ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Iris2: Το νέο σύστημα δορυφόρων της Ε.Ε. είναι έτοιμο για απογείωση

Εμπορικά το σύστημα των δορυφόρων θα φέρει το όνομα Iris2 και οι Βρυξέλλες τού παραχώρησαν τη Δευτέρα 12ετή άδεια λειτουργίας

Επίσημη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση έχει πλέον το εγχείρημα που θέλει να αποτελέσει την ευρωπαϊκή απάντηση στο δίκτυο τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων Starlink του Ελον Μασκ και φέρει το όνομα SpaceRISE.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα προϋπολογισμού 10,6 δισ. ευρώ με ένα σύνολο 290 δορυφόρων, που προορίζεται να ενισχύσει την ασφάλεια των «27» για τις κυβερνήσεις και τις ένοπλες δυνάμεις, εν μέσω αυξανόμενων παγκόσμιων ανησυχιών για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Εμπορικά το σύστημα των δορυφόρων θα φέρει το όνομα Iris2 και οι Βρυξέλλες τού παραχώρησαν τη Δευτέρα 12ετή άδεια λειτουργίας.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κυριαρχία και την ασφαλή συνδεσιμότητα της Ευρώπης», αναφέρεται σε δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Προς το παρόν η Μεγάλη Βρετανία δεν συμμετέχει στο εγχείρημα αυτό. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είχε υποβάλει κανένα αίτημα για να συμμετάσχει στο έργο Iris2, το οποίο θα προσφέρει δυνατότητα υπομίσθωσης επικοινωνιών για εμπορική χρήση ως εναλλακτική λύση στο δίκτυο Starlink.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις σημαίνουν ότι το δίκτυο δορυφόρων υψηλής και χαμηλότερης ισχύος θα παρέχει το ισοδύναμο 1.000 δορυφόρων σε έναν «μέγα αστερισμό» παρόμοιο με το Starlink. Θα χρηματοδοτηθεί κατά 61% από δημόσια κονδύλια.

Η Ευρώπη λειτουργεί και εξυπηρετείται από έναν συνδυασμό δορυφορικών δικτύων με κρατική άδεια που παρέχουν κάλυψη από την Ιρλανδία έως την Ανατολική Ευρώπη. Τα δίκτυα υποστηρίζουν την τηλεόραση και το Διαδίκτυο, καθώς και λειτουργίες άμυνας, μετεωρολογίας και επιτήρησης συνόρων.

Φορείς

Οι φορείς εκμετάλλευσης του SpaceRISE είναι η Eutelsat, που είναι το πανευρωπαϊκό δίκτυο τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων, το δορυφορικό δίκτυο SES που ανήκει στο Λουξεμβούργο, και η Hispasat, η ισπανική δορυφορική εταιρεία.

Μετά το Galileo και το Copernicus, το Iris2 είναι το τρίτο κύριο δορυφορικό πρόγραμμα της Ε.Ε. που σχεδιάστηκε για την αντιμετώπιση μακροπρόθεσμων προκλήσεων, που οξύνθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις εικαζόμενες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Το Iris2 θα περιλαμβάνει δύο τύπους δορυφόρων που λειτουργούν σε μεσαία γήινη τροχιά και σε χαμηλή τροχιά. Στο πλαίσιο του 12ετούς προγράμματος, οι πρώτες επικοινωνίες, τόσο κυβερνητικές όσο και εμπορικές, αναμένεται να ξεκινήσουν το 2030, αν όλα πάνε καλά.

Deutsche Telekom

Οι βασικές εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα περιλαμβάνουν όλους τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς παίκτες της διαστημικής βιομηχανίας, όπως η Airbus Defense and Space, η Deutsche Telekom, που είναι ο κύριος μέτοχος στον ΟΤΕ, η γαλλική Thales Alenia Space και η ιταλική Telespazio.

Μια σημαντική διαφορά μεταξύ του Iris2 και του Starlink είναι ότι το δεύτερο είναι κομμάτι μιας διαστημικής εταιρείας (SpaceX) και μπορεί να λειτουργήσει με ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα εκτόξευσης.

Η Κίνα κατασκευάζει ένα παρόμοιο δίκτυο ευρυζωνικών δορυφόρων. Σε αντίθεση με την Ευρώπη, οι Κινέζοι έχουν έναν επαναχρησιμοποιήσιμο πύραυλο για την εκτόξευση δορυφόρων.

Πηγή: Techcentral, The Guardian

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση