ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χωρίς τον ακάνθινο στέφανο

Γιατί ο Τσίπρας έχει λόγο να αισθάνεται απελευθερωμένος μετά την αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ

Αντώνης Αντζολέτος

Η συζήτηση για τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ, στην εποχή Φάμελλου, ήταν φυσιολογικό να ανοίξει. Oχι τόσο γιατί συναντήθηκε μαζί του την Πέμπτη δείχνοντας με τη θερμή υποδοχή τη στήριξή του. Και τον Στέφανο Κασσελάκη είχε συναντήσει στη Βουλή πέρυσι τον Σεπτέμβριο μετά τη νίκη του. Το «φρένο» που επιχείρησε να βάλει στην ανεξαρτητοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη ήταν ίσως η δεύτερη παρέμβασή του στα εσωκομματικά μετά το συνέδριο του Φεβρουαρίου. O ναύαρχος προκάλεσε για δεύτερη φορά –μετά την παρ’ ολίγον υπουργοποίησή του στην κυβέρνηση Μητσοτάκη– «φουρτούνες» και ο πρώην πρωθυπουργός προσπάθησε να τις προλάβει.

Ελεύθερο rebranding

Τι σκέφτεται να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας το επόμενο διάστημα; Η πρώτη εικόνα δείχνει, σε ένα πιο οικείο για τον ίδιο περιβάλλον, τη διάθεση για συχνότερη εμπλοκή στα ενδότερα της Κουμουνδούρου ή στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Ενδεχομένως όμως να μην είναι αυτός ο δρόμος που έχει επιλέξει, και το διπλό «παρών» που έδωσε την περασμένη εβδομάδα να είναι συγκυριακό ίσως και παραπλανητικό. Η αλλαγή των δεδομένων στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ευκαιρία να απελευθερωθεί κινούμενος ακόμη περισσότερο με σημείο αναφοράς το Ινστιτούτο του, χωρίς οι παρεμβάσεις του να παρουσιάζονται σαν «διάλογος με το κόμμα». Το rebranding με αυτόν τον τρόπο εξυπηρετείται καλύτερα. Ειδικά όταν στο φόντο δεν υπάρχει ένας ΣΥΡΙΖΑ που σπαράσσεται χωρίς πολιτικό προσανατολισμό. Μετά τη Μέρκελ, που του έδωσε «πόντους» για τη διαπραγμάτευση του 2015 στο βιβλίο της, φαίνεται πως η «ελευθερία» χτύπησε την πόρτα και του πρώην πρωθυπουργού μέσω της νέας πραγματικότητας στο κόμμα.

Στην Κουμουνδούρου έχουν πολλά πράγματα να ξεκαθαρίσουν το επόμενο διάστημα. Πλατιά χαμόγελα για την εκτίμηση ψήφου στο 8% και το 8,1% που έδειξαν η Pulse και η Merton Analysis δεν υπάρχουν, ωστόσο το 5% και το 4,2% του Κινήματος Δημοκρατίας αντίστοιχα έδειξε, σύμφωνα με έμπειρα στελέχη, ότι δυναμική στο εγχείρημα του Στέφανου Κασσελάκη δεν υπάρχει. Η αλήθεια είναι μία για τον ΣΥΡΙΖΑ: σε αυτή τη φάση ο αντίπαλός του είναι το Κίνημα Δημοκρατίας με τη σύγκρουση μεταξύ των πρώην συντρόφων το επόμενο διάστημα να προδιαγράφεται σφοδρή. Ζητούμενο είναι να πάρει μια καθαρή διαφορά από το κόμμα που έφτιαξε ο πρώην πρόεδρός του. Σε σχέση με τις ανεξαρτητοποιήσεις, η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει πως η Ράνια Θρασκιά δεν έχει πάρει ακόμη την τελική της απόφαση για το τι θα πράξει.

Η μείωση της «ψαλίδας» με το ΠΑΣΟΚ είναι το δεύτερο σκαλοπάτι στο οποίο θέλουν να πατήσουν πολύ γρήγορα στην Κουμουνδούρου. Μόνο όταν βρεθεί σε πλεονεκτική θέση θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να ξαναγίνει βασικός «παίκτης» και στο παιχνίδι των συνεργασιών. Σε αυτή τη φάση η Νέα Αριστερά τον πιέζει με την πρόταση του Αλέξη Χαρίτση τα αριστερά προοδευτικά κόμματα να καταψηφίσουν στον προϋπολογισμό τα εξοπλιστικά προγράμματα της κυβέρνησης.

Φάμελλος και Πολάκης

Το μεγάλο ερώτημα είναι σε τι συνθήκες θα επιχειρηθεί η ανάκαμψη. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι μισός του Σωκράτη Φάμελλου με «συνιδιοκτήτη» τον Παύλο Πολάκη; Στην περίπτωση που ο Xανιώτης βουλευτής έχει βάλει κάποιον «κόφτη» στο προνόμιο του προέδρου για τη χάραξη πολιτικής, τότε τα πράγματα μόνο ρόδινα δεν θα είναι. Ειδικά αν ο «αψύς» χαρακτήρας του επανακάμψει. Αν η ανεβασμένη «πολιτική αυτοπεποίθηση» του Παύλου Πολάκη «τιθασευτεί» και παράλληλα τα όργανα αρχίσουν να συνεδριάζουν, τα πράγματα θα αλλάξουν. Στελέχη των «87», που πήραν εκατοντάδες τηλέφωνα στην περιφέρεια ώστε να επικρατήσει ο Σωκράτης Φάμελλος, εμφανίζονται αισιόδοξα μιλώντας στην «Κ». «Δεν είναι πως το φανταζόταν ότι θα γινόταν πρόεδρος και έχει πάθει κάποιο σοκ από την ήττα», τόνιζαν χαρακτηριστικά. Εκτιμούν ότι ο Παύλος Πολάκης επιχειρεί να εδραιώσει μια κατάσταση πολιτικής κυριαρχίας, αλλά έως τώρα έχει φανεί ενωτικός. Και μπορεί το πρώτο βράδυ να έσπευσε να πάρει το «μισό κόμμα» ξεχνώντας να αναφερθεί στον Σωκράτη Φάμελλο, όμως διορθώθηκε λίγες ώρες μετά. Ο νέος πρόεδρος άλλωστε θα κινηθεί στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από ό,τι ο Στέφανος Κασσελάκης. Τρίτη θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία όπου θα προταθούν οι αλλαγές και οι προσθήκες στο προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας, καθώς και στους τομεάρχες. Την Τετάρτη θα συγκληθεί η Κ.Ο. η οποία θα εγκρίνει τις αποφάσεις της Π.Γ. O,τι ακριβώς δηλαδή δεν έγινε πέρυσι. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πολύ γρήγορα θα συγκροτηθεί και το Εκτελεστικό Γραφείο (8-10 άτομα) το οποίο δεν θα έχει διακοσμητικό ρόλο, αλλά θα είναι ουσιαστικά ο λεγόμενος «πρωινός καφές».

Ο Σωκράτης Φάμελλος παίρνοντας γρήγορα την κατάσταση στα χέρια του και καταφέρνοντας να συνεργαστεί αρμονικά με τον Παύλο Πολάκη θα στοχεύσει σε δύο πράγματα: Πρώτον, στην εμπέδωση ενός κλίματος ενότητας και κανονικότητας μετά την «καταιγίδα Κασσελάκη». Δεύτερον, στη δημοσκοπική άνοδο. Με αυτόν τον τρόπο θα αποδείξει ότι ήρθε για να μείνει, διαψεύδοντας όσους υποστήριξαν ότι πίσω από την ανάδειξή του στην προεδρία υπάρχει μια «κρυφή ψήφος» που θέλει τον Αλέξη Τσίπρα να επανέρχεται σύντομα στα πράγματα.

Η επιλογή των προσώπων θα είναι κομβική. Εκτός από τον Διονύση Καλαματιανό, που έχει «κλειδώσει» για γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο νέος πρόεδρος σβήνει και γράφει. Οι θέσεις που θα πάρουν οι Παύλος Πολάκης και Νίκος Παππάς, είτε ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι είτε αναλαμβάνοντας έναν καίριο τομέα ή τον συντονισμό του κοινοβουλευτικού έργου, θα ανοίξουν ή θα κλείσουν και τους υπόλοιπους ρόλους. Ο νέος εκπρόσωπος Τύπου είναι πιο πιθανό να είναι κάποιο πολιτικό στέλεχος εκτός αν επιλεγεί τελικά η λύση δημοσιογράφου. Αυτός θα συγκροτήσει και το επικοινωνιακό επιτελείο, με τον Χρήστο Κυμπιζή να είναι ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου. Σημαντικό ρόλο θα έχει ο νυν διευθυντής του γραφείου του Σωκράτη Φάμελλου, Γιώργος Μπάκης.

Το Κίνημα Δημοκρατίας

Πλατιά χαμόγελα για την εκτίμηση ψήφου στο 8% και στο 8,1% που έδειξαν η Pulse και η Merton Analysis δεν υπάρχουν στην Κουμουνδούρου, ωστόσο το 5% και το 4,2% του Κινήματος Δημοκρατίας αντιστοίχως έδειξε, σύμφωνα με έμπειρα στελέχη, ότι δυναμική στο εγχείρημα του Στέφανου Κασσελάκη δεν υπάρχει.

Το «στοίχημα» του Φάμελλου

Ενα από τα πρώτα «στοιχήματα» του Σωκράτη Φάμελλου είναι η δημοσκοπική άνοδος. Με αυτόν τον τρόπο θα αποδείξει ότι ήρθε για να μείνει, διαψεύδοντας όσους υποστήριξαν ότι πίσω από την ανάδειξή του στην προεδρία υπάρχει μια «κρυφή ψήφος» που θέλει τον Αλέξη Τσίπρα να επανέρχεται σύντομα στα πράγματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X