ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Kρυφές ανακαινίσεις στη Μύκονο

Με ποιον τρόπο προσπαθούσαν να παρακάμψουν την αρχαιολογική υπηρεσία

Γιάννης Παπαδόπουλος

Ηθελαν να κατασκευάσουν ένα κατάστημα ρούχων στα σοκάκια της Μυκόνου, όταν κατά τις εργασίες ανακαίνισης εντοπίστηκαν αρχαία στο εσωτερικό του. Οι τομές που έγιναν αποκάλυψαν τμήμα λίθινου τοίχου, που σύμφωνα με τους αρχαιολόγους αποτελούσε πολύτιμο τεκμήριο για την οριοθέτηση του μεσαιωνικού κάστρου του νησιού.

Προτάθηκε η ανάδειξη των ευρημάτων με την τοποθέτηση φωτιζόμενων υαλοπινάκων στο πάτωμα. Ολα θα μπορούσαν να κυλήσουν ομαλά, βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών, εφαρμόζοντας τον όρο να μην αλλάξει η μπροστινή όψη του κτίσματος. Ωστόσο, παρά το σήμα διακοπής μετά την εύρεση των αρχαίων, οι εργασίες συνεχίζονταν στα κρυφά, πίσω από την περίφραξη. Οι υπεύθυνοι βιάζονταν για να προλάβουν τα εγκαίνια και να εξασφαλίσουν ότι κανένας δεν θα εμπόδιζε τον σχεδιασμό τους.

Μέρος της δικογραφίας

Η υπόθεση, πτυχές της οποίας έχει ήδη αναδείξει η «Κ», περιλαμβάνεται στη δικογραφία που σχημάτισε η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας για το κύκλωμα των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι είχαν επεκτείνει τη δράση τους πέρα από την Αττική. Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται και τρεις υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, ανάμεσά τους μία υψηλόβαθμη υπάλληλος του τμήματος Προστασίας Νεωτέρων Μνημείων, οι οποίοι φέρεται να διευθετούσαν υποθέσεις επ’ αμοιβή.

Στη δικογραφία, μεταξύ άλλων, αποτυπώνονται οι μεθοδεύσεις που φέρεται να ακολουθούσαν τα μέλη του κυκλώματος για να προωθήσουν τους φακέλους τους στα τοπικά συμβούλια μνημείων, ή να απαξιώσουν το έργο άλλων υπαλλήλων που προσπαθούσαν να κάνουν τη δουλειά τους.

Το επίμαχο διώροφο κτίσμα όπου κατασκευαζόταν το κατάστημα ένδυσης βρίσκεται εντός του προστατευόμενου οικισμού της Χώρας Μυκόνου, στο άμεσο περιβάλλον του συνυπάρχει με μεταβυζαντινά μνημεία και χωροθετείται στο όριο του μεσαιωνικού κάστρου του νησιού. Οπως προκύπτει από μία επιγραφή, υφίσταται τουλάχιστον προ του 1798. Σύμφωνα με τη δικογραφία, αρχικά οι εμπλεκόμενοι θα επιχειρούσαν να δείξουν ότι η αρχαιολόγος που επέβλεπε την υπόθεση δεν ήταν αρμόδια, ώστε να αναλάβουν την υπόθεση οι «δικοί» τους και να προχωρήσουν σε ευνοϊκή εισήγηση στο αρμόδιο συμβούλιο.

Σε μία από τις συνομιλίες της με την επικεφαλής του κυκλώματος η εμπλεκόμενη υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού φέρεται να ανέφερε ότι έδωσε «μάχη» στο τοπικό συμβούλιο για να περάσει τις αλλαγές που ήθελαν οι υπεύθυνοι του καταστήματος. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι η επιγραφή στο κτίριο δεν τους άφηνε περιθώριο ελιγμών, καθώς το καθιστούσε αρμοδιότητα της αρχαιολόγου. Ακόμη θα ήταν δύσκολο, έως ανέφικτο να προχωρούσαν σε άνοιγμα των τοιχωμάτων της μπροστινής όψης, όπως ήθελαν, καθώς οι τροποποιήσεις απαγορεύονταν στα παραδοσιακά κτίρια του νησιού. Το θέμα αναβλήθηκε, τον επόμενο μήνα ακολούθησαν οι συλλήψεις μελών του κυκλώματος, ενώ τα εγκαίνια του καταστήματος είχαν ήδη γίνει.

Οι σημειώσεις

Από τις αστυνομικές αρχές που ερεύνησαν την υπόθεση των επίορκων υπαλλήλων κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων οι σημειώσεις της 43χρονης, γνωστής ως «Νάνσυ» και φερόμενης ως επικεφαλής του κυκλώματος. Σε μία από αυτές τις σελίδες με ημερομηνία 30/7/2023 γράφει για 1.500 ευρώ που φέρεται να έδωσε για μια «δουλειά» σε κατάστημα της Μυκόνου. Για την ίδια υπόθεση το συνολικό ποσό της συμφωνίας γράφει ότι θα έφτανε τις 10.000 ευρώ τα οποία θα μοίραζε σε δύο πρόσωπα.

Το συγκεκριμένο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος είχε απασχολήσει εκείνη την περίοδο τη δημοσιότητα για πολεοδομικές παραβάσεις που είχαν διαπιστωθεί. Μάλιστα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων είχε εκδώσει δύο φορές σήματα διακοπής εργασιών τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο του 2023, οι οποίες συνεχίζονταν παράνομα. Με την υπόθεση είχε ασχοληθεί και το Τμήμα Προστασίας Νεωτέρων Μνημείων, ζητώντας μεταξύ άλλων σε έγγραφό του άρση του σήματος διακοπής για να διορθωθούν οι παράνομες κατασκευές.

Το συγκεκριμένο κατάστημα δεν περιλαμβάνεται στη δικογραφία που συνέταξαν οι Εσωτερικές Υποθέσεις, ενδεχομένως γιατί όσα συνέβησαν εκεί τοποθετούνται χρονικά στο καλοκαίρι του 2023, ενώ η αστυνομική έρευνα για το κύκλωμα των επίορκων υπαλλήλων ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2024.

Με αφορμή τις αποκαλύψεις για τη δράση του κυκλώματος τόσο ο Δήμος Αθηναίων όσο και η Περιφέρεια Αττικής έχουν ανακοινώσει ριζικές αλλαγές, ή έχουν ήδη προχωρήσει σε σχετικές ενέργειες για τον τρόπο με τον οποίο θα διεξάγονται οι έλεγχοι των δημοτικών αστυνομικών και των υγειονομικών υπηρεσιών. Στόχος είναι να μην υπάρξει περιθώριο ανάπτυξης και άλλων περιπτώσεων διαφθοράς. Οι τρεις κατηγορούμενοι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού έχουν τεθεί σε αναστολή, όμως δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα εξεταστούν εκ νέου οι υποθέσεις τις οποίες χειρίστηκαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Η Μεταπολίτευση έκλεισε μεν έναν κύκλο της, αλλά στριφογυρίζει ακόμη ως «μπροστά» ψευδεπίγραφο μέλλον
Kathimerini.gr
 |  ΕΛΛΑΔΑ