ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόταση μομφής: Το παρασκήνιο της απόφασης Τσίπρα

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε χθες με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη σχετική συζήτηση να αρχίζει σήμερα

Γράφει ο Αντώνης Αντζολέτος

Το «άρωμα» για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας που ανέδιδε η συνολική στάση του ΣΥΡΙΖΑ –και δημοσιοποίησε από χθες η «Κ»– ήταν τόσο έντονο ώστε ο Αλέξης Τσίπρας την Τετάρτη το απόγευμα να εκμυστηρευθεί στους στενούς συνεργάτες του τις προθέσεις του για την κορύφωση της αντιπολιτευτικής στρατηγικής του. Ακολούθησε στις 10.30 το πρωί της Πέμπτης συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Οι Ο. Γεροβασίλη, Ν. Βούτσης, Π. Σκουρλέτης, Ευκλ. Τσακαλώτος, Γ. Ραγκούσης, Αλ. Φλαμπουράρης, Δ. Βίτσας, Θ. Θεοχαρόπουλος και Δ. Τζανακόπουλος συμφώνησαν με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να χρησιμοποιήσει το καλύτερο κοινοβουλευτικό «όπλο» που έχει στη διάθεσή του. «Αν όχι τώρα, πότε», ήταν το βασικό επιχείρημα που ακούστηκε στη ημίωρη σύσκεψη. Εκτιμήθηκε πως είναι ο κατάλληλος χρόνος προκειμένου να αναδειχθεί ότι η κυβέρνηση έχει απομονωθεί τόσο στη Βουλή όσο και στην κοινωνία. Ολα τα στελέχη συμφώνησαν πως η πρόταση δυσπιστίας έρχεται και «κουμπώνει» με το αίτημα για εκλογές, που επανέρχεται συνεχώς στον δημόσιο διάλογο από τη συζήτηση του προϋπολογισμού και μετά.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια: «Να φύγετε γιατί έχετε κοστίσει και συνεχίζετε να κοστίζετε πολύ ακριβά στον ελληνικό λαό. Και όχι μόνο σε χρήμα, αλλά και σε ζωές, σε δικαιώματα, σε ελευθερίες, σε φόβο και ανασφάλεια, που έχει γίνει καθημερινότητα του Ελληνα πολίτη δυόμισι χρόνια τώρα. Να φύγετε. Να φύγετε γιατί δεν αξίζει στους πολίτες, δεν αξίζει στην κοινωνία, δεν αξίζει σε αυτή τη χώρα τόση παρακμή», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγοντας: «Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, ζήτησα σήμερα εκτάκτως τον λόγο, για να καταθέσω εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρόταση μομφής εναντίον της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά».

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως και μόνο το γεγονός ότι η Ν.Δ. θα αναγκαστεί το επόμενο τριήμερο να απολογηθεί για την εικόνα της χώρας από την κακοκαιρία της Δευτέρας, για την κρίση της πανδημίας, την ακρίβεια, καθώς και για ζητήματα δημοκρατίας, αποτελεί μεγάλο κέρδος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του Νάσου Ηλιόπουλου προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο: «Κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας είναι αυτονόητο ότι θα περιμένουμε απαντήσεις από τον κ. Γεραπετρίτη για τις εξαρτήσεις του ιδίου αλλά και του πρωθυπουργού του με τον υπόδικο Φουρθιώτη».

Δύο ακόμα στοιχεία πρέπει να συνυπολογιστούν σε σχέση με την αιφνιδιαστική κίνηση του Αλέξη Τσίπρα:

• Ξεκινά τη συγκρότηση του αντιπολιτευτικού μετώπου, καθώς ζητεί μια πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση κατά της κυβέρνησης από τον Νίκο Ανδρουλάκη, βάζοντας παράλληλα στο παιχνίδι το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Το συνολικό «όχι» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν πως θα στείλει το κατάλληλο μήνυμα και στην κοινωνία.

• Σπρώχνει τα εσωκομματικά του προβλήματα προς τα πίσω, επιχειρώντας να δείξει στην αριστερή πτέρυγα πως ο «εχθρός» είναι μόνο προς τα δεξιά και ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις διαφωνίες που καταγράφονται, οφείλει να είναι ενωτικό.

Μέτωπο «Ομπρέλας» ενόψει συνεδρίου

Η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης αναμένεται να μετριάσει την εσωκομματική μουρμούρα τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, τα στελέχη της «Ομπρέλας» συνεχίζουν να δημοσιοποιούν τις διαφωνίες τους για την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να εκλέγεται ο πρόεδρος και η Κ.Ε. από τα μέλη
του κόμματος και όχι πλέον από το συνέδριο.

Σε άρθρο του στην «Αυγή», ο Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «κατ’ επίφαση δημοκρατική, χωρίς να ενισχύει την ουσιαστική συμμετοχή των μελών του κόμματος. Των μελών που δεν ρωτήθηκαν για την αλλαγή του τίτλου του κόμματος και για την παύση λειτουργίας των αιρετών οργάνων της Κ.Ε. και της Π.Γ.». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε πως «η αποσυσχέτιση της εκλογής των οργάνων από τη συζήτηση του συνεδριακού σώματος υποτιμά την εσωτερική δημοκρατία. Συνιστά, δε, την αποθέωση των μηχανισμών καθώς και την πριμοδότηση όσων έχουν την κάθε είδους αναγνωρισιμότητα, σε βάρος των λιγότερο γνωστών αλλά αναγκαίων συντρόφων, ιδιαίτερα από την περιφέρεια».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση