Kathimerini.gr
Τη νέα διοίκηση της «Κιβωτού του Κόσμου» ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης η κυβέρνηση.
Το νέο ΔΣ αποτελείται από τους εξής:
- Αλεξάνδρα Μαρτίνου, οικονομολόγος, Πρόεδρος της Ένωσης «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ», ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου
- Ιωάννης Σπυρίδων Τέντες, πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου,
- Ιωάννης Παπαδάτος, Παιδίατρος, τ. Διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»,
- Γιώργος Πρωτόπαπας, Γενικός Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS,
- Έρρικα Οικονόμου, ψυχολόγος, Γραμματέας «Φίλων της Θεοτόκου»,
- Ανδρέας Ζομπανάκης, οικονομολόγος, Πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Ατόμων η «Χαρά»,
- Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, δικηγόρος, διευθυντής Υπουργικού γραφείου Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Με μοναδικό γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον των πιο ευάλωτων παιδιών που έχουν βρεθεί εκτός της οικογένειάς τους και ζουν στη Κιβωτό του Κόσμου, και μετά από σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, η Κυβέρνηση αντικαθιστά σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Κιβωτού του Κόσμου.
Για την αλλαγή αυτή, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, θέτει σε εφαρμογή τη διάταξη που η ίδια εισηγήθηκε και ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2022 (άρθρο 67 Ν. 4921/2022). Με τη διάταξη αυτή επιτρέπεται η προσωρινή αλλαγή της διοίκησηςσε ιδιωτικούς προνοιακούς φορείς σε περίπτωση σημαντικής υποβάθμισης της εύρυθμης λειτουργίας τους. «Εφαρμόζουμε μια διάταξη για έκτακτη αλλαγή στη διοίκηση κοινωνικών δομών που ψηφίστηκε πριν λίγους μήνες έχοντας απέναντι πολλούς. Μια διάταξη που πολεμήθηκε αλλά χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος εμείναμε σε αυτήν. Τώρα είμαστε ηθικά υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε. Είναι μια διάταξη που χρησιμοποιείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αλλά δυστυχώς είμαστε ενώπιον αυτών και πρέπει να δράσουμε για την προστασία των παιδιών», δήλωσε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
«Οι καταγγελίες που έχουν γίνει για κακοποιητικέςσυμπεριφορές είναι πολύ σοβαρές και έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα, πρέπει να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της δομής και η εμπιστοσύνη όλων μας προς αυτή. Γιατί η δομή είναι τα παιδιά της, είναι οι εργαζόμενοί της, είμαστε όλοι εμείς (εθελοντές, δωρητές, χορηγοί) που έχουμε στηρίξει και πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα παιδιά. Για τον λόγο αυτό για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο επιλέχθηκαν άτομα υψηλού κύρους, με τεχνογνωσία και πολυετή εμπειρία στην παιδική προστασία».
Οι έρευνες
Την ίδια ώρα, όπως έγραφε σήμερα η «Κ», αποκλειστικά από τους εισαγγελείς που υπηρετούν στην Εισαγγελία Ανηλίκων διενεργούνται οι έρευνες για τις καταγγελίες σχετικά με τη δομή.
Οι καταγγελίες χωρίζονται σε δύο διακριτές κατηγορίες. Η μεγαλύτερη αφορά καταθέσεις για κακοποίηση παιδιών, σκληρές τιμωρίες, απομονώσεις, ξυλοδαρμούς και λοιπά, καταθέσεις που όλες έχουν δοθεί στον Συνήγορο του Πολίτη, απ’ όπου ξεκίνησε και το όλο θέμα, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι εκεί στις υπηρεσίες του Συνηγόρου έφθασαν αρχικά δύο μηνύματα για κακοποίηση παιδιών στη δομή, χωρίς κάποια ειδική αναφορά σε σεξουαλικές ασέλγειες.
Οι καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών (σκληρές τιμωρίες και λοιπά) ελέγχονται ήδη από την Εισαγγελία Ανηλίκων, καθώς έχουν εντοπιστεί και καλούνται ως μάρτυρες εθελοντές που προσέφεραν υπηρεσίες στη δομή, εργαζόμενοι σε αυτήν, αλλά και εκπαιδευτές.
Παράλληλα η Εισαγγελία, που κινείται με την απαιτούμενη σοβαρότητα λόγω των ευαίσθητων πτυχών της εν λόγω υπόθεσης, οργανώνει πώς θα ληφθούν κάποιες απαραίτητες καταθέσεις από ανήλικα που διαμένουν στη δομή, καθώς κρίνεται ότι οφείλει η έρευνα να διεξαχθεί με πρώτο μέλημα την αναζήτηση της αλήθειας, αλλά ταυτόχρονα και την προστασία των παιδιών.
Αίσθηση προκαλούν, ωστόσο, καταθέσεις που περιγράφουν τις κακοποιήσεις των παιδιών με τη φράση «συνέπεια», που σηματοδοτούσε τη σκληρή τιμωρία τους αν κάτι εθεωρείτο παραβατικό εκ μέρους τους.
Σεξουαλικό αδίκημα
Πέραν των καταγγελιών για κακοποιήσεις, ξυλοδαρμούς και λοιπά εις βάρος παιδιών, οι οποίες έχουν σοκάρει την κοινή γνώμη, οι καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις είναι εκείνες που πραγματικά έχουν αφήσει άφωνους τους πολίτες. Ενας 19χρονος, πρώην τρόφιμος στην ελεγχόμενη δομή, κατήγγειλε ενώπιον των αστυνομικών αρχών, όπου και εξετάστηκε, ότι δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση, στρέφοντας την καταγγελία του στον πατέρα Αντώνιο, ιδρυτή και στυλοβάτη της «Κιβωτού» επί χρόνια.
Στην καταγγελία αυτή αναφέρθηκε και ένας 17χρονος, που κατέθεσε ότι είδε όσα καταγγέλθηκαν. Ο ένας δηλαδή κατέθεσε τι συνέβη και ο άλλος τι είδε. Η εν λόγω καταγγελία ερευνάται από την Εισαγγελία Ανηλίκων στο πλαίσιο του αδικήματος για κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια, ενώ για τις κακοποιήσεις των παιδιών η έρευνα γίνεται για σωματικές βλάβες και άλλα αδικήματα.
Σημασία, πάντως, έχει και το γεγονός ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνης Ελευθεριάνος έχει παρέμβει και έχει διατάξει έρευνα εις βάρος των αστυνομικών υπαλλήλων που πήραν την κατάθεση του 19χρονου για το γεγονός ότι η κατάθεση διέρρευσε, μειώνοντας τις δυνατότητες αιφνιδιασμού που διέθεταν οι αρμόδιες αρχές για την έρευνα της υπόθεσης.
Δεν είναι τυχαίο, αναφέρουν εισαγγελικές πηγές, πως ήδη μάρτυρας έχει καταθέσει ότι δέχθηκε προτάσεις να μην καταθέσει και μάλιστα του προσφέρθηκαν ανταλλάγματα.
Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα, σύμφωνα με πληροφορίες, με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών «τρέχει» και υπολογίζεται ότι λόγω της ευαίσθητης φύσεως της υπόθεσης θα ολοκληρωθεί σύντομα. Η έρευνα διενεργείται με την απαιτούμενη σοβαρότητα από δύο εισαγγελείς που υπηρετούν στην Εισαγγελία Ανηλίκων, τις κ. Αικατερίνη Κοπελάκη και Δάφνη-Κυριακή Τσιχλή.