ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Περιδίνηση διαρκείας στον ΣΥΡΙΖΑ

Δύσκολη η επόμενη ημέρα μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Αντώνης Αντζολέτος

Οι φωνές των Παύλου Πολάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Ανδρέα Ξανθού και Πάνου Σκουρλέτη ακούστηκαν μέχρι το ισόγειο της Αγίου Κωνσταντίνου πολύ αργά το βράδυ της Τετάρτης. Ολα όσα έγιναν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας μαρτυρούν πως η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ δεν στηρίζεται σε γερά θεμέλια και τα σύννεφα συνεχώς πυκνώνουν πάνω από την Κουμουνδούρου. Ηταν η επτάωρη συζήτηση μια «πρόβα διαζυγίου»; Πολλοί θεωρούν πως για τα στελέχη της «Ομπρέλας» δεν υπάρχει γυρισμός, αφού όσα ακούστηκαν, οι διάλογοι που διημείφθησαν και οι ιδεολογικοπολιτικές διαφορές με τη νέα ηγεσία δεν μπορούν να γεφυρωθούν.

Η ψηφοφορία έδειξε ότι ο νέος πρόεδρος δύσκολα ελέγχει το κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος. Κατάφερε να συγκεντρώσει 20 «ναι» στην πρότασή του να διεξαχθεί το συνέδριο στα τέλη Φεβρουαρίου, ωστόσο πέρα από τα στελέχη που τον στηρίζουν (Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης, Θεοδώρα Τζάκρη κ.ά.) σε αυτούς που επέλεξαν να συνταχθούν μαζί του υπάρχουν και αρκετοί «κυανόκρανοι», που δεν θέλουν να προκαλέσουν περαιτέρω αναταράξεις (Ολγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κ.ά.). Με απλά λόγια, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ψήφος τους σε κάθε συνεδρίαση.

Τη δύναμη της «Ομπρέλας» με τα εννέα στελέχη που ψήφισαν «όχι» και αποτελούν μια συμπαγή ομάδα ενίσχυσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Τα λευκά συνθέτουν το «μπλοκ» που στήριξε την Εφη Αχτσιόγλου στις εκλογές (Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Σία Αναγνωστοπούλου, Θεανώ Φωτίου, Νίκος Μπίστης, Κώστας Βλαχάκης), αλλά και ο Διονύσης Τεμπονέρας. Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας έχει προχωρήσει σε «πύρινη» αρθρογραφία το τελευταίο διάστημα για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ τη στιγμή που φήμες τον ήθελαν ως τον «εκλεκτό» του Στέφανου Κασσελάκη για τη θέση του γραμματέα.

Στους απόντες της προχθεσινής βραδιάς ήταν τρία στελέχη που θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα στήριζαν την επιλογή του νέου προέδρου – μεταξύ αυτών και ο υποψήφιος για την ηγεσία Στέφανος Τζουμάκας. Γιάννης Ραγκούσης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος επέλεξαν να μην έρθουν σε ρήξη, ωστόσο αν όλοι τους ψήφιζαν τότε το «σκορ» ενδεχομένως να έγραφε 20 «ναι» – 21 «όχι – λευκά» και ενδεχομένως να χρειάζονταν ερμηνείες περί «σχετικής πλειοψηφίας» για να μη χάσει ο πρόεδρος την πρώτη του κομματική συνεδρίαση. Απούσα στο εξωτερικό ήταν η Δανάη Κολτσίδα, η οποία επίσης δεν ανήκει στο «νεοπροεδρικό» μπλοκ.

Ο Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στα Παραπολιτικά FM δήλωσε πως «η χθεσινή απόφαση και με αυτό το μέτρο το 20-10-8 δεν προοιωνίζεται καλά πράγματα». «Δεν είμαστε στην καλύτερή μας περίοδο. Ωστόσο, δεν διστάζουμε να λέμε ότι εμείς μπορούμε να κάνουμε αυτοκριτική και να ακουγόμαστε», υπογράμμισε η Ολγα Γεροβασίλη στον ΣΚΑΪ.

Οδικός χάρτης

Το ερώτημα είναι πώς θα κινηθούν οι «ομάδες» από εδώ και πέρα. «Οποιος αισθάνεται πως τα νέα αυτά παπούτσια του είναι… μεγάλα και δυσφορεί, είναι ελεύθερος», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη στο Open, όταν ρωτήθηκε για τη σκληρή πτέρυγα του κόμματος και το ενδεχόμενο αποχώρησής της. Από το περιβάλλον του προέδρου θέλουν να αφήσουν πίσω τη συνεδρίαση και τονίζουν ότι θα αρχίσει άμεσα η υλοποίηση του οδικού χάρτη. Από τον Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο θα διεξαχθούν 13 περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια, με στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ να συνομιλήσει με τις τοπικές κοινωνίες και να αναδειχθούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιηθούν συγκεκριμένες θεματικές εκδηλώσεις για κρίσιμα ζητήματα, όπως η ακρίβεια, το κοινωνικό κράτος, η στέγη, τα κόκκινα δάνεια, η πρωτογενής παραγωγή. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην αποκατάσταση των περιοχών της χώρας που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες.

Ενδιαφέρον θα έχει από εδώ και στο εξής η στάση που θα κρατήσει η πτέρυγα των «6+6», που συντάσσεται με την Εφη Αχτσιόγλου. Ηταν φανερό από την ψηφοφορία που έγινε πως επιθυμούν να κρατήσουν αποστάσεις από τις κόκκινες γραμμές που έχει βάλει η «Ομπρέλα». Συνθέτουν από κοινού το κομμάτι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, χωρίς να πυροδοτούν νέες εντάσεις. Δεν κάνουν δημόσιες τοποθετήσεις κατά της νέας ηγεσίας και επιθυμούν να κινηθούν απολύτως θεσμικά ασκώντας κριτική μέσα στα όργανα. Επόμενη «μητέρα των μαχών» θα αποτελέσει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σε τρεις εβδομάδες (11-12 Νοεμβρίου). Τα στελέχη της «Ομπρέλας» δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους αν η σύγκληση του οργάνου θα είναι ο χρόνος και ο τόπος που θα πραγματοποιήσουν την αποχώρησή τους από το κόμμα. Δεν γνωρίζουν τι θα έχει μεσολαβήσει και δεν θεωρούν τίποτα δεδομένο σε σχέση με την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ολοι αναμένουν, άλλωστε, την επιστροφή του Στέφανου Κασσελάκη από τις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X