Kathimerini.com.cy
Η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην επιτάχυνση της εκτέλεσης μιας μεγάλης σειράς έργων, προσθέτοντας τεχνογνωσία και πόρους στην προσπάθεια που αναλάβει το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ανάφερε η υφυπουργός παρά τω προέδρω, Ειρήνη Πική, εξηγώντας πώς η τεχνολογία και η ψηφιακή μετάβαση συμπίπτουν με τον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Σε ομιλία της στο στο «Digital Agenda Cyprus Summit», με θέμα «Διαμορφώνοντας το αύριο: Η συμβολή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων και της τεχνολογίας», η κα Πική αναφέρθηκε στον πρώτο προϋπολογισμό της παρούσας κυβέρνησης, οποίος κατατέθηκε στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου και θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις την επόμενη εβδομάδα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Τονίζοντας ότι ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός δίνει το «στίγμα» των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, ανέλυσε έξι προτεραιότητες της κυβέρνησης, που θα καθοδηγήσουν τις ενέργειές της μέχρι το 2028.
«Ένας προϋπολογισμός με υγιές δημοσιονομικό πλεόνασμα, που αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας για δημοσιονομική πειθαρχία και υγιή δημόσια οικονομικά, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μεταρρυθμίσεων και ενεργειών που προέρχονται απευθείας από το Πρόγραμμα Διακυβέρνησής μας», τόνισε εξάλλου η κα Πική, προχωρώντας στην παράθεση των εξής δεδομένων:
- Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το 2024 εκτιμάται σε 2,9%.
- Ο προϋπολογισμός του 2024 δίνει προτεραιότητα στην ενίσχυση των κοινωνικών δαπανών και στην εφαρμογή αναπτυξιακών έργων και μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική πειθαρχία.
- Οι αναπτυξιακές δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν κατά 12% το 2024 σε σχέση με το έτος 2023.
- Το 2024 αναμένεται αύξηση περίπου 15% στις δαπάνες για κοινωνικές παροχές.
- Το δημοσιονομικό πλεόνασμα για το 2024 εκτιμάται στο 2,2% του ΑΕΠ με μεσοπρόθεσμο στόχο το δημόσιο χρέος να φτάσει κάτω από το 60% μέχρι το τέλος του 2026.
Οι έξι προτεραιότητες της κυβέρνησης
Σε σχέση με τις έξι προτεραιότητες της κυβέρνησης μέχρι το 2028, ανάφερε ότι αφορούν την ταχεία και αποτελεσματική επίλυση χρόνιων θεμάτων που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και των πολιτών του μέλλοντος. Αυτά περιλαμβάνουν τη διαχείριση θεμάτων που σχετίζονται με τη μετανάστευση, την έλλειψη οικονομικά προσιτής στέγασης -ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος καθώς και τη νεότερη γενιά-, την κυκλοφοριακή συμφόρηση, την ισχυρή και ανθεκτική οικονομία, τον εκσυγχρονισμό του κράτους μέσω της ψηφιοποίησης, της καταπολέμησης της διαφθοράς και της επιμονής στην αξιοκρατία και την πράσινη μετάβαση. Την ίδια ώρα, τόνισε, δεν σταματάνε οι προσπάθειές της κυβλερνησης για μια επανενωμένη, ευημερούσα Κύπρο μέσω μιας βιώσιμης συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος.
Επιστράτευση της τεχνολογίας και της ψηφιακής μετάβασης
Στο ερώτημα πώς η τεχνολογία και η ψηφιακή μετάβαση συμπίπτουν με τον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, η κα Πική είπε ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην επιτάχυνση της εκτέλεσης μιας μεγάλης σειράς έργων, προσθέτοντας τεχνογνωσία και πόρους στην προσπάθεια που αναλάβει το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.
«Πρόσφατα, επεκτείναμε τις αρμοδιότητες του νέου μας Επικεφαλής Επιστήμονα να ενεργεί ως Chief Technology Officer, εστιάζοντας στην επιτάχυνση της υιοθέτησης της ψηφιοποίησης και του ψηφιακού μετασχηματισμού καθώς υλοποιούμε τις τόσο απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Παράλληα σχεδιάζουμε να βελτιώσουμε το Εργοστάσιο Ψηφιακών Υπηρεσιών (Digital Services Factory), για να θεσπίσουμε πρότυπα ανάπτυξης και ένα μοντέλο υποβολής προσφορών για την ανάπτυξη υπηρεσιών. Στον πυρήνα των προσπαθειών μας βρίσκεται η επιτακτική ανάγκη για αποτελεσματική ψηφιοποίηση, που επιτυγχάνεται μέσω του ανασχεδιασμού και του επανασχεδιασμού των διαδικασιών όπου χρειάζεται. Απώτερος στόχος μας είναι η ταχύτερη, απρόσκοπτη και απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών στον πολίτη. Η εστίαση θα είναι σε βασικές πρωτοβουλίες ψηφιοποίησης που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα των δημόσιων υπηρεσιών και να βελτιώσουν τη δέσμευση των ανθρώπων και των επιχειρήσεων με αυτές. Αναφέρομαι σε έργα όπως (1) το Ολοκληρωμένο Σύστημα Φορολογικής Διαχείρισης, (2) ο ψηφιακός μετασχηματισμός των δικαστηρίων, (3) το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για τον Έφορο Εταιρειών και Επίσημο Παραλήπτη, (4) το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Γης (ILIS). ), (5) οι λύσεις για το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης και τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ασφάλισης, (6) το νέο σύστημα ηλεκτρονικών προμηθειών και (7) το ηλεκτρονικό πορτοφόλι. Θα ήθελα επίσης να επισημάνω την πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας για μη δεσμευτικά δημοψηφίσματα ως μέσο για την προώθηση της συμμετοχικής διακυβέρνησης», ανάφερε η κα Πική.