ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παραλίες: Οκτώ υπηρεσίες για μια ξαπλώστρα

Προωθείται νέο μοντέλο για την απλοποίηση της αδειοδότησης και τον έλεγχο παρανομιών

Kathimerini.gr

Δώρα Αντωνίου

Με εντατικούς ελέγχους για το υπόλοιπο της τρέχουσας τουριστικής περιόδου θα επιδιώξει η κυβέρνηση να βάλει μια τάξη στις εικόνες άναρχης κατάληψης δημόσιου χώρου που αποτυπώνονται σε πολλές παραλίες και έχουν προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις κατοίκων και επισκεπτών.

Σε δεύτερο χρόνο, ήδη έχουν δοθεί από την κυβερνητική ηγεσία οδηγίες ώστε μέσα στους επόμενους μήνες να διαμορφωθεί νέο πλαίσιο κατανομής αρμοδιοτήτων που θα ισχύσει για την επόμενη τουριστική σεζόν, με βασική επιδίωξη να αρθεί η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων, που εξυπηρετεί την αποφυγή ευθυνών και τη διαιώνιση της παρανομίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε σχετικά χθες (ΣΚΑΪ) ότι «η εφαρμογή του νόμου είναι υπεράνω όλων και σε αυτό δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση πουθενά». Και πρόσθεσε: «Αυτό το οποίο θα δούμε ως επόμενο βήμα, για να γίνεται ακόμη πιο γρήγορα και να αποδίδεται και μια παραλία πολύ πιο γρήγορα στους πολίτες, είναι να επιβάλλονται τα δέοντα πρόστιμα όταν υπάρχει παραβίαση, και γι’ αυτό χρειάζεται η απλοποίηση, η ενοποίηση αυτών των διαδικασιών, για να έχουμε και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αυτή τη στιγμή για να κινηθεί η διαδικασία ελέγχου, διαπίστωσης και βεβαίωσης των παραβάσεων, άρσης τους και επιβολής προστίμων απαιτείται να συντονιστούν 5-6 διαφορετικοί φορείς και υπηρεσίες. Αυτό καθιστά συχνά πολύ δύσκολη την πραγματοποίηση εγκαίρως των απαιτούμενων ελέγχων, ενώ δίνει και τη δυνατότητα, εφόσον υπάρχει σχετική σκοπιμότητα, κάποιοι να καλύπτονται πίσω από την πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων και να μην προχωρούν σε ουσιαστικούς ελέγχους, δίνοντας έδαφος σε διαιώνιση των παρανομιών.

Με δεδομένο ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις παραβιάσεις των όρων αξιοποίησης των παράλιων χώρων προκαλεί μεγάλες διαμαρτυρίες των πολιτών, ενώ δεν λείπουν οι περιπτώσεις που υποβαθμίζεται και αλλοιώνεται το τουριστικό προϊόν, έχει δοθεί από την κυβερνητική ηγεσία η εντολή να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε η διαδικασία αδειοδότησης, ελέγχου, παρακολούθησης, διαπίστωσης και βεβαίωσης τυχόν παραβάσεων, επιβολής προστίμων και αποκατάστασης τυχόν κατά παράβαση καταπατηθέντων χώρων να απλοποιηθεί.

Ο προσανατολισμός είναι να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες μιας από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, η οποία θα αναλάβει εποπτικό ρόλο όλων των υπολοίπων και θα έχει την τελική ευθύνη ελέγχου εφαρμογής της νομιμότητας. Στο δαιδαλώδες καθεστώς που ισχύει αυτή τη στιγμή βρίσκεται εν πολλοίς η ρίζα του προβλήματος. Ενδεικτικά, στη διαδικασία μίσθωσης παραλιών, αδειοδότησης των επιχειρήσεων που τις εκμεταλλεύονται, ελέγχου για την τήρηση των προβλεπομένων και επιβεβαίωσης παραβάσεων εμπλέκονται το υπουργείο Οικονομικών, η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, οι κατά τόπους δήμοι, οι περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού, το υπουργείο Ανάπτυξης, οι τοπικές εφορείες Αρχαιοτήτων, το Λιμενικό, οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Οι επιτήδειοι συχνά αξιοποιούν την πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων για να εξασφαλίζουν άδειες από περισσότερους φορείς και να μπορούν να λειτουργούν ακόμη και αν, κατόπιν ελέγχου, διαπιστωθεί κάποια παρανομία. Ή, σε άλλες περιπτώσεις, αρμόδιες υπηρεσίες «πετούν το μπαλάκι» της ευθύνης σε κάποια άλλη υπηρεσία, δηλώνοντας αναρμοδιότητα με αξιοποίηση ακριβώς του δαιδαλώδους συστήματος αδειοδότησης και ελέγχου λειτουργίας.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα πολυδιάσπασης αρμοδιοτήτων αναφέρεται το εξής: για τη διαπίστωση παρανομίας μέσα στη θάλασσα από κάποια επιχείρηση που έχει μισθώσει μια παραλία, αρμόδιο είναι το Λιμενικό. Αν η παρανομία αφορά την παραλία και τον αιγιαλό, η αρμοδιότητα είναι της Κτηματικής Υπηρεσίας. Εάν βρίσκεται στην ξηρά, τότε θα πρέπει να επιληφθεί η υπηρεσία Δόμησης. Κατόπιν εντολής μπορούν να παρέμβουν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Αυτό το δαιδαλώδες σύστημα θα επιδιωχθεί να ξεκαθαρίσει, με σαφείς αρμοδιότητες, κανόνες και ανάληψη της τελικής ευθύνης από μία υπηρεσία, που θα έχει εποπτικό ρόλο των υπόλοιπων εμπλεκομένων.

Πολίτες πανελλαδικά πιέζουν με αναρτήσεις στα social media

Ξεκίνησε από την Κίνηση Πολιτών Πάρου και τις παραλίες του νησιού στις αρχές Ιουλίου, αλλά έγινε κύμα που φουσκώνει και φθάνει σε πολλά μέρη της χώρας. Από τη Χαλκιδική μέχρι την Κρήτη και από τη Λευκάδα και την Πελοπόννησο μέχρι τη Νάξο και τη Ρόδο, πολίτες μοιράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις εμπειρίες τους από παραλίες που τελούν υπό κατάληψη, αναρτώντας και τις αντίστοιχες φωτογραφίες, δηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους για τις παράνομες επιχειρήσεις, ζητούν από την πολιτεία να διενεργεί εντατικούς ελέγχους και να επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα.

Ενδεικτικές της αποθράσυνσης ορισμένων επιχειρηματιών είναι οι περιπτώσεις στην Πάρο, όπου, όπως έγινε γνωστό, τα στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Κυκλάδων που πραγματοποίησαν αυτοψία στο νησί στις 12 και 24 Ιουλίου, λίγες ημέρες πριν από την πρώτη προγραμματισμένη εκδήλωση διαμαρτυρίας της Κίνησης Πολιτών στη Μικρή και Μεγάλη Σάντα Μαρία, διαπίστωσαν ότι τρεις επιχειρήσεις είχαν καταλάβει συνολικά πάνω από 2.500 τετραγωνικά μέτρα. Καμία από τις τρεις επιχειρήσεις δεν έχει μισθώσει τμήματα του αιγιαλού από το Δημόσιο ή τον Δήμο Πάρου.

«Θα ενταθούν οι έλεγχοι»

Η αποκάλυψη της αναρχίας και το μέγεθος των αυθαιρεσιών σε διάφορες περιοχές αναγκάζουν την κυβέρνηση να «τρέξει» τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει. Προς αυτή την κατεύθυνση ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι «οι έλεγχοι, είτε αυτεπάγγελτα είτε ύστερα από καταγγελίες που υποβάλλουν οι πολίτες, θα ενταθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου προκειμένου να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις, να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος και να προστατεύεται η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Σε κάθε περίπτωση, απόφασή μας είναι να τηρηθεί η νομιμότητα στις παραχωρημένες από το Δημόσιο παραλίες και να τηρηθούν στο ακέραιο οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Κάθε παραβίαση της νομιμότητας θα μας βρει απέναντι».

Ως προς την Κίνηση Πολιτών Πάρου, τηρεί στάση αναμονής και δεν έχει σχεδιάσει κάποια νέα δράση για τις επόμενες μέρες, καθώς περιμένει τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πάρου που έχει ως βασικό θέμα την κατάσταση στις παραλίες του νησιού. Τη συνεδρίαση θα παρακολουθήσουν μέλη της Κίνησης Πολιτών, τα οποία και αναμένουν να ακούσουν τις αποφάσεις που θα ληφθούν για τις παρανομίες στις παραλίες του νησιού και στη συνέχεια θα αποφασίσουν αν θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις.

Τρόπους δράσης αναζητούν και σχεδιάζουν πολίτες και σε άλλα νησιά, όπως η Ρόδος και η Νάξος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση