Kathimerini.gr
Ολοκληρώθηκε το παζλ των υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο Νίκος Παππάς, ενώ και ο Στέφανος Τζουμάκας θα είναι υποψήφιος.
Ο Παύλος Πολάκης εξέφρασε ενστάσεις για τον οδικό χάρτη, σημειώνοντας ότι δεν θα είναι υποψήφιος αν η διαδικασία γίνει με ρυθμούς «fast track».
Υπενθυμίζεται ότι ήδη είχαν ανακοινώσει δημοσίως τις υποψηφιότητές τους η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Στη διάρκεια της διήμερης συνεδρίασης της Κ.Ε, εκτός από την υποψηφιότητες θα αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα και ο οδικός χάρτης για την εκλογή αρχηγού.
Η υποψηφιότητα Παππά
Την υποψηφιότητα του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανακοίνωσε ο Νίκος Παππάς, λέγοντας: «Δεν φανταζόμουν ότι θα έρθει η στιγμή που θα σταθώ στο βήμα της κεντρικής του επιτροπής και θα πω αυτές τις λέξεις. Με αίσθημα ευθύνης και ταπεινότητας, λοιπόν, καταθέτω ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής την υποψηφιότητά μου για την προεδρία του κόμματος».
«Τα καθήκοντα και οι αγώνες που μας περιμένουν είναι και πάλι πολλά και πολλοί. Μεγάλο είναι και το χρέος μας. Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα μιας μεγάλης αντεπίθεσης του προοδευτικού κόσμου της χώρας. Σήμερα ξεκινάμε ένα εγχείρημα μιας νέας νικηφόρας πορείας. Οι πολίτες δεν περιμένουν από εμάς τίποτε λιγότερο. Δεν θα τους απογοητεύσουμε», πρόσθεσε.
Νωρίς το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι υπέβαλε τη δική του υποψηφιότητα ο Στέφανος Τζουμάκας, ο οποίος απέτυχε να εκλεγεί στο νότιο τομέα της Αθήνας. (Το κείμενο της υποψηφιότητας)
Ενστάσεις Πολάκη για τη διαδικασία
Από την πλευρά του, ο Παύλος Πολάκης, κάνοντας μια μακροσκελή ομιλία διεμήνυσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος αν δεν αλλάξει ο οδικός χάρτης.
«Για μένα παρουσιάζεται ως μονόδρομος η σύγκληση συνεδρίου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στο οποίο θα εκτεθούν όλες οι απόψεις και θα ληφθούν οι συλλογικές αποφάσεις για το μέλλον του κόμματος. Εννοείται ότι το Συνέδριο θα εκλέξει νέα Κ.Ε., νέα Π.Γ και νέο Γραμματέα και θα δρομολογήσει τη διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου από τη βάση. Δεν είναι δυνατό να κάνουμε το αντίστροφο, δηλαδή πρώτα να εκλέξουμε το πρόσωπο που θα ηγηθεί του κόμματος και μετά να αποφασίσουμε το πολιτικό πλαίσιο που αυτός ή αυτή θα κληθεί να εφαρμόσει και να υπηρετήσει. Εάν ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία και βέβαια υπάρξει απόφαση του συνεδρίου που να περιλαμβάνει τους άξονες τους οποίους ανέπτυξα παραπάνω, τότε ναι είναι ανοιχτό για εμένα να θέσω υποψηφιότητα για Πρόεδρος του κόμματος», είπε.
Και πρόσθεσε: «Ζητώ συγγνώμη από αμέτρητα στελέχη, μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που καθ΄ όλο το τελευταίο διάστημα με παρακινούσαν να θέσω υποψηφιότητα, ανεξαρτήτως διαδικασίας και σε κάθε περίπτωση. Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν έχω μάθει να πορεύομαι αντίθετα από τη συνείδηση και τις απόψεις μου και για αυτό δεν μπορώ να είμαι υποψήφιος σε μια fast track διαδικασία, η οποία δεν πιστεύω ότι θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ».
Τσακαλώτος: «Να ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε»
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη δική του ομιλία σημείωσε ότι «μετά την ήττα χρειάζεται αναστοχασμός, σκέψη και συλλογικότητα. Και ότι αυτό μπορεί να γίνει σε μια πορεία προς το συνέδριο. Αλλά το θέμα είναι να ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε. Πρέπει να ξέρουμε που θέλουμε να είμαστε το 2026 και άρα να ξέρουμε πως πρέπει να αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε από τώρα για τότε».
Σημείωσε ότι «δεν υπάρχει ούτε ένας αριστερός, ούτε μια αριστερή που να μην θέλει να απευθυνθεί σε πλατιά ακροατήρια«, αλλά αυτό -είπε- «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να το κάνει έχοντας σταθερή και αξιόπιστη ταυτότητα. Και άρα πρέπει να έχεις σαφείς και γνωστές προτεραιότητες».
Τέλος, μίλησε για ένα δημοκρατικό κόμμα των μελών, με λογοδοσία, με διαδικασίες, με όργανα. «Ένα κόμμα με πολιτικό πολιτισμό. Ένα κόμμα όπου ο πρόεδρος θα πρέπει να είναι πρώτος μεταξύ ίσων».
Μίλησε για ομάδες επεξεργασίας των θέσεων και των προτάσεων, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει τεκμηριωμένες θέσεις σε κάθε ζήτημα.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκλεισε, λέγοντας ότι στόχος του είναι να ξαναδώσει στους αριστερούς και τις αριστερές, στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την αυτοπεποίθηση, την σιγουριά και την περηφάνια να παλεύουν για τα επιχείρημα τους, τις θέσεις και τις αξίες τους. «Για να έχουν ένα αξιόπιστο μεγάλο κόμμα, ένα κόμμα που θα ξαναγίνει κυβέρνηση».
Η πλατφόρμα Αχτσιόγλου
Στη δική της εισήγηση, η Έφη Αχτσιόγλου -μεταξύ άλλων- είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ παρά την ήττα εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο κόμμα τη Αριστεράς και ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα του προοδευτικού χώρου στην Ευρώπη. Είναι λοιπόν πολιτική μας υποχρέωση να πρωταγωνιστήσουμε σε μια αντεπίθεση των αριστερών και προοδευτικών ιδεών. Να τους ξαναδώσουμε πνοή και να εμπνεύσουμε τη διάθεση πολιτικής συμμετοχής. Να δώσουμε προοπτική, να πείσουμε για μια ρεαλιστική εναλλακτική».
Ολόκληρη η «πλατφόρμα Αχτσιόγλου»
Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής άρχισαν με την εισήγηση της Ράνιας Σβίγκου και ακολουθούν οι τοποθετήσεις των μελών του οργάνου.
«Θα πω όμως ότι ο σύντροφος Τσίπρας θα είναι παρών, μαζί μας σε όλη τη ζωή και τη δράση του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα κι αν όπως σήμερα απουσιάζει, γιατί πιστεύει ότι έτσι απαιτεί η δέσμευσή του να παραμερίσει για να περάσει το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», τόνισε η κ. Σβίγκου.
Η ίδια τόνισε ότι «δεν θα εκλέξουμε νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε μια κλειστή διαδικασία, έξω από την κοινωνία, αλλά συνδέοντας όλη μας την προσπάθεια με την κοινωνία. Παντού όπου τα προβλήματα απαιτούν λύσεις ή και αγώνα».
Η κ. Σβίγκου σημείωσε ότι «προκρίναμε τελικά την επιλογή να προχωρήσουμε άμεσα στην εκλογή προέδρου αρχές Σεπτεμβρίου. Ώστε το Κόμμα μας να είναι έτοιμο, υπό τη νέα ηγεσία, να δώσει τις επόμενες κρίσιμες μάχες. Και το Έκτακτο Συνέδριο να γίνει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Φοβάμαι ότι μια μακρά διαδικασία για την εκλογή προέδρου εγκυμονεί κινδύνους για την αποτελεσματικότητα μας την επόμενη περίοδο, για την ικανότητά μας να ανταποκριθούμε στο ρόλο μας ως αξιωματική αντιπολίτευση».
«Τα στελέχη πρώτης γραμμής πρέπει να μπουν στην πρώτη γραμμή της μάχης. Δεν έχουμε κανένα περιθώριο, καμία πολυτέλεια να μη δώσουμε αυτή τη μάχη με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Αυτή είναι η ευθύνη μας και ως τέτοια πρέπει να την αντιληφθούμε όλοι και όλες», πρόσθεσε.
Η συνεδρίαση που χαρακτηρίζεται «ιστορική» είναι κλειστή για τα ΜΜΕ.
Συζητήθηκαν επίσης οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και εξουσιοδοτήθηκε η Πολιτική Γραμματεία για τους περαιτέρω χειρισμούς και τις συγκεκριμένες υποψηφιότητες για της περιφέρειες και τους δήμους.
Στη συνεδρίαση δεν παρέστη ο απερχόμενος πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας.