ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πυροβόλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία

Το στρατιωτικό υλικό που θα της παραχωρήσει η Ελλάδα μέσω της σύναψης διακρατικών συμφωνιών με την Τσεχία

Kathimerini.gr

Του Βασίλη Νέδου

Με πυροβόλα και πυρομαχικά μέσω της οδού των διακρατικών συμφωνιών με την Τσεχία θα συνεχίσει να ενισχύει για το 2024 η Ελλάδα τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Οι συμφωνίες συνιστούν στην πράξη αγορά των υλικών αυτών από την Τσεχία (όπως έγινε και με 75.000 βλήματα πυροβολικού που πωλήθηκαν στις ΗΠΑ) και έχουν ως προτεραιότητα τις άμεσες ανάγκες του Κιέβου σε πυρομαχικά, δίχως, ωστόσο, να προκαλείται έλλειψη στα επιχειρησιακά αποθέματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Την περασμένη Κυριακή η «Κ» αποκάλυψε τον λεπτομερή κατάλογο των όπλων που έως τώρα έχει παραχωρήσει η Ελλάδα στην Ουκρανία και, εκτός από πυρομαχικά (πυραύλους, βλήματα και σφαίρες), περιλαμβάνει αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς εκτοξευτές, κάποια πολυβόλα και οβιδοβόλα και τη γνωστή περίπτωση της ανταλλαγής των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης BMΡ-1 έναντι γερμανικών Marder.

Συγκεκριμένα, η Αθήνα ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. (που έχουν την ευθύνη του συντονισμού της βοήθειας προς το Κίεβο) ότι εντός του 2024 μπορεί να προβεί στις παρακάτω παραδόσεις υλικού μέσω της Τσεχίας:

• Πρώτον, 2.000 ρουκέτες αέρος-εδάφους 5 ιντσών, γνωστές και ως Zuni.

• Δεύτερον, 180 ρουκέτες αέρος-εδάφους 2,75 ιντσών. Δεν είναι απολύτως σαφής ο τρόπος που αξιοποιούν οι Ουκρανοί αυτού του είδους τις ρουκέτες, ωστόσο είναι ψηλά στη λίστα των απαιτήσεων που κατά καιρούς έχουν εκφράσει.

• Τρίτον, 90.000 βλήματα των 90 χιλιοστών, τα οποία οι Ουκρανοί μπορεί να αξιοποιήσουν για αντιαρματική και αντιαεροπορική άμυνα.

• Τέταρτον, τέσσερα εκατομμύρια σφαίρες για τυφέκια και πολυβόλα διαστάσεων 7,62Χ54 χιλιοστών.

• Πέμπτον, 70 πυροβόλα αμερικανικής κατασκευής τύπου Μ-114Α1, τα οποία βάλλουν με βλήματα διαμετρήματος 155 χιλιοστών. Πρόκειται για τη δεύτερη παρτίδα παλιών όπλων του Πυροβολικού που πωλείται στην Τσεχία, που έχουν σταματήσει να είναι επιχειρησιακά απαραίτητα εδώ και χρόνια, ωστόσο στον πόλεμο πυροβολικού που διεξάγεται στις λασπωμένες εκτάσεις της Ουκρανίας μπορεί να βρει θέση.

Οι διαπραγματεύσεις για τις τιμές που θα πωληθούν τα συγκεκριμένα πυρομαχικά βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Γερμανία όπου θα επαναληφθεί η συνάντηση των κρατών του ΝΑΤΟ και τρίτων που υποστηρίζουν την Ουκρανία, όπου και αναμένεται, βεβαίως, να επιβεβαιωθεί η καθαρή στάση της Αθήνας υπέρ της διατήρησης της ροής των όπλων και πυρομαχικών που θα κρατήσουν την Ουκρανία όρθια και την άνοιξη.

Για τα πιο σημαντικά συστήματα που ζητούν οι Ουκρανοί, η Ελλάδα έχει τοποθετηθεί επανειλημμένως περί ανάγκης αντικατάστασης με νέα, δυτικής προέλευσης, ενώ, ούτως ή άλλως, και ανεξαρτήτως από την τρέχουσα συγκυρία, προετοιμάζεται για τη σταδιακή απόσυρση των παλιών και παρωχημένων ρωσικών αντιαεροπορικών. Η Ελλάδα θα αντικαταστήσει τα OSA-AK που βρίσκονται στα νησιά με ισραηλινής κατασκευής συστήματα, όπως και τους TOR-M1 οι οποίοι είναι ανεπτυγμένοι σε διάφορα σημεία της επικράτειας, ανεξάρτητα από την πορεία των συζητήσεων για αντικατάσταση και αποστολή τους στην Ουκρανία, εάν, βεβαίως, υπάρξει τέτοια συμφωνία.

TB2 Bayraktar χρησιμοποιεί το Κίεβο

Του Μανώλη Κωστίδη

Κωνσταντινούπλη-Ανταπόκριση. To σημαντικότερο πακέτο εξαγωγής οπλικών συστημάτων της Τουρκίας στην Ουκρανία τα τελευταία χρόνια είναι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 Bayraktar. Μετά τα 12 TB2 Bayraktar που πούλησε η Baykar το 2019, αποφασίστηκε να πωληθούν 24 ακόμη μη επανδρωμένα αεροσκάφη την περίοδο 2021-2022, τα οποία χρησιμοποιούνται εναντίον των ρωσικών δυνάμεων. Επίσης κατά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ουκρανία, στις 3 Φεβρουαρίου 2022, αποφασίστηκε η ίδρυση εργοστασίου για την παραγωγή του TB2 Bayraktar SIHA στην Ουκρανία.

Μαζί με τα Bayraktar γίνεται και η πώληση των πυρομαχικών της Roketsan Mam-l και Mam-c που χρησιμοποιούνται από τα ΤΒ2 Bayraktar. Μεταξύ των στρατιωτικών υλικών που πωλήθηκαν από την Τουρκία στην Ουκρανία, είναι επίσης ασύρματοι που παράγονται από την Aselsan. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οι ασύρματοι της Aselsan καταγράφονται σε βίντεο που δείχνει κατασχεμένα όπλα από την Ουκρανία, το οποίο κοινοποιήθηκε πρόσφατα από ρωσικούς λογαριασμούς. Η Aselsan κέρδισε τον διαγωνισμό που άνοιξε το 2017 για να καλύψει τις ανάγκες ασυρμάτων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Στο πλαίσιο αυτό προμήθευε ασυρμάτους που χρησιμοποιούνται όχι μόνο από το πεζικό αλλά και από τα εκσυγχρονισμένα άρματα μάχης T-64 και T-72.

 

Υπάρχει επίσης στρατιωτική συνεργασία στο ναυτικό μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας. Η τελετή καθέλκυσης της κορβέτας κλάσης Milgem Ada πραγματοποιήθηκε στη διοίκηση του ναυπηγείου Κωνσταντινούπολης στις 7 Σεπτεμβρίου 2021. Ενώ η ναυπήγηση του πρώτου πλοίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024, έχει υποστηριχθεί ότι θα ναυπηγηθούν συνολικά τέσσερις κορβέτες, αλλά η ναυπήγηση των άλλων τριών ενδέχεται να συνεχιστεί στην Ουκρανία. Πληροφορίες τουρκικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν πως ο Β. Ζελένσκι επισκέφθηκε το ναυπηγείο κοντά στην Κωνσταντινούπολη για να παρατηρήσει την εξέλιξη του προγράμματος.

Η Ουκρανία παρέχει σημαντική υποστήριξη στην Τουρκία, ειδικά στην προμήθεια κινητήρων. Ο κινητήρας του τουρκικού οπλισμένου επιθετικού αεροσκάφους Akinci που αναπτύχθηκε από την Baykar Makina, προέρχεται από την Ουκρανία. Ο ουκρανικός κινητήρας Al-450T Turboprop χρησιμοποιείται σε UAV. Η Αγκυρα είχε επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει ουκρανικούς κινητήρες στο τουρκικής σχεδίασης άρμα μάχης Altay, πληροφορίες όμως αναφέρουν πως θα καταλήξει σε κινητήρες από τη Νότια Κορέα. Στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρονται σε πιθανότητα συνεργασίας της Τουρκίας με την Ουκρανία για την παραγωγή του κινητήρα του τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής μαχητικού Kaan.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση