Kathimerini.gr
Γιάννης Σουλιώτης
Εκθεση πεπραγμένων συνέταξε για πρώτη φορά στην ιστορία της η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κατά τα πρότυπα ομόλογων υπηρεσιών του εξωτερικού. Αριθμεί 19 σελίδες και φέρει τίτλο «Ετήσια έκθεση προτεραιοτήτων και τομέων δράσης».
Αφορά στο διάστημα Σεπτεμβρίου 2022 – Αυγούστου 2023 και έχει ως στόχο μεταξύ άλλων τον εξωραϊσμό του προφίλ της υπηρεσίας που επλήγη σοβαρά από το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών. «Εγκαινιάζεται και στη χώρα μας μια πρακτική που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία από πολλές αντίστοιχες υπηρεσίες στο εξωτερικό» αναφέρεται σε εισαγωγικό σημείωμα που συνέταξε ο επικεφαλής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης.
Στην έκθεσή της η ΕΥΠ χαρακτηρίζει τη δράση ξένων κατασκόπων ως κύρια απειλή για την ασφάλεια σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο κάνοντας αναφορά στη Ρωσίδα με πλαστό όνομα «Μαρία Τσάλα», η δράση της οποίας αποκαλύφθηκε στις αρχές του έτους στο Παγκράτι. Μνεία γίνεται επίσης και στον 39χρονο Ρώσο με το μικρό όνομα Αλέξανδρος, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο έρευνας της αυστριακής υπηρεσίας πληροφοριών και –όπως προέκυψε– ταξίδευε στην Ελλάδα έχοντας αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια με πλαστά δικαιολογητικά.
Η ΕΥΠ χαρακτηρίζει την τρομοκρατία ως μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την ασφάλεια παγκοσμίως και για την Ελλάδα σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση για τον κίνδυνο των επονομαζόμενων «μοναχικών λύκων» αλλά και για το ενδεχόμενο «παρείσφρησης τρομοκρατών στις μεταναστευτικές ροές». Στο πεδίο της παράνομης μετανάστευσης, στην έκθεση πεπραγμένων της υπηρεσίας γίνεται αναφορά στην υπόθεση της «μικρής Μαρίας» με την επισήμανση ότι «στο πλαίσιο πληροφοριακής επιχείρησης, αποκαλύφθηκε κατασκευασμένο αφήγημα μεταναστών σχετικά με τη δήθεν ύπαρξη νεκρού ανήλικου κοριτσιού».
Υπάρχει ακόμα αναφορά σε έρευνα –την άνοιξη του 2023– για τη δράση λαθροδιακινητών στη Λέσβο και τον σχηματισμό από την ΕΛ.ΑΣ. δικογραφίας σε βάρος και μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.