Kathimerini.gr
Σταύρος Παπαντωνίου
Οι τοποθετήσεις του Αντώνη Σαμαρά εδώ και πολύ καιρό ήταν στο «όριο» προκαλώντας εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ολες όμως τις φορές επικρατούσε η άποψη πως ένας πρωθυπουργός έχει πάντα το δικαίωμα στην άποψη του. Με αυτό τον τρόπο το Μέγαρο Μαξίμου απέφευγε έναν πόλεμο που δεν επιθυμούσε.
Ο κ. Σαμαράς όμως δεν είχε την ίδια άποψη. Οι επιθέσεις προς την κυβέρνηση συνεχίζονταν με αυξανόμενη ένταση με προτελευταία κορύφωση την ομιλία του στην Κύπρο, όπου ήταν η πρώτη φορά που το Μέγαρο Μαξίμου άφησε για λίγο την πάγια θέση του και απάντησε στον κ. Σαμαρά για όσα είχε υποστηρίξει περί μαγειρέματος στο Αιγαίο.
Λίγες μέρες μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την συνύπαρξη του στην Βουλή με τον Νίκο Παππά βρήκε ευκαιρία και πέταξε για πρώτη φορά μία σκληρή αιχμή για τον κ. Σαμαρά. «Ούτε θα συνομιλήσω, ούτε θα χαριεντιστώ με τον καταδικασμένο Νίκο Παππά» είχε πει τότε. Ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε άμεσα μέσω συνεργατών του, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη για εθνικές υποχωρήσεις: «είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης επιτίθεται στον κ. Σαμαρά όχι επειδή χαιρέτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά ο πραγματικός λόγος βρίσκεται στα «ήρεμα νερά» με την Τουρκία που διαταράσσονται καθημερινά πλέον, μέσα από αλλεπάλληλες προκλήσεις». Φαινόταν πως το σκοινί τραβιέται και απλά δεν έχει ακόμα σπάσει.
Ομόφωνη απόφαση
Το πρωί του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου ανέμεναν να διαβάσουν ολόκληρη την συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στο Βήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες η γενική αίσθηση ήταν πως ο πρώην πρωθυπουργός θα επαναλάβει πάνω-κάτω τις θέσεις του, και στο briefing της Δευτέρας θα μπορούσε να επαναληφθεί το γνωστό… σχόλιο για τις απόψεις των πρώην πρωθυπουργών και «να πάμε παρακάτω». Οταν ήρθε ωστόσο η συνέντευξη και διαβάστηκε από τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του «η απόφαση ήταν μονόδρομος».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κ. Βορίδης, Μυλωνάκης, Σκέρτσος, Μαρινάκης, Κουτνατζής και το επικοινωνιακό επιτελείο, με τον Χρήστο Ζωγράφο και την Κύρα Κάπη. Οπως λένε πηγές του Μαξίμου το πρώτο που ειπώθηκε είναι πως «αυτό δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο, χρειάζεται να υπάρξει μία σκληρή αντίδραση». Η δήλωση διαγραφής άρχισε να συντάσσεται. Παρότι άλλαξε αρκετές φορές σε κάποια σημεία, ο πυρήνας της έμεινε ίδιος. Ο πρωθυπουργός αποχώρησε για λίγο και πήγε στο σπίτι του, ενώ οι συνεργάτες του γευμάτισαν σε εστιατόριο με την ανακοίνωση διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά ανά χείρας. Γύρω στις 4 το απόγευμα πήραν την τελική έγκριση του πρωθυπουργού και η διαγραφή Σαμαρά βγήκε και επίσημα.
Το βλέμμα στον Καραμανλή
Λίγο αργότερα το Μέγαρο Μαξίμου και αφού ο κ. Σαμαράς είχε απαντήσει ιδιαίτερα αιχμηρά στην ανακοίνωση διαγραφής του έδινε έξι σημεία αιτιολόγησης της απόφασης. Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι ποια είναι η επόμενη μέρα. Από το Μαξίμου εκπέμπουν το μήνυμα πως δεν θέλουν να συνεχιστεί μία ατέρμονη συζήτηση γύρω από τον κ. Σαμαρά και με την επίσημη διαγραφή του να κλείσει το θέμα.
Το βλέμμα ωστόσο επικεντρώνεται στον έτερο πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, που έχει μάλιστα προγραμματισμένη ομιλία την ερχόμενη Παρασκευή στην Πάτρα. Η στάση του κ. Καραμανλή και το πώς θα σχολιάσει την διαγραφή Σαμαρά, αποκτά βαρύνουσα σημασία. Η θέση που θα πάρει και η ένταση που θα έχει η θέση αυτή μπορεί θα διαμορφώσει το εσωκομματικό τοπίο.
Το Μαξίμου με την άτυπη ενημέρωση, κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς τον κ. Σαμαρά πως ενέπλεξε τον κ. Καραμανλή και τώρα η προσοχή στρέφεται σε εκείνον που μέσα στην εβδομάδα θα πάρει θέση.