ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υδρογονάνθρακες: Σε εξέλιξη οι πρώτες έρευνες στην Κρήτη

Μέχρι το τέλος του 2024 η ExxonMobil θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις

Kathimerini.gr

Σε ένα πιο αναβαθμισμένο στάδιο ωριμότητας μπαίνει το project διερεύνησης των ελληνικών παραχωρήσεων για την ExxonMobil, επικεφαλής της κοινοπραξίας με την HELLENiQ ΕNERGY στις δύο περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Λίγους μήνες πριν λάβει αποφάσεις για το εάν θα προχωρήσει ή όχι σε ερευνητικές γεωτρήσεις, κάτι που αναμένεται έως το τέλος του 2024, η ExxonMobil προχώρησε σε έρευνες για να καταγράψει την υφιστάμενη κατάσταση των περιοχών, δρομολογώντας ουσιαστικά τις διαδικασίες για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Ο αμερικανικός κολοσσός έχει εντάξει την περιοχή της Κρήτης στο ευρύτερο στρατηγικό πλάνο του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η έναρξη των αδειοδοτικών διαδικασιών για ερευνητικές γεωτρήσεις θα μπορούσε, σύμφωνα με κάποιες ερμηνείες, να προεξοφλεί και την επενδυτική απόφαση και σίγουρα την επιδίωξη της αμερικανικής εταιρείας να επισπεύσει τους χρόνους αδειοδότησης σε περίπτωση που προχωρήσει σε γεώτρηση.

Τι συλλέγει το σκάφος

Εντός του Μαΐου, η αμερικανική εταιρεία CSA, πιστοποιημένη συνεργάτις της ExxonMobli, με σκάφος της EDT Offshore, έναν από τους κύριους παρόχους εξοπλισμένων πλοίων και εξειδικευμένου πληρώματος για τον τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, εκτέλεσε συνδυαστικές έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης και νότια της Πελοποννήσου με πρωταρχικό σκοπό την καταγραφή του υφιστάμενου περιβάλλοντος και δευτερεύοντα στόχο την ανίχνευση πιθανής φυσικής παρουσίας υδρογονανθράκων στα επιφανειακά ιζήματα.

Η συνδυαστική αυτή έρευνα πεδίου είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η δεύτερη μέσα στο έτος που έγινε για λογαριασμό της κοινοπραξίας ExxonMobil – HELLENiQ ΕNERGY. Τα αποτελέσματα των ερευνών θα αξιοποιηθούν για την περιβαλλοντική μελέτη βάσης, η οποία αναμένεται να κατατεθεί στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) το επόμενο διάστημα. Επίσης θα αξιοποιηθούν για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Το σκάφος της EDT έχει συλλέξει, μεταξύ άλλων, ζωικά χαρακτηριστικά (πλαγκτόν, φυτοπλαγκτόν, διαλυμένο οξυγόνο, δείκτες ευτροφισμού, μικροπανίδα κ.λπ.), αλατότητα, Ph, σωματίδια, βαρέα μέταλλα, υφιστάμενη ύπαρξη υδρογονανθράκων (από φυσικές διαφυγές, πλοία, φορτία κ.λπ.) κ.ά. Επιπλέον έχουν προσκτηθεί δείγματα ιζημάτων, στα οποία θα γίνει γεωχημική ανάλυση. Με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία, όπως εξηγούν στην «Κ» αρμόδια στελέχη της ΕΔΕΥΕΠ, συλλέγονται δείγματα επιφανειακών ιζημάτων τα οποία και αναλύονται προκειμένου να διαπιστωθεί εάν εντοπίζονται φυσικές μικρο-διαφυγές αερίων ανάλογα με τη χημική σύσταση του δείγματος. Οι συγκεκριμένες εργασίες προβλέπονται από τις συμβάσεις παραχώρησης που κυρώθηκαν στη Βουλή με νόμο και τις οδηγίες για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, εξηγεί στην «Κ» ο κ. Σπύρος Σπίνος, Environmental & GIS Manager ΕΔΕΥΕΠ, γίνεται στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής παρακολούθησης. «Οφείλεις να ξέρεις τι συμβαίνει σε μια περιοχή πριν παρέμβεις, ενώ παρεμβαίνεις, αλλά και αφού επενέβης. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε περίπτωση οι έρευνες αυτές προσφέρουν έναν πλούτο επιστημονικής γνώσης για τις συγκεκριμένες πολύ απομακρυσμένες περιοχές σε πολύ μεγάλα βάθη νερού», τονίζει. Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι έρευνες και η συλλογή στοιχείων έγιναν με επιστημονική μεθοδολογία μη παρεμβατικού χαρακτήρα για το περιβάλλον. Είτε με μικρά δοχεία που μαζεύουν νερό σε διάφορα βάθη είτε με συσκευή απομακρυσμένου χειρισμού, κουτί ή φτυάρι το οποίο κατεβαίνει στον βυθό (με σύρμα ή καλώδιο), μαζεύει δείγμα λάσπης και στη συνέχεια ανασύρεται στην επιφάνεια όπου πραγματοποιείται ειδική δειγματοληψία για τη διατήρηση του δείγματος και τη μετέπειτα ανάλυσή του στο εργαστήριο. Στην εργαστηριακή ανάλυση που ακολουθεί, αναλύονται τα δείγματα με εφαρμογή συγκεκριμένων πρωτοκόλλων, προκειμένου να ανιχνευθούν ακόμη και στοιχεία σε ιδιαίτερα μικρές συγκεντρώσεις και να βγουν στατιστικά αποτελέσματα κ.ά.

Ο αμερικανικός κολοσσός ExxonMobil έχει εντάξει την περιοχή της Κρήτης στην ευρύτερη στρατηγική της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου έχει επίσης παρουσία στην Κύπρο και στην Αίγυπτο. Η εταιρεία, όπως υπογράμμισε προσφάτως μιλώντας στο East Med Gas Forum ο γενικός διευθυντής της ExxonMobil Cyprus Θεοδόσιος Βαρνάβας, θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση στο τέλος του 2024.

Ο σχεδιασμός

Στόχος της εταιρείας στην περίπτωση που πάρει επενδυτική απόφαση, είναι η ολοκλήρωση της αδειοδοτικής μελέτης στα τέλη του 2025 ώστε να προχωρήσει η ερευνητική γεώτρηση εντός του 2026. Η ExxonMobil σύμφωνα με τον ίδιο έχει μισθώσει γεωτρύπανο για να πραγματοποιήσει ερευνητικές γεωτρήσεις το διάστημα 2024-2026 σε δύο περιοχές στην Κύπρο και σε τρεις στην Αίγυπτο. Στόχος είναι μέσα σε αυτό το διάστημα να έχει ολοκληρωθεί η απαραίτητη αδειοδότηση για να γίνει η γεώτρηση και στην Ελλάδα. Οι χρόνοι αδειοδότησης απασχολούν την ExxonMobil, γι’ αυτό και έχει ξεκινήσει τις απαραίτητες προεργασίες όχι μόνο για τις περιοχές της Αιγύπτου και της Κύπρου, αλλά και στην Ελλάδα, όπου οι καθυστερήσεις είναι μεγαλύτερες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Η «στρατηγική προσωπικότητας» που είχε ως στόχο τη διεύρυνση του ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα
Kathimerini.gr
 |  ΕΛΛΑΔΑ