ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μητσοτάκης: «Η κλιματική κρίση είναι εδώ»

Αύξηση των κονδυλίων που διαθέτει η Ε.Ε. ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την κλιματική κρίση ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Bloomberg, από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου βρίσκεται για τη διάσκεψη του ΟΗΕ με θέμα την κλιματική κρίση. «Για εμάς, στην Ελλάδα, η κρίση είναι ήδη εδώ», σημείωσε, και γι’ αυτόν τον λόγο «υποστηρίζω και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι πρέπει να διαθέσουμε περισσότερα κονδύλια», είπε, καταλήγοντας πως οι μεσογειακές χώρες θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την πρωτοβουλία στο μέλλον. Τόνισε, δε, πως η χρηματοδότηση «δεν πρέπει να αφορά μόνο την παροχή βοήθειας στις φτωχότερες χώρες για την ενεργειακή τους μετάβαση», αλλά και βοήθεια «προς τις πιο ώριμες οικονομίες» που αντιμετωπίζουν σήμερα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε τη συνέντευξή του με μία κριτική, λέγοντας πως «έρχομαι σ’ αυτές τις διασκέψεις εδώ και αρκετά χρόνια και φαίνεται να επαναλαμβάνεται ένα μοτίβο φιλόδοξων στόχων και προσδοκιών, που τελικά δεν εκπληρώνονται», ενώ από την άλλη υποστήριξε την Ευρώπη λέγοντας πως «γίνονται σημαντικές αλλαγές προς την ενεργειακή μετάβαση, αλλά όλοι καταλαβαίνουμε ότι οι αλλαγές αυτές πρέπει να επιταχυνθούν» και δεν επαρκούν. Αναφερόμενος σε άλλο σημείο της ομιλίας του στις πρόσφατες πλημμύρες στην Ισπανία, έκανε και μια σύγκριση με την Ελλάδα. «Είχαμε παρόμοιες πλημμύρες, δόξα τω Θεώ με λιγότερες απώλειες ανθρώπινων ζωών, πέρυσι στην Ελλάδα», είπε και υπογράμμισε την ανησυχία του πως γίνονται διαρκώς μακροπρόθεσμοι σχεδιασμοί και «πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή βραχυπρόθεσμα».

Ο κ. Μητσοτάκης, την ίδια ώρα, εκθείασε την πρόοδο της χώρας, λέγοντας πως «όταν κοιτάμε τους βασικούς δείκτες, καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει μειώσει ταχύτερα τις εκπομπές της, από το 2005, από ό,τι η Ελλάδα», θυμίζοντας πως «παράγουμε περισσότερο από το 50% της ηλεκτρικής μας ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αυτό θα φτάσει στο 80% μέσα στα επόμενα 5-6 χρόνια». Ταυτόχρονα «θύμισε» πως η χώρα ξοδεύει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ για την πολιτική προστασία.

Τραμπ και εμπόριο

Ο πρωθυπουργός στην ίδια συνέντευξη έγινε αποδέκτης πολλών ερωτήσεων για τις ΗΠΑ και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Ερωτηθείς για τη συνομιλία που είχε μαζί του, θύμισε πως είχαν συνεργαστεί και κατά την πρώτη του θητεία. «Ανέδειξα τη σημασία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και πως η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε, καταλήγοντας πως «έχουμε συνεργαστεί πολύ στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αναμένω αυτή η σχέση να συνεχιστεί».

Οσον αφορά την πιθανότητα να επιβάλει ο νέος πλανητάρχης δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε «ένθερμος υποστηρικτής του ελεύθερου εμπορίου» και σημείωσε πως δεν πιστεύει στους δασμούς. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως ένας εμπορικός πόλεμος θα ήταν κάτι κακό τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Ευρώπη. Εμφανίστηκε μάλιστα υπέρμαχος της διαπραγμάτευσης για το θέμα αυτό «ενιαία» από την Ε.Ε., καθώς «έχουμε πολύ μεγαλύτερη επιρροή έτσι», καταλήγοντας πως «θα δείτε έναν συνδυασμό τού να ενισχύουμε τους διμερείς μας δεσμούς, αλλά και να μιλάμε με μία φωνή όταν πρόκειται για την Ευρώπη».

Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ελληνική οικονομία, λέγοντας πως «δεν νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι θα στοιχημάτιζαν πριν από πέντε ή έξι χρόνια ότι η Ελλάδα θα ήταν μια χώρα με πολύ σταθερά δημόσια οικονομικά, που θα αναπτυσσόταν πολύ ταχύτερα από την Ευρωζώνη, θα μείωνε το χρέος της με πολύ γρήγορο ρυθμό, θα προσείλκυε επενδύσεις και θα δημιουργούσε νέες θέσεις εργασίας», καταλήγοντας πως είναι πολύ αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αποκαλύπτοντας δε τον βασικό του στόχο είπε ότι θέλει να διασφαλίσει πως «θα συγκλίνουμε με την Ευρώπη με γρήγορους ρυθμούς και θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος της τελευταίας δεκαετίας», εστιάζοντας στην αύξηση των μισθών και την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X