Kathimerini.gr
Αντώνης Αντζολέτος
Για δεύτερη μέρα συνεχίστηκε η κόντρα κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για το τι ειπώθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και το απόρρητο της διαδικασίας, συντηρώντας το κλίμα πόλωσης που αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα με την «αναμέτρηση» των κ. Κυρ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.
Δεν έχει καθοριστεί πάντως, ακόμα, πότε θα γίνει η επόμενη συνεδρίαση της συγκεκριμένης επιτροπής που θα αφορά την ουσία της υπόθεσης των παρακολουθήσεων. Μετά την ηχηρή παρέμβαση του Κώστα Τασούλα, ο Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών έκανε λόγο για παραβίαση των θεσμών, καθώς διαπιστώθηκε πως μεταδόθηκαν πληροφορίες επιλεκτικά σε συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της συνεδρίασης της επιτροπής.
Κλιμακώθηκε η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για τις διαρροές από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και το Politico.
Φωτογραφίζοντας την αξιωματική αντιπολίτευση τόνισε πως «το μόνο που ενδιαφέρει τελικά είναι η αναπάντητη, άρα και ανεξέλεγκτη, δημοσιότητα, λόγω ακριβώς και του γεγονότος ότι οι υπεύθυνοι και επώνυμοι θεσμικοί φορείς αδυνατούν να απαντούν, χωρίς να διαπράξουν αδίκημα».
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Νάσος Ηλιόπουλος ανέφερε ότι «στο ερώτημα που έγινε μέσα στην επιτροπή αν παρακολουθούνται πολιτικά πρόσωπα, όταν η απάντηση είναι “κανένας δεν εξαιρείται” δεν είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας, ούτε κάποια ευαίσθητη πληροφορία δόθηκε, ούτε τίποτα. Ο κ. Μητσοτάκης, στη συγκεκριμένη υπόθεση, δεν έχει πιαστεί απλά με τη γίδα στην πλάτη, αλλά με ένα κοπάδι στην πλάτη».
Σηκώνοντας τους τόνους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε για το συγκεκριμένο θέμα πως «κάποιοι, που παριστάνουν τους θεματοφύλακες της Δημοκρατίας και της νομιμότητας, δεν χάνουν την ευκαιρία να πλήττουν βάναυσα τους κορυφαίους θεσμούς του πολιτεύματός μας, προκειμένου να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη, να ζημιώσουν το εθνικό συμφέρον και να αποκομίσουν πρόσκαιρα κομματικά οφέλη».
«Brussels Playbook»
Το άλλο πεδίο σύγκρουσης του ΣΥΡΙΖΑ με το Μαξίμου αφορά το δημοσίευμα του Politico. Μιλώντας για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν ο Γιάννης Οικονόμου επεσήμανε πως στη νέα έκδοση της στήλης «Brussels Playbook» έγινε μερική ανασκευή του δημοσιεύματος, αποδεικνύοντας ότι οι ενστάσεις που υπήρχαν ήταν βάσιμες. «Στο χθεσινό δημοσίευμα αναφερόταν στην παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ για “παράνομες παρακολουθήσεις του Ν. Ανδρουλάκη (βουλευτών και δημοσιογράφων)”. Σήμερα ανακαλεί διευκρινίζοντας ότι η παραίτηση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ και του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού συνδέονται με “νόμιμη παρακολούθηση” (του Ν. Ανδρουλάκη) που η Αθήνα χαρακτήρισε λανθασμένη. Η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, γράφει το Politico, “διενεργήθηκε νομίμως από την ΕΥΠ”».
Διαφορετική οπτική για το νέο άρθρο του Politico έχουν στην αξιωματική αντιπολίτευση: «Πουθενά δεν ανασκευάζει ότι με αυτή την επιστολή η κυβέρνηση: στηλιτεύει τα “πολιτικά ΜΜΕ” που ανέδειξαν την υπόθεση, αποθαρρύνει τη γραπτή αλληλογραφία και καλεί τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές να συνομιλούν κατ’ ιδίαν με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο για όποιο θέμα προκύψει και ουσιαστικά ζητάει από την Ε.Ε. να “μην ασχολείται”».
Για τη δημοσιογράφο του Politico Νεκταρία Σταμούλη, o κ. Οικονόμου, αν και σημείωσε τις προσωπικές εκτιμήσεις που επιλέγει να διατυπώνει στα κείμενά της, επισήμανε πως η αναφορά στη δήλωσή του σε εκείνη «ελέχθη καθ’ υπερβολή και θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί». Ο Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε στο μπρίφινγκ και σχετικά με το δημοσίευμα των Financial Times που ανέφερε πως πρόσωπο το οποίο βρίσκεται κοντά τον πρωθυπουργό υπονοεί ότι η Ρωσία κρύβεται πίσω από την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
«Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο, προς την κατεύθυνση αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία όλης αυτής της υπόθεσης που έχει αρκετά πράγματα που πρέπει να διερευνηθούν». Στην εισήγησή του που είχε προηγηθεί είχε τονίσει πως «η κυβέρνηση, με αίσθημα ευθύνης, είναι αποφασισμένη να αντισταθεί και να ματαιώσει τα σχέδια ανωμαλίας που απεργάζονται διάφοροι».