Kathimerini.gr
Γιάννης Παπαδόπουλος
Δεν περίμενε ότι θα το ξαναζήσει, τουλάχιστον όχι τόσο σύντομα. Η Δέσποινα Τσέλιου είχε εγκλωβιστεί στο Χορευτό του Πηλίου, χωρίς νερό και ρεύμα, κατά την πρώτη επέλαση της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία στις αρχές Σεπτεμβρίου. Δεν πρόφτασε να συμπληρωθεί ένας μήνας από τότε και την περασμένη Τετάρτη έβλεπε, αυτή τη φορά από το σπίτι της στον Βόλο, τα νερά του ποταμού Αναύρου να φουσκώνουν απειλητικά. Ούτε ο Κραυσίδωνας, ο οποίος σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων δεν είχε καθαριστεί από φερτά υλικά, άντεξε στην ορμή του νερού και υπερχείλισε. Δρόμοι της πόλης μετατράπηκαν σε ποτάμια, σπίτια και καταστήματα βούλιαξαν ξανά στη λάσπη.
«Το βουνό ήταν ήδη κορεσμένο από την προηγούμενη φορά και δεν θα μπορούσε να κρατήσει πάλι τόση βροχή», λέει στην «Κ» η κ. Τσέλιου. «Ολο αυτό το νερό έπρεπε να βρει κάπου διέξοδο. Εάν δεν γίνουν ουσιαστικά έργα στην περιοχή, με κάθε βροχόπτωση θα ζούμε τα ίδια».
«Μου έκανε εντύπωση ότι τα ποτάμια παρέμεναν μπαζωμένα με φερτές ύλες από την προηγούμενη φορά».
Φερτά υλικά και χώμα κατέβηκαν από τα γύρω βουνά, θάβοντας κυριολεκτικά πολλά αυτοκίνητα στον Βόλο και στην ευρύτερη περιοχή. [INTIME NEWS / ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ]
Οταν η κ. Τσέλιου κατάφερε να φτάσει από το Χορευτό στον Βόλο, περίπου πριν από δύο εβδομάδες, η πόλη δεν είχε ακόμη νερό. Οταν η υδροδότηση αποκαταστάθηκε είχαν ενημερωθεί ότι το νερό ήταν ακατάλληλο, όχι μόνο προς πόση, αλλά και για την κάλυψη βασικών καθημερινών αναγκών. «Ετρεχε από τη βρύση και μύριζε. Ακόμη και για το μπάνιο μας χρησιμοποιούσαμε εμφιαλωμένα», λέει. «Πρόσφατα μας είπαν ότι πλέον ήταν πόσιμο, ο περισσότερος κόσμος, όμως, νομίζω ότι το χρησιμοποιούσε». Μετά τις νέες πλημμύρες η υδροδότηση πάλι διακόπηκε στον Βόλο, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης έπεσε και το ρεύμα. Σε αρκετά σημεία το οδικό δίκτυο δεν άντεξε, η άσφαλτος έσκασε, η πρόσβαση στο Νότιο Πήλιο αλλά και στον Ανω Βόλο είναι πλέον είτε δυσχερής είτε αδύνατη.
Ορισμένες γειτονιές του Βόλου παρέμεναν αδιάβατες, ειδικά στην περιοχή του Παλιού Λιμεναρχείου, η οποία είχε μετατραπεί σε βούρκο και μετά τις πρώτες πλημμύρες της 5ης Σεπτεμβρίου. «Το νερό κάλυψε τους κάδους των σκουπιδιών σε κάποια σημεία, η στάθμη του ξεπέρασε το ένα μέτρο», λέει ο Γιώργος Σαχαρίδης, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος μένει σ’ αυτή την περιοχή. Αυτή τη φορά, όπως παρατηρεί ο ίδιος, οι κάτοικοι προσπάθησαν όσο μπορούσαν να προετοιμαστούν ακούγοντας για την επερχόμενη κακοκαιρία. Ορισμένοι είχαν επιχειρήσει να οχυρώσουν τα καταστήματά τους τοποθετώντας τσουβάλια στις βιτρίνες, ενώ αντίστοιχα μέτρα έλαβε και το πανεπιστημιακό προσωπικό στις πόρτες των εργαστηρίων. Το νερό, όμως, δεν γινόταν να συγκρατηθεί ούτε αυτή τη φορά.
Σε αρκετά σημεία το οδικό δίκτυο δεν άντεξε, η άσφαλτος έσκασε, η πρόσβαση στο Νότιο Πήλιο αλλά και στον Ανω Βόλο είναι πλέον είτε δυσχερής είτε αδύνατη. [INTIME NEWS / ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ]
Η πόλη δεν είχε προλάβει να ορθοποδήσει από την προηγούμενη καταστροφή. Η κ. Τσέλιου λέει ότι έβλεπε ακόμη σπίτια στις λάσπες, σιδηροδρομικές γραμμές διαλυμένες, αλλά ήλπιζε ότι κάποια στιγμή όλα θα διορθώνονταν. «Μου έκανε εντύπωση, όμως, ότι τα ποτάμια παρέμεναν μπαζωμένα με φερτές ύλες από την προηγούμενη φορά», λέει. «Τώρα πλημμύρισαν και σπίτια που είχαν γλιτώσει την πρώτη φορά. Υπάρχει ανησυχία, γιατί ο χειμώνας είναι μπροστά μας και θα είναι δύσκολος». Στις αρχές του μήνα στην Αγριά ο Δημήτρης Παπαϊωάννου περιέγραφε στην «Κ» πως ο χείμαρρος κοντά στο σπίτι του δεν είχε καθαριστεί επαρκώς πριν από τις πρώτες πλημμύρες. «Παραμέριζαν τα μπάζα και άνοιγαν έναν διάδρομο πλάτους δύο μέτρων, ενώ κανονικά ο χείμαρρος φτάνει τα δέκα μέτρα», είχε πει τότε. Την ημέρα που τον είχαμε συναντήσει, τρία σκαπτικά μηχανήματα προσπαθούσαν να απομακρύνουν βράχια και κορμούς δέντρων. Ομως, ακόμη κι αυτή η παρέμβαση φαίνεται ότι δεν απέδωσε. Με τις νέες ισχυρές βροχοπτώσεις η Αγριά χτυπήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Ο χείμαρρος που περνάει μέσα από τον οικισμό υπερχείλισε και εκτιμάται ότι τουλάχιστον έξι αυτοκίνητα κατέληξαν στη θάλασσα. Οι κάτοικοι πρέπει ξανά να φτυαρίσουν τις λάσπες.
Αυτοκίνητο που παρασύρθηκε από τα νερά στη θάλασσα στην Αγριά. [INTIME NEWS / ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ]