Αντώνης Αντζολέτος
Οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί του Παύλου Πολάκη προς τη Μαρία Συρεγγέλα, στο Αttica TV, προκάλεσαν νέα αμηχανία στην Κουμουνδούρου. Το γεγονός αυτό αποτυπώθηκε έντονα και στο «δεύτερο ημίχρονο» της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, χθες. Υπενθυμίζεται πως με αφορμή το μπλόκο που παρουσιάστηκε στο σύστημα που αφορούσε την πρόσβαση των ανασφάλιστων στη συνταγογράφηση, ο κ. Πολάκης αφού ζήτησε από τη «γαλάζια» γραμματέα να το «βουλώσει», συμπλήρωσε: «Η κ. Συρεγγέλα να πάει να κάνει καμιά δουλειά γιατί δεν ξέρει». «Δεν σας φοβόμαστε. Ούτε όταν μιλάτε ούτε όταν μας απειλείτε», απάντησε η γραμματέας της Ν.Δ.
Η κριτική ήταν έντονη από σχεδόν το σύνολο των μελών της Π.Γ. που φέρονται να έκαναν λόγο για μη ανεκτή συμπεριφορά. «Δεν μπορεί κανείς να είναι ούτε υβριστικός ούτε σεξιστικός», ανέφεραν χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως ο Παύλος Πολάκης «δεν αντιπροσωπεύει τον ΣΥΡΙΖΑ με αυτούς τους τρόπους». Στέλεχος από τους «οκτώ» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στη «ζημιά» που, όπως είπε, έχει κάνει στο κόμμα τα τελευταία χρόνια με το ύφος που πολιτεύεται. Αν και ζητήθηκε η καταδίκη της συμπεριφοράς του να συμπεριληφθεί στην απόφαση του οργάνου, τελικά κατέληξαν στο να βγει ξεχωριστή ανακοίνωση αποδοκιμασίας. Σε αυτήν αναφέρεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει κάθε προσβλητική συμπεριφορά και ότι τα στελέχη του σέβονται τους πολιτικούς αντιπάλους τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, και ο Στέφανος Κασσελάκης χαρακτήρισε σεξιστική τη συμπεριφορά του βουλευτή Χανίων εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν να καλέσει στο τηλέφωνο τη Μαρία Συρεγγέλα, ζητώντας της συγγνώμη. Στην ανακοίνωση αναφέρεται και η περίπτωση του βουλευτή της Ν.Δ. Δημ. Κυριαζίδη –ο οποίος είχε διερωτηθεί δημόσια αν θα πρέπει να χαρακτηρίζεται ο Στ. Κασσελάκης «ο ή η πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ»– και η σιγήν ιχθύος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο θόρυβος που προκλήθηκε από το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν μεγάλος, με το σύνολο του πολιτικού κόσμου να καταδικάζει τη συμπεριφορά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, ζητώντας τη διαγραφή του. Ο Παύλος Μαρινάκης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως λειτούργησε ως «εκπρόσωπος» του Παύλου Πολάκη, τονίζοντας πως η «συγγνώμη ήταν υποκριτική». Οι αντιδράσεις «φούντωσαν» καθώς ο βουλευτής Χανίων σε ανάρτησή του επέμεινε αναφέροντας πως «δεν παίρνω πίσω από αυτά που είπα ούτε λέξη». Η Μαρία Συρεγγέλα δήλωσε: «Η μοναδική ειλικρινής συγγνώμη είναι η έμπρακτη συγγνώμη, η διαγραφή του κυρίου Πολάκη… Καλώ όλες τις συναδέλφισσες και όλους τους συναδέλφους βουλευτές να καταδικάσουν την επίθεση».
Στη συζήτηση που έγινε στην Πολιτική Γραμματεία δεν τέθηκε θέμα διαγραφής του κ. Πολάκη, ο οποίος δεν ήταν παρών, καθώς βρίσκεται στην Κρήτη. Ενδεχομένως αυτός να ήταν και ο λόγος που «έπεσε στα μαλακά». Εγινε αναφορά και στην περίπτωση του Χρήστου Σπίρτζη, με τα στελέχη της «φρουράς Τσίπρα», αναφερόμενα στα 70 μέλη του κόμματος που στράφηκαν κατά του πρώην υπουργού, να ζητούν να σταματήσει «η ιστορία της συλλογής υπογραφών». Φέρεται, μάλιστα, να επισήμαναν πως το ίδιο μπορούν να πράξουν και εκείνα. «Δεν θα γίνουμε δικαστήριο», ανέφεραν χαρακτηριστικά, σύμφωνα με πληροφορίες. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησε και δεύτερη φορά με την κ. Συρεγγέλα μέσω sms μετά τις επιλεκτικές διαρροές που υπήρξαν από τη Ν.Δ. Μεταξύ των μελών που φέρονται να στάθηκαν υπερασπιστικά στον Παύλο Πολάκη ήταν η Ρένα Δούρου και η Θεοδώρα Τζάκρη, στη λογική πως στελέχη της Ν.Δ. έχουν προβεί σε πιο σκληρές τοποθετήσεις.
Τα οικονομικά του κόμματος
Ο Στ. Κασσελάκης είπε κατά την έναρξη της συνεδρίασης: «Εχω έρθει εδώ κάνοντας μια προσπάθεια σύνθεσης απόψεων στο κείμενο για να προχωρήσουμε μπροστά. Η πρόθεσή μου είναι ειλικρινής στο να προχωρήσουμε συλλογικά ενωμένα μπροστά. Γιατί η κοινωνία έχει κουραστεί». Τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης θεωρούν νίκη το γεγονός πως έγινε πράξη αυτό που είχαν ζητήσει στην Πολιτική Γραμματεία της Πέμπτης. Στην απόφαση του οργάνου γίνεται τελικά σαφές πως ποτέ στο κόμμα δεν υπήρχαν κενά στην οικονομική διαχείριση. «Σε αντίθεση με άλλα κόμματα, όπως η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. διαχρονικά πορεύεται, τόσο επί Τσίπρα όσο και επί Κασσελάκη, με διαφάνεια στα οικονομικά του, χωρίς άδηλους πόρους και σχέσεις “δούναι και λαβείν” με επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως αναμφισβήτητα αποδείχθηκε και κατά τη διακυβέρνησή του την περίοδο 2015-2019», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Μέλη της Π.Γ., που είχαν ασκήσει έντονη κριτική για το συγκεκριμένο θέμα, μιλούσαν μετά το τέλος της συνεδρίασης για «υποχώρηση» Κασσελάκη σε σχέση με όλα όσα είχε αφήσει να εννοηθούν το προηγούμενο διάστημα. Στη σύντομη αναφορά που έγινε για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Ραγκούσης παρενέβη και σύμφωνα με πληροφορίες είπε: «Δεν έχω δώσει σύμφωνη γνώμη, ούτε θα δώσω για το συνολικό πακέτο δημοσιονομικών εξαγγελιών (αύξηση μισθών – μείωση φόρων) που έχει εξαγγείλει ο Στέφανος Κασσελάκης».
Η «Αυγή»
Η πρόταση για τα κομματικά Μέσα περιλαμβάνει τα εξής:
• Αύξηση της μηνιαίας υποχρεωτικής εισφοράς των βουλευτών και των ευρωβουλευτών.
• Οικονομική εξόρμηση μέσω κουπονιών και καμπάνια στήριξης των Μέσων του ΣΥΡΙΖΑ.
• Η χρηματοδότηση των Μέσων σε ετήσια βάση δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσό που ισούται με το 45% της κρατικής τακτικής χρηματοδότησης. Το ποσοστό αυτό δύναται να αυξηθεί ανάλογα με το σχέδιο βιωσιμότητας.
• Επανεξέταση των εξόδων των νομαρχιακών επιτροπών.
• Συνολική επανεξέταση της ενοικίασης των γραφείων σε Αθήνα και περιφέρεια.