Kathimerini.gr
Η ήττα του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή σηματοδότησε ένα νέο κεφάλαιο αναζήτησης και περιδινήσεων στο εσωτερικό του κόμματος με αναλυτές να σχολιάζουν πως υπήρχαν ενδείξεις προς αυτήν την κατεύθυνση στις οποίες ο έκπτωτος πρόεδρος δεν έδωσε, ενδεχομένως, τη δέουσα σημασία.
Ο κ. Κασσελάκης δέχθηκε προτάσεις να πάει σε εσωκομματικές εκλογές από μόνος του, προλαβαίνοντας τις εξελίξεις, ωστόσο δεν το έπραξε.
Ενα από τα σημάδια ότι η ατμόσφαιρα έχει βαρύνει, ήταν η διχασμένη Κ.Ο. όπως επισημαίνει ο δημοσιογράφος Αντώνης Αντζολέτος. Ειδικότερα, όταν πρότεινε την τοποθέτηση του Νίκου Παππά στη θέση του Σωκράτη Φάμελλου μερίδα βουλευτών αντέδρασε έντονα, ενώ και οι προτάσεις του για αλλαγές στο καταστατικό δεν έγιναν αποδεκτές. Ρόλο, επίσης, έπαιξαν και οι έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η πρότασή του για αλλαγή ονόματος στο κόμμα.
Ενδεικτικό, επίσης, του κλίματος εις βάρος του ήταν το γεγονός, ότι ενώ είχε ζητήσει τη διαγραφή Σπίρτζη, η σχετική επιτροπή προχώρησε σε αναβολή της απόφασης, αδυνατώντας να βρει πλειοψηφία.
Πηγές σχολιάζουν ότι ο κ. Κασσελάκης «άκουσε ανθρώπους που δεν έπρεπε να ακούσει», ενώ φαίνεται πως δεν είχε επαρκή στήριξη από άτομα του περιβάλλοντός του.
Καταλυτικό ρόλο στην καθαίρεση Κασσελάκη διαδραμάτισε ο Παύλος Πολάκης, που με τις αποφάσεις του άλλαξε τις ισορροπίες στην Κ.Ε.
Στο παραπάνω σκηνικό εντάσεων, ήρθε να προστεθεί και το «σχέδιο ανακατάληψης» της Κουμουνδούρου από τους «87», που είχε τεθεί σε εφαρμογή και τελικά έγινε πράξη με την ήττα Κασσελάκη.
Δεν θα παρέμβει ο Αλ. Τσίπρας
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κάποια ενέργεια που να ερμηνευτεί ως παρέμβαση στις εσωκομματικές εξελίξεις.
Ο οδικός χάρτης
Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει αρχικά να αποφασίσουν κατά πόσο θα προχωρήσουν σε εκλογές με ταχείς διαδικασίες ή αν θα προτιμηθεί μία βήμα προς βήμα προσέγγιση. Οσοι υποστηρίζουν το δεύτερο σενάριο επιθυμούν την παράλληλη διεξαγωγή προγραμματικού συνεδρίου, πέραν του διαρκούς που ανοίγει το μονοπάτι προς τις κάλπες.
Την Τρίτη συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία, όπου θα τεθεί το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας, για το πότε θα στηθούν οι εσωκομματικές κάλπες για τον νέο πρόεδρο.
Η Κεντρική Επιτροπή θα συγκληθεί εκ νέου σε 15 ημέρες, οπότε αναμένεται να αποφασίσει τις ημερομηνίες για τη διεξαγωγή του Εκτάκτου Συνεδρίου, το οποίο θα ανακηρύξει τις υποψηφιότητες για την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος.
Ο Παύλος Πολάκης, που πρωταγωνίστησε στην καθαίρεση Κασσελάκη κι έχει δηλώσει «παρών» για την επόμενη ημέρα, τάσσεται υπέρ των fast track διαδικασιών, ζητώντας εκλογή αρχηγού ακόμα και μέσα στον Οκτώβριο.
Σε αντίθετο μήκος κύματος κινείται η ομάδα των «87», καθώς εκτιμά ότι η διαδικασία του 2023 ήταν λάθος και ως εκ τούτου προτείνει τη διεξαγωγή προγραμματικού συνεδρίου με χρονικό ορόσημο για την εκλογή του νέου προέδρου –ενδεχομένως– εντός Νοεμβρίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίζεται σε τρία «στρατόπεδα»:
- Οι «προεδρικοί» που παραμένουν πιστοί στον Στέφανο Κασσελάκη.
- Οι «87» που επί μακρόν βρέθηκαν σε κόντρα με τον κ. Κασσελάκη.
- Ο Παύλος Πολάκης (κι όσοι τον στηρίζουν) που έκανε αρχηγική εμφάνιση στη συνεδρίαση της Κ.Ε.
Οι υποψήφιοι
- Το κατά πόσο θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι σαφές, καθώς ο ίδιος δεν έχει ανοίξει επισήμως τα χαρτιά του, ωστόσο η φράση του ότι «θα λογοδοτήσει στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ» δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση.
- Ο Παύλος Πολάκης έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος.
- Ο Απόστολος Γκλέτσος, με ανάρτησή του, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του.
- Ο Νικόλας Φαραντούρης έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος.
- Ο Σωκράτης Φάμελλος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, ωστόσο δεν είναι λίγοι όσοι εικάζουν ότι θα είναι το πρόσωπο που θα στηρίξουν οι «87».
- Το ίδιο ισχύει και για την Ολγα Γεροβασίλη.
- Μεταξύ άλλων, ακούστηκαν τα ονόματα της Ρένας Δούρου και του Διονύση Τεμπονέρα.
- Ο Νίκος Παππάς αρνήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση.
Στη ΔΕΘ ο Ν. Παππάς
Ο Νίκος Παππάς θα είναι το πρόσωπο που θα εκπροσωπήσει το κόμμα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το επόμενο Σαββατοκύριακο.
Σημειώνεται ότι ο νέος πρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος, παρότι τάχθηκε κατά των νέων εκλογών προέδρου, άσκησε δριμεία κριτική στην ηγεσία και στον Στέφανο Κασσελάκη και αναμένεται με ενδιαφέρον το πώς θα τοποθετηθεί το προσεχές διάστημα όταν και θα ξεκινήσει η μάχη της διαδοχής.
Παραιτούνται οι άνθρωποι του Κασσελάκη
Οι «σεισμικές δονήσεις» της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησαν στο να κηρυχθεί έκπτωτος ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης, προκάλεσαν σειρά εξελίξεων και στην Κουμουνδούρου.
Τη Δευτέρα παραιτήθηκε ο διευθυντής του Γραφείου του Στ. Κασσελάκη, Μανώλης Καπνισάκης, ο οποίος μάλιστα ζήτησε να βγει από το μισθολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολούθησε η Ευγενία Κουντούρη, επικεφαλής στο Γραφείο Τύπου του κόμματος, η οποία υπέβαλε την παραίτησή της και αποχαιρέτησε με διαδικτυακό μήνυμα τους συναδέλφους της.
Το ίδιο είχε συμβεί την Κυριακή με τον επικεφαλής του γραφείου Τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Μπάμπη Παπαδάκη.
Το μήνυμά της κ. Κουντούρη είναι το εξής: «Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για τη συνεργασία που είχαμε. Ο Στεφανής Κασσελάκης ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με εμπιστεύτηκε και μου ανέθεσε έναν κρίσιμο ρόλο και προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις να ανταποκριθώ στηρίζοντας την ανάταξη του προοδευτικού χώρου. Μετά την απόφαση της χθεσινής Κ.Ε. αισθάνομαι πως ο κύκλος μου ως διευθύντριας του γραφείου τύπου έκλεισε και υπέβαλα την παραίτησή μου. Εύχομαι η συνέχεια να δικαιώσει όσους πιστεύουν ακόμη στο όραμα μιας μεγάλης προοδευτικής αριστερής παράταξης. Εις το επανιδείν».
Στο μήνυμά του, ο κ. Παπαδάκης αναφέρει: «Αγαπημένοι και αγαπημένες σας ευχαριστώ όλους και όλες για τη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια. Αν υπήρξαν κάποιες στιγμές έντασης θέλω να γνωρίζετε ότι αυτές ήταν αποτέλεσμα της καθημερινής πίεσης από τη δουλειά. Συνεργαστήκαμε καθαρά, έντιμα και με επαγγελματισμό. Ολόψυχα εύχομαι κάθε καλό».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο παραμένουν συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη.