Kathimerini.gr
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας ή των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου με διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, με επικεφαλής τον πρόεδρο της επιτροπής στρατιωτικών υποθέσεων, Άνταμ Σμιθ, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζόρτζ Τσούνη.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την ακραία και κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της τουρκικής πλευράς, καθώς και για την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, η οποία είναι απαράδεκτη. Επανέλαβε ότι οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και στις αρχές της καλής γειτονίας και επαναβεβαίωσε την πάγια θέση της χώρας μας υπέρ της συνεννόησης και του διαλόγου με βάση το πλαίσιο αυτό.
Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ. Επισήμανε, επίσης, την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, με βάση και το δεύτερο πρωτόκολλο τροποποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA). Επιπλέον, τόνισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης και σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό και την ενεργειακή ασφάλεια. Τόνισε, ακόμα, ότι η Ελλάδα, εκτός από πύλη για την εισροή ενέργειας στην Ευρώπη, μετατρέπεται και σε κόμβο διαχείρισης και αποθήκευσης δεδομένων (data) με επενδύσεις εταιρειών όπως η Amazon, η Microsoft και η Google.
Συζητήθηκε, ακόμη, η εργαλειοποίηση της ενέργειας σε βάρος της Ευρώπης από την πλευρά της Ρωσίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία των Αμερικανών βουλευτών για τα μέτρα στήριξης που εφαρμόζει η Ελλάδα σε εθνικό επίπεδο, καθώς και για την πρόταση για επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.
«Ανιστόρητες ορέξεις συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές»
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς την Άγκυρα κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, το πρωί.
«Αντιστεκόμαστε στην αναβίωση αυτοκρατορικών οραμάτων, στην παραβίαση των συνόρων. Ανιστόρητες ορέξεις συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές» σημείωσε ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων.
H ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ στη συνάντηση αρχηγού ΓΕΕΘΑ – μελών Κογκρέσου
Με αντιπροσωπεία μελών της House Armed Services Committee (HASC) του Κογκρέσου των ΗΠΑ συναντήθηκε σήμερα και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.
Στο χαιρετισμό του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε τη σπουδαιότητα της διαρκούς και δυναμικής ανάπτυξης της στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ. Αναφέρθηκε, δε, στις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ως προς την αρχιτεκτονική άμυνας και ασφάλειας του ευρωατλαντικού χώρου αλλά και ευρύτερα, τονίζοντας ότι η χώρα μας ήταν από τις πρώτες που την συνέδραμαν με την διάθεση ανθρωπιστικής και στρατιωτικής βοήθειας.
Επίσκεψη στο #ΓΕΕΘΑ της Armed Services Committee #HASC Κογκρέσου με επικεφαλής @RepAdamSmith παρουσία @USAmbassadorGR
— GEN Konstantinos Floros (@ChiefHNDGS) October 4, 2022
Συζητήσαμε:
-Κατάσταση σε
-Εμβάθυνση Στρατ. Συνεργασίας
-Αξία Σούδας & Αλεξανδρούπολης
-Ρόλογια #Ασφαλεια #Σταθεροτητα
Same Values-Same Interests pic.twitter.com/qtaUKcnGeE
Επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στη διεθνή νομιμότητα και στην τήρηση των αρχών καλής γειτονίας και συνεισφέρει με τις Ένοπλες Δυνάμεις της στην ασφάλεια και στην σταθερότητα της περιοχής, με την γενικότερη ενεργή και έμπρακτη συμμετοχή της στις δράσεις και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., αλλά και με την συμμετοχή της σε διμερή και πολυμερή εταιρικά σχήματα σε στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και με χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Επιπλέον, τόνισε ότι η Ελλάδα συνιστά αξιόπιστο σύμμαχο που προάγει την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου και συνεισφέρει στην αποτρεπτική ικανότητα του ΝΑΤΟ με την διαρκή εκτέλεση και συμμετοχή της σε πολυάριθμες δραστηριότητες επιχειρησιακής συνεκπαίδευσης, καθώς και με την συνεχή αναβάθμιση των στρατιωτικών της δυνατοτήτων με στοχευμένα εξοπλιστικά προγράμματα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ