ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΣΥΡΙΖΑ: «Πολάκης για πρόεδρος» και άλλες ιστορίες…

Ενας βουλευτής που διεγράφη μπορεί να γίνει πρόεδρος του κόμματος που τον διέγραψε; Αυτά και άλλα ερωτήματα απασχολούν τον κλυδωνιζόμενο ΣΥΡΙΖΑ. Τι θέλει ο Πολάκης, γιατί δεν του αντιπαρατίθεται ο Κασ

Kathimerini.gr

Στον ΣΥΡΙΖΑ, ένας βουλευτής που πρόσφατα έχει αποπεμφθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά μετέχει στο κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος, εμφανίζεται έτοιμος να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία απέναντι στον αρχηγό, τη νίκη του οποίου «φιλοτέχνησε» πριν από ένα χρόνο. Ψιλά γράμματα για το σύμπαν της Κουμουνδούρου, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε τα «κλειδιά» του έβδομου ορόφου χωρίς να είναι καν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Οθωνας Ηλιόπουλος παραιτείται από βουλευτής του ψηφοδελτίου Επικρατείας «κληροδοτώντας» την έδρα του στον νυν πρόεδρο, ενώ ο εν δυνάμει υποψήφιος πρόεδρος καταγγέλλει εδώ και 20 ημέρες σύντροφό του στη Βουλή για οικονομικές ατασθαλίες σε ίδρυμα που διευθύνει. Και τι έγινε; Ο αρχηγός του κόμματος δηλώνει πως «θα αποφασίσει νηφάλια».

Τίποτα δεν φαίνεται περίεργο πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Παύλος Πολάκης την Πέμπτη δεν αιφνιδίασε. Ολα τα σημάδια έδειχναν ότι κάτι πιο μεγάλο ετοιμάζει. Από τις αρχηγικές αντιπολιτευτικές παρεμβάσεις του σε υψηλούς τόνους κατά του πρωθυπουργού και υπουργών της κυβέρνησης (Γεωργιάδη, Κικίλια, Τσιάρα), τις συνομιλίες με πολίτες στα αγαπημένα του social media μέχρι τις προειδοποιήσεις στην ηγεσία και τον πόλεμο με την Αθηνά Λινού. Πόσοι πρόσεξαν πως πριν από δέκα ημέρες έβαλε φόντο στο προφίλ του στο Facebook το σήμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ίδιος με προτεταμένο το χέρι εμφανίζεται να δείχνει τον δρόμο;

Θα διαβεί τον Ρουβίκωνα;

Στο ερώτημα εάν θα το φτάσει μέχρι τέλους, και στην Κεντρική Επιτροπή το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου θα αμφισβητήσει τον Στέφανο Κασσελάκη, ασφαλής απάντηση δεν υπάρχει. Εσωκομματικοί του αντίπαλοι θυμίζουν πως από πέρυσι «καλοέβλεπε» αυτή την πιθανότητα, αλλά τελικά προτίμησε τον ρόλο του «στρατηγού», φέρνοντας τα πάνω κάτω με τη νίκη ενός νέου ομογενούς από την Αμερική. Εκτός αν και τώρα έχει κάποιο «κρυφό» πρόσωπο που δεν φανερώνει. Οι διαρροές, πάντως, δείχνουν ότι προετοιμάζει τον εαυτό του. Υπάρχουν και αρκετοί που πιστεύουν ότι αυτό που πραγματικά επιθυμεί είναι «αποκατάσταση της τιμής του». Αυτό σημαίνει δύο πράγματα, με τη σειρά προτεραιότητας να είναι αυστηρή και συγκεκριμένη: 1. Απομάκρυνση της Αθηνάς Λινού. 2 Επαναφορά του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Πολλοί πιστεύουν ότι ο Σφακιανός επιδιώκει απλώς τη ρεβάνς: την «τιμωρία» της Αθηνάς Λινού και την αποκατάστασή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Οπως έχουν έρθει τα πράγματα, ίσως το πιο ανώδυνο σενάριο για τον Στέφανο Κασσελάκη είναι να επιβληθεί μια «άτυπη δυαρχία». Να παραμείνει στην προεδρία αποφεύγοντας να στηθούν κάλπες και τον κίνδυνο η εικόνα του να τσαλακωθεί από τη μειωμένη συμμετοχή, όμως δίπλα του θα έχει πλέον έναν «κομματάρχη». Εδειξε ότι δεν επιθυμεί να σηκώσει τους τόνους κατά του πρώην μέντορά του και αυτό φάνηκε από την ανακοίνωση της Πέμπτης, αλλά και από το βίντεο που ανήρτησε την επομένη. Στο κάδρο της κριτικής του μπήκαν μόνο οι «87», τους οποίους οδηγεί στην έξοδο, καθώς θεωρεί πως είναι οι πραγματικοί υπονομευτές της αντιπολιτευτικής προσπάθειας του κόμματος με συνεχείς αρνητικές παρεμβάσεις. Αν, πάντως, ο Παύλος Πολάκης ανοίξει την πόρτα της εξόδου, ένα είναι το σήμα που θα δοθεί: ότι ο πρόεδρος ξεμένει από συμμάχους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον μέσω τρίτων έγινε το προηγούμενο διάστημα κάποια προσπάθεια από την πλευρά της ηγεσίας προς τον Παύλο Πολάκη τα πράγματα να μη φτάσουν στα άκρα. Η διαρροή, άλλωστε, πως γίνεται έλεγχος για την Αθηνά Λινού από δικηγόρους ήταν μια κίνηση καλής θέλησης, που, ωστόσο, δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η μη αποφασιστική και ξεκάθαρη από την αρχή στήριξή του έγειρε τη ζυγαριά και το γυαλί έσπασε οριστικά.

Η αλήθεια είναι πως ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας είναι ο μόνος στην Κουμουνδούρου που έχει τιμωρηθεί δύο φορές. Πριν από την αποπομπή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, που χαρακτηρίστηκε «μισή» από τους «87» γιατί παρέμεινε στο κόμμα, είχε «καρατομηθεί» από συντονιστής του κοινοβουλευτικού έργου επειδή απείχε από την ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια. Και τότε η ποινή είχε χαρακτηριστεί «χάδι» αφού παράλληλα είχε τοποθετηθεί τομεάρχης Διαφάνειας, που είναι το αντικείμενο που αγαπάει. Οι πληροφορίες ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα του ετοίμαζε ακόμη και θέση του αντιπρόεδρου στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζονται «αστειότητες» από την Κουμουνδούρου. Η φόρμουλα συμβιβασμού που αναζητείται, όπως φαίνεται αρκετά επίμονα, έχει κόκκινες γραμμές.

Μια πιθανή αναμέτρηση Κασσελάκη – Πολάκη θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μια και σε πολύ μεγάλο βαθμό απευθύνονται σε κοινή κομματική βάση. Η σκληρή «αντιμητσοτακική γραμμή» είναι η βασική στρατηγική του Χανιώτη βουλευτή, που υιοθέτησε και ο νέος πρόεδρος. Ούτε η αναμέτρηση μαζί του ούτε και η πιθανότητα να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ βολεύουν τον σημερινό πρόεδρο, αφού σε κάθε περίπτωση το κόμμα θα χάσει πόντους και πολύτιμο χρόνο. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ένας τρίτος υποψήφιος από τις τάξεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης σίγουρα θα αναζητηθεί, αν δεν είναι πάλι η Ολγα Γεροβασίλη.

Διπλή αφετηρία

Στην περίπτωση που ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας κάνει το μεγάλο βήμα, θα έχει δύο αφετηρίες: την Κρήτη και τα social media. Οχι πως το Διαδίκτυο του έχει δώσει κάποια μεγάλη φόρα έως τώρα στο άκουσμα μιας πιθανής υποψηφιότητάς του για την προεδρία. Δείχνει, πάντως, αποφασισμένος να συνεχίσει την πίεση προς τον Στέφανο Κασσελάκη. Δεν έχει τίποτα να χάσει τη συγκεκριμένη περίοδο, με τα ποσοστά του κόμματος να βρίσκονται σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα. Συσπειρώνει τον κόσμο του, την ίδια ώρα όμως χώρο βρίσκουν να κινηθούν και οι «87». Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον η συνύπαρξη των δύο στην Κεντρική Επιτροπή με στόχο την «εκθρόνιση» του νυν προέδρου. Αν ισχύει πως η λεγόμενη «φρουρά Τσίπρα» υπολογίζει ότι έχει 120 ψήφους στην Κ.Ε. και ο Παύλος Πολάκης πάνω από 30, τότε ο στόχος του «151» δεν φαντάζει αδύνατος. Υπενθυμίζεται πως στο καταστατικό αναφέρεται ότι «σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κ.Ε. από το 50%+1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο». Η ερώτηση τι θα έκαναν οι «87» αν ο Παύλος Πολάκης κατάφερνε να εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρα ρητορική. Μετά βίας συνυπάρχουν ήδη στο ίδιο κόμμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X