ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στη Βουλή τα F-35: Η Ελλάδα «κλειδώνει» τα μαχητικά 5ης γενιάς

Την ερχόμενη εβδομάδα, με πιθανότερη ημερομηνία την Πέμπτη 27 Ιουνίου, αναμένεται να έρθει προς έγκριση στην ειδική επιτροπή η επιστολή προσφοράς και αποδοχής της αμερικανικής κυβέρνησης

Kathimerini.gr

Την ερχόμενη εβδομάδα, με πιθανότερη ημερομηνία την Πέμπτη 27 Ιουνίου, αναμένεται να έρθει προς έγκριση στην ειδική επιτροπή της Βουλής η επιστολή προσφοράς και αποδοχής (LOA) της αμερικανικής κυβέρνησης για το ελληνικό αίτημα που αφορά στην προμήθεια μίας πολεμικής Μοίρας F-35. Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας διευκρινίζουν στην «Κ» ότι η Αθήνα κινείται για την απόκτηση 20 μαχητικών 5ης γενιάς και ότι, προς το παρόν, δεν εξετάζεται η άσκηση της προαίρεσης για επιπλέον 20 F-35.

Η ισχύς της LOA, η οποία περιλαμβάνει αναλυτικά το κόστος προμήθειας των αεροσκαφών, την εκπαίδευση, την υποστήριξη, τις υποδομές και όλα τα βήματα μέχρι την απόκτησή τους, λήγει την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου. Το πράσινο φως της Βουλής θα ανοίξει ουσιαστικά τον δρόμο ώστε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και συγκεκριμένα η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων να υπογράψει την επιστολή και να την κοινοποιήσει στην αμερικανική κυβέρνηση.

Στη συνέχεια, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία των προγραμμάτων FMS (Foreign Military Sales) το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα μεταβιβάσει το έγγραφο στην κατασκευάστρια εταιρεία αλλά και σε όλη την αλυσίδα των κατασκευαστών που εμπλέκονται στην παραγωγή των F-35. Μόλις υπογραφεί το σχετικό συμβόλαιο ανάμεσα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και τη Lockheed Martin, η εταιρεία θα προχωρήσει στη δέσμευση των θέσεων (slots), καθορίζοντας τα πρώτα ελληνικά F-35 στη γραμμή παραγωγής.

Πολεμική Μοίρα

Οπως έχει αναφέρει σε παλαιότερα ρεπορτάζ η «Κ», η Πολεμική Αεροπορία θα αποκτήσει μία Μοίρα F-35, τα οποία θα παραληφθούν στη διαμόρφωση Block 4. Το κόστος αναμένεται να αγγίξει τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει την προμήθεια 20 μαχητικών, την εν συνεχεία υποστήριξή τους, την εκπαίδευση χειριστών και τεχνικών και την κατασκευή όλων των απαραίτητων υποδομών ασφαλείας στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας, η οποία θα αποτελεί τη βάση των ελληνικών F-35.

Τα πρώτα τέσσερα έως έξι αεροπλάνα αναμένεται να αποδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία το 2028, ωστόσο θα παραμείνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για περίπου 24 μήνες. Στα αεροσκάφη αυτά θα εκπαιδευτούν οι Ελληνες χειριστές, ώστε συμπληρώνοντας τον απαραίτητο αριθμό ωρών πτήσης να γίνουν και αυτοί εκπαιδευτές.

Οι πρώτοι ιπτάμενοι και τεχνικοί της Μοίρας θα μεταβούν στις Ηνωμένες Πολιτείες αρκετούς μήνες νωρίτερα για να ξεκινήσουν την εκπαίδευσή τους σε θεωρητικό επίπεδο. Αφού ολοκληρώσουν τον πρώτο κύκλο μαθημάτων και «γράψουν» αρκετές ώρες στους εξομοιωτές, θα μεταβούν στα αεροπλάνα για τις πρώτες τους πτήσεις. Η βασική εκπαίδευση των χειριστών αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2030. Στη συνέχεια, με τη συνδρομή ιπτάμενων τάνκερ της αμερικανικής Αεροπορίας, τα F-35 θα διασχίσουν τον Ατλαντικό Ωκεανό και θα προσγειωθούν στην Ανδραβίδα.

Την υλοποίηση του προγράμματος παρακολουθεί στενά το ΓΕΑ, με την ηγεσία να προχωρά στη σύσταση Task Force, αποτελούμενης από έμπειρους αξιωματικούς, η οποία ενημερώνει απευθείας τον αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχο Δημοσθένη Γεωργιάδη. Η ομάδα ειδικών του Επιτελείου παρέχει ταυτόχρονα τεχνική καθοδήγηση στη ΓΔΑΕΕ αλλά και στα στελέχη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας σε ό,τι έχει να κάνει με την ενσωμάτωση των μαχητικών 5ης γενιάς αλλά και τη σύσταση της πρώτης Μοίρας F-35.

Με το βλέμμα στο μέλλον

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η συζήτηση για δεύτερη Μοίρα F-35 θα ανοίξει στο μέλλον, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των F-16 σε Viper και ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τα Rafale. Είναι γεγονός πάντως, ότι η Πολεμική Αεροπορία προσανατολίζεται στη διατήρηση τριών τύπων μαχητικών αεροσκαφών: των F-16 που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού οπλοστασίου, των Rafale και των F-35. Η «οροφή» που έχει τεθεί από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία κάνει λόγο για περίπου 200 αεροπλάνα με δικτυοκεντρικές δυνατότητες, που θα λειτουργούν ως πολλαπλασιαστής ισχύος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε επόμενο χρόνο, το αεροπορικό Επιτελείο αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά τον κατάλογο με τα όπλα που θέλει να διαθέτει στο μέλλον. Καταλυτικό ρόλο αναμένεται να παίξει η πιστοποίηση των πυραύλων αέρος – αέρος Meteor στα F-35, επιτρέποντας στην Πολεμική Αεροπορία να διατηρεί σε μεγάλους αριθμούς ένα όπλο με τεράστιες δυνατότητες αποτροπής. Παράλληλα, στο στόχαστρο του ΓΕΑ βρίσκονται εξελιγμένα όπλα όπως οι στρατηγικής κρούσης πύραυλοι JASSM, οι αέρος – αέρος AMRAAM 120D, οι αντι-ραντάρ AARGM αλλά και οι ισραηλινής προέλευσης Rampage, για τους οποίους οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξασφαλίστηκε η έγκριση των ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ελλάδα  |  ΗΠΑ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση