ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παρακολουθήσεις: Αντεπίθεση σχεδιάζει το Μαξίμου

Ο κ. Μητσοτάκης θα σηκώσει το γάντι της αντιπολίτευσης

Kathimerini.gr

Σταύρος Παπαντωνίου

Αντί για άμυνα, επίθεση προτίθεται να παίξει η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αύριο στην εθνική αντιπροσωπεία, όπου θα λάβει χώρα η προ ημερησίας συζήτηση που ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Στην κυβέρνηση ετοιμάζονται ούτως ή άλλως για μία συζήτηση, η οποία δεν αποκλείεται να είναι αυτή με τους υψηλότερους τόνους από το 2019, καθώς τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη σηκώσει πολύ ψηλά τον πήχυ.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση θα εστιάσει σε τρία σημεία:

Στη συζήτηση για τις παρακολουθήσεις, ο πρωθυπουργός θα καλέσει τους αρχηγούς να τοποθετηθούν για το εάν θα πρέπει διά νόμου να απαγορευτεί στην ΕΥΠ να παρακολουθεί πολιτικά πρόσωπα.

Πρώτον, ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει πως εκείνος ήταν αυτός που άνοιξε το θέμα στις αρχές Αυγούστου, όταν πληροφορήθηκε την επισύνδεση στο κινητό του κ. Ανδρουλάκη. «Πώς μπορεί κάποιος να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό για συγκάλυψη όταν ο ίδιος ξετύλιξε το κουβάρι ζητώντας την παραίτηση Κοντολέοντος και αποδεχόμενος την παραίτηση Δημητριάδη;» λέει στην «Κ» κυβερνητική πηγή.

Το δεύτερο στοιχείο όπου εστιάζει η κυβέρνηση είναι η συνολική εικόνα της ΕΥΠ και τι πρέπει να γίνει ώστε να μην υπάρξουν νέα φαινόμενα παρακολουθήσεων σαν αυτό στο κινητό του κ. Νίκου Ανδρουλάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο σχέδιο των 4 σημείων αναδιάρθρωσης και ανοικοδόμησης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών προβλέπεται να υπάρχουν και «έξτρα φίλτρα» ώστε να μην μπορεί κάποιος με τόση ευκολία να παρακολουθήσει πολιτικά στελέχη ή δημοσιογράφους.

Το τρίτο στοιχείο στο οποίο θα εστιάσει ο πρωθυπουργός και συνδέεται με το δεύτερο είναι η αντιφατική στάση της αντιπολίτευσης. Το ερώτημα που θα τεθεί είναι εάν πρέπει ή δεν πρέπει να μπορεί νόμιμα να παρακολουθηθεί ένας πολιτικός; Μπορεί να έχει αυτό δικαίωμα η ΕΥΠ ή θα πρέπει να καταργηθεί διά νόμου κάθε τέτοια δυνατότητα; Είναι ένα ερώτημα που πολλοί εισηγούνται στον πρωθυπουργό να το θέσει μετ’ επιτάσεως καθώς θα πρέπει να διευκρινιστεί και να υπάρξει κοινή απόφαση των κομμάτων.

Παρέμβαση για διαρροές

Κατά πληροφορίες, πάντως, στη σκληρή στάση της κυβέρνησης ενδέχεται να προστεθούν και άλλα στοιχεία που μπορεί να είναι σε γνώση του πρωθυπουργού και να τα θέσει στη συζήτηση στη Βουλή. Το κλίμα πάντως πόλωσης δημιουργήθηκε ήδη από χθες με το Μέγαρο Μαξίμου να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένο με τις διαρροές μέσα από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και την Κ.Ο. να βγάζει κοινή ανακοίνωση, με την οποία κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για το φαινόμενο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση