ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόταση δυσπιστίας: Τα «όπλα» των αρχηγών στη Βουλή

Η στρατηγική Μητσοτάκη - Τσίπρα στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας

Σταύρος Παπαντωνίου , Αντώνης Αντζολέτος , Γιώργος Μπουρδάρας

Με διαφορετικά «όπλα» θα προσέλθουν οι κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας για τη σημερινή σύγκρουση στη Βουλή, όπου κορυφώνεται η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στη σύγκριση των πεπραγμένων των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εστιάσει ο πρωθυπουργός, στα αποτελέσματα των ερευνών της ΑΔΑΕ για την επισύνδεση από την ΕΥΠ των έξι αξιωματούχων θα κινηθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσέλθει στη συζήτηση στη Βουλή κινούμενος σε τρεις άξονες:

Πρώτον, το θέμα των υποκλοπών έχει απαντηθεί επανειλημμένως και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποτελέσει κεντρικό άξονα της συζήτησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα και κατά την ομιλία του στο Ηράκλειο της Κρήτης, όταν προανήγγειλε πως η συζήτηση θα είναι ευρύτερη για «να μάθουμε πολλά», σημειώνοντας πως «σχετικά με το θέμα των περίφημων υποκλοπών, εμείς έχουμε ήδη τοποθετηθεί, με ευθύτητα», καθώς «αναλάβαμε τις ευθύνες μας, αλλάξαμε πρόσωπα, ψηφίσαμε ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ».

Ο δεύτερος άξονας στον οποίο θα κινηθεί ο πρωθυπουργός έχει να κάνει με τη σύγκριση και τα πεπραγμένα των δύο κυβερνήσεων, που αποτελεί βασικό κομμάτι της στρατηγικής του. Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου λένε πως ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί εκτενώς και στο κράτος δικαίου, που έχει κάνει αντιπολιτευτική σημαία ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός δεν θα είναι ο μόνος τομέας που θα υπάρξει σύγκριση, καθώς, όπως προειπώθηκε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση. Ως εκ τούτου θα υπάρξουν εκτενείς αναφορές στην οικονομία και στην εξωτερική πολιτική, αλλά και στο θέμα του μεταναστευτικού, με την υπόθεση της «μικρής Μαρίας» να αποδεικνύει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τον τρόπο που πολιτεύεται η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο τρίτος άξονας, ο οποίος θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, είναι το μέλλον και όσα σχεδιάζονται για την επόμενη τετραετία. «Εύχομαι οι πολίτες να προσπεράσουν αυτό το νέφος της τοξικότητας, του πολύ πολωμένου πολιτικού λόγου και τελικά να αντιληφθούν ποιοι είναι αυτοί πραγματικά που μπορούν να τους μιλήσουν για το μέλλον τους», είπε ο κ. Μητσοτάκης στην πρόσφατη ομιλία του στο Ηράκλειο, επιχειρώντας φυγή προς τα εμπρός.

Η αξιωματική αντιπολίτευση

Για τον Αλέξη Τσίπρα, οι υποκλοπές και τα αποτελέσματα των ερευνών της ΑΔΑΕ είναι ο βασικός καμβάς πάνω στον οποίο έχει στηθεί η σημερινή ομιλία του. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές πως θα επιμείνει και θα ρωτήσει επιτακτικά τον πρωθυπουργό, ώστε να εξηγήσει στον ελληνικό λαό, ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίο έπρεπε να τεθούν υπό παρακολούθηση ο υπουργός Ενέργειας και η ηγεσία του στρατεύματος. Θα μιλήσει για την επιβεβαίωση λειτουργίας ενός παρακρατικού μηχανισμού, που πλέον έρχεται με τον πιο επίσημο τρόπο, από την Ανεξάρτητη Αρχή η οποία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το ρήγμα που έχει υποστεί η δημοκρατία είναι μεγάλο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι υπόλογος στον ελληνικό λαό. Απαντώντας στη γραμμή άμυνας της πλειοψηφίας πως ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε για τις επισυνδέσεις, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τοποθέτησή του θα επισημάνει πως όποια και αν είναι η πραγματικότητα, είναι εξίσου τρομακτική.

«Ή ήξερε, άρα οφείλει να παραιτηθεί, ή δεν ήξερε και θα πρέπει πάλι να παραιτηθεί γιατί δεν ήταν ικανός να ελέγξει την ΕΥΠ που πήρε υπό την εποπτεία του». Ο πρωθυπουργός τόνισε από την Κρήτη «πως δεν επιζητώ τη σύγκρουση, επιδιώκω τη σύγκριση». Το γάντι αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να το σηκώσει ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας αναφορά στο τι παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Δημοκρατία το 2019, αντιπαραβάλλοντας την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα.

Τοξική αντιπαράθεση, ακραίες εκφράσεις

Η διάχυτη τοξικότητα και οι εκφράσεις του πεζοδρομίου που ακούστηκαν αρκετές φορές στιγμάτισαν από την πρώτη στιγμή την ειδική συνεδρίαση της Εθνικής Αντιπροσωπείας επί της προτάσεως δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης. Η εικόνα και το κλίμα στην αίθουσα της Ολομέλειας από το απόγευμα της Τετάρτης μόνο στις χειρότερες σελίδες της ιστορίας του Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης μπορεί να συμπεριληφθούν.

Η αγανάκτηση του πρώτου αντιπροέδρου της Βουλής Νικ. Κακλαμάνη, όπως καταγράφηκε με τις λέξεις «δεν ντρεπόμαστε; Βουλή είναι αυτή;» σε μία από τις παρεμβάσεις του, σε κάποια από τις στιγμές που οι αντιπαραθέσεις έδειχναν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο, είναι ενδεικτική του κλίματος.

Υπήρξαν ασφαλώς και ώρες που κρατήθηκε το επίπεδο κόσμιου κοινοβουλευτικού διαλόγου και αντιπαράθεσης με πολιτικά χαρακτηριστικά, αλλά «πνίγηκαν» μέσα στο γενικότερο κλίμα ακραίας πόλωσης. Σε αυτές εντάσσονται αρκετές εκ των τοποθετήσεων στελεχών τόσο της κυβέρνησης όσο και κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, με τα τελευταία μάλιστα να καταγγέλλουν τις ακρότητες που είχαν κατά κανόνα μέλη των Κ.Ο. της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ.

Στα αξιοσημείωτα της «ήπιας ζώνης» του πολιτικού διαλόγου είναι η διάθεση αυτοκριτικής από μέλη του υπουργικού συμβουλίου: «Δεν είμαστε η πρώτη αλάνθαστη κυβέρνηση στη Μεταπολίτευση, αλλά σίγουρα είμαστε η κυβέρνηση εκείνη η οποία περισσότερο, θα έλεγα, από ποτέ μαθαίνει, κινείται, βελτιώνεται, παράγει. Ακριβώς το ίδιο συνέβη και με το θέμα το οποίο αφορά στην παρούσα συζήτηση από το περασμένο καλοκαίρι και μετά. Είναι πολύ καλύτερο να έχεις μια κυβέρνηση η οποία κάνει λάθη και μαθαίνει από αυτά, από μια λάθος κυβέρνηση», είπε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυρ. Πιερρακάκης. «Δεν ισχυρίστηκε ποτέ κάποιος ότι είμαστε μια κυβέρνηση αλάθητων, αυτά είναι προνόμια άλλων. Κλασική περίπτωση λάθους είναι το θέμα για το οποίο συζητάμε. Το ισοζύγιο όμως της κυβέρνησης είναι κάτι παραπάνω από θετικό», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης. «Βεβαίως υπάρχουν, όπως θα υπάρχουν πάντα, και λάθη και παραλείψεις, και δεν διεκδικούμε εμείς κανένα αλάθητο όπως ίσως άλλοι ιδεολογικοί χώροι», ανέφερε και ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας.

Απέναντι σε αυτού του ύφους τις τοποθετήσεις, η αξιωματική αντιπολίτευση είχε σχεδόν δίχως εξαιρέσεις να αντιπαραθέσει οξύτατες επιθέσεις με στόχο τον πρωθυπουργό προσωπικά, και με αναφορές σε καθεστώς που δεν έχει σχέση με τη δημοκρατία. «Πρέπει να υπερασπιστούμε το Σύνταγμα. Πρέπει να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία για να υπερασπιστούμε το στοιχειώδες, τη δυνατότητα να ζούμε σε κοινωνία δημοκρατική», ανέφερε ο κ. Δ. Τζανακόπουλος. Για «βιασμό θεσμών» μίλησε ο κ. Ν. Παππάς. Για «τραμπουκισμούς από ακροδεξιούς» έκανε λόγο ο κ. Π. Σκουρολιάκος. «Καταντήσατε από ένα κόμμα αρχών, μια ακροδεξιά φράξια», είπε ο κ. Κ. Μπάρκας.

Αρκετές φορές από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ακούστηκε και ο ισχυρισμός ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. είναι εκβιαζόμενοι από τον πρωθυπουργό, προκαλώντας την αντίδραση του προεδρεύοντος Νικ. Κακλαμάνη: «Επειδή ο ιστορικός του μέλλοντος θα διαβάσει τα πρακτικά του Κοινοβουλίου, θέλω να πω ότι ουδείς Ελληνας βουλευτής ψηφίζει εκβιαζόμενος. Είναι ντροπή να λέγονται αυτά μέσα στη Βουλή».

Σαν να μην έφθασαν αυτά, οι κ. Κ. Μπάρκας και Π. Πολάκης έκαναν λόγο για δικαστήρια που θα στηθούν για στελέχη της σημερινής πλειοψηφίας.

Σφοδρές παρατηρήσεις έγιναν πάντως από το προεδρείο και προς γαλάζιους βουλευτές, με χαρακτηριστικότερη εκείνη της επίπληξης στον βουλευτή Κ. Μαραβέγια, ο οποίος σχολιάζοντας τις επιθέσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «πολιτικούς πιθήκους που ουρλιάζουν και νομίζουν ότι έτσι θα τους φοβηθούμε». Αυστηρές παρατηρήσεις για συμπεριφορές που δεν είναι σύμφωνες με τους κανόνες λειτουργίας του Κοινοβουλίου έκανε, τέλος, ο κ. Κακλαμάνης μεταξύ άλλων και στους κ. Αδ. Γεωργιάδη και Δ. Μαρκόπουλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X