ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΣΥΡΙΖΑ: Οι υποψήφιοι, οι εκκρεμότητες και οι «εκπλήξεις»

Πυκνή και γεμάτη μικρές και μεγάλες εκπλήξεις ήταν η πρώτη μέρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που θέλει να χαράξει τον οδικό χάρτη μέχρι την εκλογή νέου προέδρου

Kathimerini.gr

Θοδωρής Λέννας

Αν μη τι άλλο πυκνή και γεμάτη μικρές και μεγάλες εκπλήξεις ήταν η πρώτη μέρα της «ιστορικής» Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, της οποίας σκοπός είναι να χαράξει με ακρίβεια τον οδικό χάρτη μέχρι την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος, αλλά και να διαμορφώσει το πολιτικό πλαίσιο το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει στην πρώτη μετά-Τσίπρα εκλογική πρόκληση των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Εφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδης Τσακαλώτος είχαν ήδη «κλειδώσει» ως υποψήφιοι διάδοχοι του Αλέξη Τσίπρα, καθώς αμφότεροι είχαν «προλάβει» τη σύγκληση της Κ.Ε. για να ανακοινώσουν τις προθέσείς τους. Οι σημερινές τοποθετήσείς τους έδωσαν, όμως, με μεγαλύτερη σαφήνεια το πολιτικό στίγμα των υποψηφιοτήτων τους, ενώ η «έκπληξη» Τζουμάκα, η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Παππά και η «ανατροπή» του Παύλου Πολάκη να μην δηλώσει υποψήφιος συνέθεσαν το παζλ των σημερινών εξελίξεων.

Αχτσιόγλου: Αυτοκριτική και «αποδόμηση» του διλήμματος «αριστερά ή κέντρο»

Συγκεκριμένα, η Εφη Αχτσιόγλου, η οποία στην ανακοίνωσή της υποψηφιότητάς στο περιστύλιο του Ωδείου Αθηνών είχε φιλοτεχνήσει μια πιο ενωτική «γραμμή», στην ομιλία της στην Κεντρική Επιτροπή δεν δίστασε να ανοίξει και το κεφάλαιο «αυτοκριτική» τόσο σε σχέση με την διπλή εκλογική συντριβή Μαΐου και Ιουνίου, όσο και σε σχέση με τη λειτουργία του κόμματος.

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «σε συνθήκες απλής αναλογικής, δεν καταφέραμε να συγκροτήσουμε μια αξιόπιστη πρόταση κυβερνητικής λύσης», ενώ έκανε λόγο για μη κατανόηση του «πόσο σημαντική ήταν στην παρούσα φάση για την ελληνική κοινωνία η κυβερνητική σταθερότητα, που μετατράπηκε σχεδόν σε κοινωνικό αίτημα».

Επιπλέον, σε σχέση με το εσωκομματικό πεδίο, μίλησε για «πολυφωνία» που «ενίοτε μετατρεπόταν ακόμα και σε κακοφωνία», καθώς και για «επικοινωνιακή υστέρηση» του ΣΥΡΙΖΑ. Οσον αφορά το «όραμα» της «διεύρυνσης» που εκπονήθηκε τα προηγούμενα χρόνια υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι «πολλές φορές αξιοποιήθηκε για να χαραχτούν στρεβλές εσωτερικές διαχωριστικές γραμμές και να οικοδομηθούν σκληροί μηχανισμοί εντός του κόμματος».

Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, η κ. Αχτσιόγλου επεσήμανε ότι «για να τελεσφορήσει η αυτοκριτική και η ανασυγκρότηση είναι αναγκαίο να αποφύγουμε τις ευκολίες» και επανέλαβε – όπως είχε κάνει και στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας της – ότι είναι «απλουστευτικό και λανθασμένο ερώτημα το αν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρέπει να κινηθεί προς τα αριστερά ή προς το Κέντρο».

«Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιον θα βρει η Νέα Δημοκρατία απέναντι της. Ένα αδύναμο, εσωστρεφή και χωρίς κυβερνητική προοπτική ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ; Ή έναν ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προγραμματικά, πολιτικά, και οργανωτικά έτοιμο;», τόνισε η Εφη Αχτσιόγλου σε άλλο σημείο της ομιλίας της.

Τσακαλώτος: Συνέχεια, τομή και σταθερή ταυτότητα

Ο Ευκλείδης Τσακαλωτος από την πλευρά του επανέλαβε το σύνθημα περί αναγκαίας «συνέχειας και τομής» στον ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας εκ νέου την προοπτική ενός κόμματος που ταυτοτικά και ιδεολογικά θα «πατάει» ξεκάθαρα στον χώρο της αριστεράς. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει ούτε ένας αριστερός, ούτε μια αριστερή που να μην θέλει να απευθυνθεί σε πλατιά ακροατήρια»,αλλά διευκρίνισε ότι οΣΥΡΙΖΑ πρέπει να το κάνει «έχοντας σταθερή και αξιόπιστη ταυτότητα».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών παρουσίασε τη φιλοδοξία του για «ένα δημοκρατικό κόμμα των μελών, με λογοδοσία, με διαδικασίες, με όργανα. Ένα κόμμα με πολιτικό πολιτισμό. Για ένα κόμμα όπου ο πρόεδρος θα πρέπει να είναι πρώτος μεταξύ ίσων».

Παππάς: Να ξανακερδίσουμε τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του κέντρου

Οσον αφορά τον Νίκο Παππά, η ανακοίνωση της δικής του υποψηφιότητας μπορεί να μην είχε λάβει επίσημα χαρακτηριστικά τις προηγούμενες μέρες, αλλά είχε προαναγγελθεί ποικιλοτρόπως. Ο πρώην υπουργός, πράγματι, κατέθεσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Επιτροπή, ενώ στην ομιλία του στάθηκε στην ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει «όλον τον κόσμο από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο», σχολιάζοντας ότι «κάθε αναδίπλωσή μας στη ‘’φωλιά’’ της ριζοσπαστικής αριστεράς και μόνο θα ήταν μεγάλο λάθος».

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξανακερδίσει «τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του κέντρου και της κεντροαριστεράς που έκαναν άλλες επιλογές», εμμένοντας έτσι επί της ουσίας στη λογική της διεύρυνσης σε άλλα πολιτικά ακροατήρια πέραν της αριστεράς.

Εκπληξη Τζουμάκα

Αν μη τι άλλο η έκπληξη της ημέρας ήταν η υποψηφιότητα του Στέφανου Τζουμάκα. Το ιδρυτικό, ιστορικό πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ το οποίο από το 2019 έχει συστρατευτεί με τον ΣΥΡΙΖΑ επωμιζόμενος με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα την ευθύνη της Πολιτικής Στρατηγικής και Ανάλυσης του κόμματος, γνωστοποίησε – μέσω ενός κειμένου που μοίρασε στους δημοσιογράφους – την πρόθεση του να διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας προσωρινή «αναμπουμπούλα» στον χώρο, μιας και κανείς δεν είχε προβλέψει αυτή την εξέλιξη.

«Το κόμμα μας χρειάζεται ιδεολογική και πολιτική ανασύνταξη, οργανωτική διεύρυνση και νέο σχέδιο δράσης με θέσεις και πρωτοβουλίες που θα κινητοποιούν την κοινωνία σε δημιουργική αγωνιστική στάση και σε επιδίωξη λύσεων», ανέφερε – μεταξύ άλλων – το κείμενο.

Πολάκης: Δεν κατεβαίνω αν δεν αλλάξει ο οδικός χάρτης

Αντίστοιχου βεληνεκούς έκπληξη με αυτή της υποψηφιότητας Τζουμάκα ήταν η μη υποψηφιότητα του Παύλου Πολάκη. Ο βουλευτής Χανιών διεμήνυσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος αν δεν αλλάξει ο οδικός χάρτης.

«Για μένα παρουσιάζεται ως μονόδρομος η σύγκληση συνεδρίου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στο οποίο θα εκτεθούν όλες οι απόψεις και θα ληφθούν οι συλλογικές αποφάσεις για το μέλλον του κόμματος. Εννοείται ότι το Συνέδριο θα εκλέξει νέα Κ.Ε., νέα Π.Γ και νέο Γραμματέα και θα δρομολογήσει τη διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου από τη βάση. Δεν είναι δυνατό να κάνουμε το αντίστροφο».

Και πρόσθεσε: «Ζητώ συγγνώμη από αμέτρητα στελέχη, μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που καθ΄ όλο το τελευταίο διάστημα με παρακινούσαν να θέσω υποψηφιότητα, ανεξαρτήτως διαδικασίας και σε κάθε περίπτωση. Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν έχω μάθει να πορεύομαι αντίθετα από τη συνείδηση και τις απόψεις μου και για αυτό δεν μπορώ να είμαι υποψήφιος σε μια fast track διαδικασία» είπε, κάνοντας λόγο, μάλιστα, για «καλλιστεία» – φράση που εκλήφθηκε από πολλούς ως αιχμή κατά άλλων υποψηφίων.

Σε «γραμμή» Πολάκη ο Τεμπονέρας

Στο ίδιο πλαίσιο, όσον αφορά τον ορίζοντα των διαδικασιών, ήταν και οι δηλώσεις του Διονύση Τεμπονέρα που εξαρχής έχει ζητήσει συνεδριακές διαδικασίες το φθινόπωρο. Στο ερώτημα αν σκέφτεται να είναι υποψήφιος, αν οι διαδικασίες πάνε για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Τεμπονέρας απάντησε ότι «αν κατορθώσουμε και κάνουμε ένα συνέδριο βάσης, που θα έχει μαζική συμμετοχή για όλα τα μέλη και θα συμμετέχουν όλοι δημοκρατικά, τότε είμαι βέβαιος ότι τα πολιτικά συμπεράσματα και το πολιτικό πλαίσιο που θα προκύψει θα είναι εκείνο που θα μας αναδείξει τα πρόσωπα εκείνα που μπορούν να το υπηρετήσουν. Εκεί βεβαίως είναι τα πάντα ανοικτά», σημείωσε σε δηλώσεις του.

Κι αν σήμερα το τοπίο των προσώπων μοιάζει να ξεκαθάρισε η αυριανή μέρα μένει να σφραγίσει και το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων, αλλά και να αναδείξει τις «διαθέσεις» άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχουν πάρει ακόμα θέση όσον αφορά το ποιον θα στηρίξουν για την ηγεσία.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας περιλαμβάνει τη διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου στις 25 Αυγούστου, εκλογή προέδρου στις 3 και 10 Σεπτεμβρίου και ορισμό ενός έκτακτου συνεδρίου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σημειώνεται ότι το σενάριο της «παράκαμψης» του Διαρκούς Συνεδρίου που διακινήθηκε, διαψεύδεται εκ των πραγμάτων από τον καταστατικό χάρτη του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνολική πρόταση – οδικός χάρτης της Π.Γ., παρά τις ενστάσεις που έχουν εκφραστεί τόσο από τον Παύλο Πολάκη και τον Διονύση Τεμπονέρα, όσο και από τον Χρήστο Σπίρτζη – ο οποίος διαφοροποιείται και ως προς τη χάραξη του σχεδιασμού για τις αυτοδιοικητικές εκλογές -, μοιάζει να συγκεντρώνει την απαιτούμενη συναίνεση.

Κρίσιμο θέμα, όμως, είναι και ο τρόπος με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα οργανώσει τις δυνάμεις του προς την «αντικειμενικά δύσκολη», όπως παραδέχονται πολλά στελέχη, μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αφενός η στρατηγική των συμμαχιών, με αιχμή τη δυνατότητα ή μη στήριξης κοινών προσώπων με το ΠΑΣΟΚ, αφετέρου ο τρόπος με τον οποίο θα ληφθουν οι τελικές αποφάσεις, έχουν προκαλέσει νέο κύκλο διαφωνιών και θα μπουν στο κάδρο του διαλόγου στην «κυριακάτικη» ατζέντα της Κεντρικής Επιτροπής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση