37% των εργαζομένων είδε βελτίωση στην υγεία του. Μάλιστα το 92% των εταιριών υιοθέτησε μόνιμα την τετραήμερη εργασία ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι 15% των υπαλλήλων δήλωσε πως με κανένα χρηματικό ποσό δεν θα δεχόταν να επιστρέψει πίσω στην πενταήμερη εργασία.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Riaz Shah, οι εργαζόμενοι απαιτούν σήμερα περισσότερη ευελιξία από ποτέ. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε, το 54% των εργαζόμενων δήλωσε ότι είναι πιθανόν να παραιτηθεί αν δεν του προσφερθεί η ευελιξία που επιθυμεί. Αυτή η ευελιξία αφορά τον χώρο και το ωράριο της εργασίας, τα καθήκοντα, τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η εργασία αλλά και τα άτομα με τα οποία υπάρχει συνεργασία. Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε, ο σκοπός και οι κοινωνικοί στόχοι στο εργασιακό περιβάλλον είναι πιο σημαντικοί από ποτέ για τους εργαζόμενους. Έρευνες κατέδειξαν ότι οι υπάλληλοι αναμένουν από τους εργοδότες τους να έχουν πολιτικές θέσεις καθώς επιθυμούν η συμπεριφορά και η αποστολή της εταιρείας τους να είναι ευθυγραμμισμένη με τις αξίες τους. Την ίδια ώρα, έρευνες που διεξήχθησαν την περίοδο της πανδημίας κατέδειξαν ότι οι εργαζόμενοι είναι πολύ πιο παραγωγικοί όταν δουλεύουν στο γραφείο.

Ο Riaz Shah αναφέρθηκε και στο πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει το μέλλον της εργασίας, υποστηρίζοντας ότι δεν θα αντικαταστήσει τους ανθρώπους αλλά θα αλλάξει τα καθήκοντά τους. Όπως είπε, θα επηρεάσει περισσότερο τους ερευνητές, τους σχεδιαστές, τους δημοσιογράφους, τους δασκάλους, τους δημιουργούς περιεχομένου, τους νομικούς συμβούλους, τους λογιστές, τους οικονομικούς αναλυτές και όσους εργάζονται στην εξυπηρέτηση πελατών. Σε ερώτηση αν η τεχνητή νοημοσύνη θα καταστρέψει και θα υποβαθμίσει δουλειές απάντησε καταφατικά, τονίζοντας ωστόσο ότι την ίδια ώρα θα δημιουργήσει και θα αναβαθμίσει άλλες. Από αυτό, συνέχισε, προκύπτουν τρία κρίσιμα ερωτήματα. Αν το πρώτο θα αντισταθμίσει το δεύτερο, αν υπάρχει χρόνος να εκπαιδευτούν σε νέα πόστα όσοι θα χάσουν τις δουλειές τους και ποιος είναι ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος. «Κανείς δεν ξέρει ακόμη την απάντηση, όμως τώρα είναι η ώρα για πιο τολμηρές ιδέες», τόνισε. Τέλος, εξήγησε ότι οι ηγέτες θα πρέπει να αντιδρούν σε αυτές τις αλλαγές με περιέργεια, κριτική σκέψη, τόλμη, εκσυγχρονισμό, δημιουργικότητα, ελαστικότητα, να είναι ανοιχτοί σε πειράματα, να είναι πιο ανθρώπινοι, συνεργάσιμοι και να ενθαρρύνουν τον υγιή ανταγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

X