Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα «σιγοτραγουδούν» τους στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου που έγραψε 50 χρόνια πριν. «Ολοι σε φωνάζαν αρχηγό κι ήξερες μονάχα να διατάζεις κι έτρεχα ξοπίσω σου κι εγώ για να με κοιτάζεις». Δεν είναι μόνο οι «επτά» του κειμένου των «87» που προβληματίζονται από την κατάσταση στο κόμμα και την επιμονή του Στέφανου Κασσελάκη να νομιμοποιηθεί ως ηγέτης, οδηγώντας «βρέξει – χιονίσει» τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2027. Πηγές μέσα από την Κ.Ο. ανέφεραν στην «Κ» πως ο αναβρασμός στην κοινοβουλευτική ομάδα είναι πολύ μεγαλύτερος. Σε αντίθεση με την εικόνα του συνεδρίου του περασμένου Φεβρουαρίου, η εσωκομματική αντιπολίτευση τείνει να ενωθεί σε ενιαίο σώμα μετά τα πρόσφατα γεγονότα και τις μεταμεσονύκτιες αναρτήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης προκάλεσε μια αναστάτωση αχρείαστη κατά πολλούς, στοχευμένη για τους πιο «καχύποπτους». Κατά τη μια οπτική, μόνο χαμένος βγήκε, καθώς αυτό που κατάφερε ήταν λίγο πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής να αφυπνίσει τη «φρουρά Τσίπρα», να συσπειρώσει δυνάμεις γύρω της και παράλληλα να οδηγείται στο να ζητάει συγγνώμη για τους χειρισμούς του. Υπάρχει ωστόσο και η άλλη άποψη, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος προετοιμάζει το έδαφος για τις σαρωτικές αλλαγές του καταστατικού συνεδρίου προκειμένου να απαλλαγεί από τα τελευταία «βαρίδια» που έχει στο κόμμα. Εκτός και αν με τις τελευταίες αναφορές του (πως θα ταχθεί στρατιώτης δίπλα στον Τσίπρα) ετοιμάζεται –σε μια πιθανή συνεννόηση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς που δεν τον περιλαμβάνει– να «εγκαταλείψει το καράβι» με το κεφάλι ψηλά. Οπως και να έχει, τα μέτωπα που είναι ανοιχτά μπροστά του μέχρι το φθινόπωρο είναι πολλά.
Ο Αλέξης Τσίπρας
Το χάσμα με τον πρώην πρωθυπουργό είναι αγεφύρωτο. Στο συνέδριο με την επιστολή αμφισβήτησης που είχε λάβει ο Στέφανος Κασσελάκης είχε καταφέρει να κρατήσει τις ισορροπίες. Πλέον, όμως, το «γυαλί έχει ραγίσει» οριστικά. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αναμένεται να αλλάξει στάση και να μπει στη διαδικασία να ανοίξει διάλογο μαζί του. Θα παρεμβαίνει μέσα από τις εκδηλώσεις του Ινστιτούτου και τις παρουσίες του στο εξωτερικό. Αυτό, άλλωστε, φαίνεται να ενοχλεί ακόμη περισσότερο. Η «φρουρά Τσίπρα» μεγαλώνει χωρίς ο ίδιος να χρειαστεί να κάνει τίποτα. Οι αναφορές στο όνομά του, καθώς και οι δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν ως το πιο δημοφιλές πρόσωπο της Κεντροαριστεράς, είναι όλο και πιο συχνές. Το ότι ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενοχλήθηκε σφόδρα από τις αναφορές στο όνομά του δεν είναι μυστικό, παρ’ όλα αυτά αν χρειαστεί να υπάρξει νέα του ευθεία παρέμβαση θα συνοδευθεί και από «σεισμό» στα θεμέλια της Κουμουνδούρου.
Κεντροαριστερά
Αυτό που φαίνεται να ενοχλεί πιο πολύ αυτή τη στιγμή τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς και την αναζήτηση του νέου ηγέτη. Κατά πολλούς είναι μια κουβέντα που τον κάνει να αισθάνεται αμήχανα. Θα αποτελέσει, όμως, κεντρικό ζήτημα το επόμενο διάστημα, ειδικά μετά την ανάδειξη του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να ψάχνει να βρει την απαιτούμενη στήριξη για το συγκεκριμένο θέμα. Αν μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη «απειλή» για τον ίδιο ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, το τι θα δείξει η κάλπη της Χαριλάου Τρικούπη σίγουρα θα επηρεάσει τις εξελίξεις. Ειδικά αν το αποτέλεσμα στο «πράσινο στρατόπεδο» προκαλέσει κάποιες φυγόκεντρες τάσεις στην Κουμουνδούρου.
Δημοσκοπήσεις
Οπως φάνηκε από τις τελευταίες συζητήσεις στα κομματικά όργανα, αυτό που δεν έχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι «πίστωση χρόνου». Αν ο Στέφανος Κασσελάκης οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο καταστατικό συνέδριο με τα ποσοστά του πεσμένα, η «μουρμούρα» θα είναι μεγάλη. Σε αυτή την περίπτωση, σε συνδυασμό με τις αλλαγές που προτίθεται να κάνει, δεν αποκλείεται να εκφραστεί επίσημα αμφισβήτηση της ηγεμονίας του. Οι συνεχείς κρίσεις θα τον έχουν αποδυναμώσει ήδη. Στελέχη και βουλευτές μιλούν για ένα «στρατό» που έχει φτιάξει στα social media, ο οποίος, όμως, είναι πλασματικός, καθώς δεν λειτουργούν οι νομαρχιακές οργανώσεις, που είναι ο κορμός του κόμματος. Ισως είναι η πρώτη φορά που κινδυνεύει να μειωθεί η επιρροή του στη βάση. Η αλλαγή των οργάνων, άλλωστε, δεν είναι κάτι που αφορά την κοινωνία ούτε πλέον υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ φόβος ή ενστάσεις για να ανοίξει το κόμμα στην κοινωνία όπως παλαιότερα.
Οι «87»… νέοι «53»
Θα γιγαντωθεί κάποιο κύμα κατά του Στέφανου Κασσελάκη; Οι «87» είναι κατά κάποιον τρόπο οι «νέοι 53» και αν καταφέρουν να γίνουν η πλειοψηφία, τα πράγματα αλλάζουν. Ο «ξαφνικός θάνατος» της Αυγής φαίνεται να απελευθέρωσε πολλές δυνάμεις και να πυροδότησε αλλαγές στα στρατόπεδα. Ηδη ιδέες που έχουν ακουστεί, όπως ο τραπεζικός δανεισμός προκειμένου να σωθεί το καθημερινό φύλλο της ιστορικής εφημερίδας, αναμένεται να προκαλέσουν πολλές συζητήσεις. Τα οικονομικά πιέζουν τον πρόεδρο περισσότερο από ό,τι και ο ίδιος περίμενε αρχικά. Αυτό που δεν έχουν αποφασίσει οι «87» είναι ποιος μπορεί να είναι ο αρχηγός που θα μπορούσε να νικήσει τον Στέφανο Κασσελάκη σε μια πιθανή πρόκληση από τον πρόεδρο. Η Ολγα Γεροβασίλη έχει επιλέξει να κινείται σε χαμηλούς τόνους από τον Φεβρουάριο, με μικρές μόνο και στοχευμένες χρονικά αιχμηρές τοποθετήσεις.
«Οπλο» του Στέφανου Κασσελάκη είναι οι πρωτοβουλίες που θα λάβει το επόμενο διάστημα σε κοινοβουλευτικό και κοινωνικό επίπεδο με προτάσεις νόμου, προσκαλώντας σε συνεργασία κόμματα, συνδικάτα και στελέχη της αυτοδιοίκησης. Είναι σαφές πως όποιος από την Κουμουνδούρου γυρίσει την πλάτη ή δεν στηρίξει αυτές τις κινήσεις δεν θα έχει καμία δικαιολογία να ασκεί κριτική το επόμενο διάστημα.