Kathimerini.gr
Την εμπρηστική ρητορική συντηρεί η Άγκυρα, στον απόηχο της επίθεσης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ακραίους χαρακτηρισμούς κατά της Ελλάδας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης ΟΗΕ και λίγες ώρες πριν την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπέλυσε εκ νέου βολές κατά της Ελλάδας για το ζήτημα της προμήθειας F-16 από την Άγκυρα, ενώ τόνισε ότι η χώρα του δεν θα προχωρήσει σε μία συμφωνία με τις ΗΠΑ «που δένει τα χέρια» της.
Ειδικότερα, ανέφερε ότι, στις τεχνικές και στις πολιτικές διαπραγματεύσεις για τα F-16, η Άγκυρα διαμηνύει ότι «δεν θα είμαστε σε μια συμφωνία που δένει τα χέρια μας». «Λοιπόν, θα πάρουμε τα F-16. ‘Χρησιμοποιήστε τα έτσι, χρησιμοποιήστε τα αλλιώς’, ‘δεν μπορείτε να κάνετε αυτό, δεν μπορεί να κάνετε το άλλο’… Δεν είναι αποδεκτό ένα μέλος του ΝΑΤΟ να επιβάλει τέτοιο περιορισμό σε άλλο μέλος του ΝΑΤΟ» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.
Είπε επίσης ότι «γνωρίζουμε πως κάποια λόμπι εδώ, ειδικά μετά την άφιξη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, κάποια λόμπι όπως το ελληνικό λόμπι και το αρμενικό λόμπι, αντιτάχθηκαν σε αυτό. Γνωρίζουμε ότι προσπαθούν να το μπλοκάρουν. Αλλά αυτή τη στιγμή, είναι ένα αληθινό γεγονός ότι υπάρχουν λόμπι που υποστηρίζουν και την Τουρκία».
Νέες ακρότητες Ερντογάν
Είχαν προηγηθεί νέες ακρότητες από την πλευρά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε ανάρτησή του, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «δεν ξεχάσαμε και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη σφαγή της Τριπολιτσάς, που έγινε στις 23 Σεπτεμβρίου 1821, στην οποία δολοφονήθηκαν βάναυσα χιλιάδες μουσουλμάνοι Τούρκοι, Αλβανοί αδελφοί μας και Εβραίοι».
23 Eylül 1821 günü gerçekleştirilen, binlerce Müslüman Türk’ün, Arnavut kardeşlerimizin ve Yahudilerin acımasızca, barbarca katledildiği Tripoliçe Katliamı’nı unutmadık, unutmayacağız. pic.twitter.com/3dTd0Fl1n2
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) September 23, 2022
«Η Ελλάδα μας ακολουθεί»
Εξάλλου, σε δηλώσεις του μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει ισχυρότερο δίκτυο επικοινωνίας με τον κόσμο, με την Ελλάδα να προσπαθεί να την ακολουθήσει. Σε ερώτηση δημοσιογράφου περί ίδρυσης από την Ελλάδα διεύθυνσης επικοινωνιών «με σκοπό την προπαγάνδα στα παγκόσμια ΜΜΕ, ενάντια στις θέσεις της Τουρκίας», ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε: «Να το κάνει».
Ο πρόεδρος της Τουρκίας πρόσθεσε: «Αυτή (σ.σ. η Ελλάδα) έχει διεύθυνση επικοινωνιών αλλά εμείς δεν έχουμε; Η διεύθυνση επικοινωνίας μας είναι πολύ πιο ισχυρή, σε αυτό το σημείο, έχει δημιουργήσει ένα πολύ καλύτερο δίκτυο επικοινωνίας με τον κόσμο. Και εξακολουθεί να το κάνει. Αυτοί μας ακολουθούν από πίσω, σαν βαγόνια».
Cumhurbaşkanımız Erdoğan, açıklamalarda bulunuyor... https://t.co/AmrgDhifHm
— AK Parti (@Akparti) September 23, 2022
Υπενθυμίζεται ότι από το βήμα του ΟΗΕ, ο Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε την Τρίτη με ακραίους χαρακτηρισμούς κατά της Ελλάδας σχετικά με το προσφυγικό και τις σχέσεις των δύο χωρών στο Αιγαίο, κλιμακώνοντας κι άλλο την ένταση με την Αθήνα. Αυτή η ενέργεια θεωρείται μέρος της συντονισμένης προσπάθειας της Τουρκίας για δυσφήμηση της Ελλάδας σε όλα τα φόρουμ και σε μια σειρά θεμάτων, την οποία έχει υιοθετήσει τους τελευταίους μήνες η Αγκυρα.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας στην ομιλία του αρχικά αναφέρθηκε στο ζήτημα του προσφυγικού και δήλωσε ότι «αυξάνονται οι ελληνικές θηριωδίες στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ενώ εμείς παλεύουμε να αποτρέψουμε τoυς θανάτους μωρών, η Ελλάδα μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων με τις παράνομες και απερίσκεπτες απωθήσεις της». Ο κ. Ερντογάν, κρατώντας φωτογραφίες νεκρών παιδιών, τις έδειξε στο ακροατήριο και δήλωσε ότι «την περασμένη εβδομάδα, ο 4χρονος Aμπντούλ Βαχάμπ και ο 9 μηνών Aσίμ πέθαναν μαζί με τις οικογένειές τους, καθώς η ελληνική ακτοφυλακή βύθισε το φουσκωτό τους. Εχει έρθει η ώρα η Ευρώπη και ο ΟΗΕ να σταματήσουν αυτές τις βιαιότητες που αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του δεν μπήκε στις λεπτομέρειες των διεκδικήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο, αλλά ανέφερε ότι «όσοι κάνουν επίδειξη δύναμης στην περιοχή, δεν είναι ισότιμοι και δεν έχουν σχέση ούτε στρατιωτικά ούτε και πολιτικά, φέρνουν τον εαυτό τους σε γελοία θέση. Στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, η συνέχιση της ειρήνης και της ασφάλειας εξαρτάται από τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των συμφερόντων όλων», τόνισε ο κ. Ερντογάν για να προσθέσει: «Καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει την πολιτική της πρόκλησης και της έντασης και να ακούσει τα καλέσματά μας για συνεργασία και υποστήριξη».
«Η Τουρκία υπερασπίζεται μέχρι τέλους τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, δεν θα παγιδευτεί στα παιχνίδια όσων ακολουθούν στρατηγική έντασης με στόχο πολιτικής σκοπιμότητας», υπογράμμισε. Ο ίδιος συνέχισε καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τα κατεχόμενα στην Κύπρο ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» και μίλησε για «καταπίεση κατά των Τουρκοκυπρίων» με τα εμπάργκο, που «πρέπει να σταματήσουν». Ο πρόεδρος της Τουρκίας ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα ακολουθεί επίσης «πολιτικές καταπίεσης και διακρίσεων» κατά της μουσουλμανικής «τουρκικής μειονότητας».
Αυστηρή απάντηση προς Άγκυρα, μέσω της ομιλίας Μητσοτάκη στον ΟΗΕ
Η νέα κλιμάκωση από πλευράς Αγκυρας, η οποία αυτή τη φορά εκδηλώθηκε από το πλέον επίσημο βήμα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Αθήνας. Οι ανυπόστατες κατηγορίες του κ. Ερντογάν απαντήθηκαν άμεσα από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ενώ σήμερα Παρασκευή, στην προγραμματισμένη ομιλία του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει μια συνολικότερη τοποθέτηση που θα παρουσιάζει τις ελληνικές θέσεις αλλά και τον κακόβουλο χαρακτήρα των τουρκικών τοποθετήσεων.
Πέρα από αυτό το διπλωματικό και επικοινωνιακό σκέλος, στην Αθήνα υπάρχει σκεπτικισμός σχετικά με το κίνητρο των δηλώσεων Ερντογάν. Δεδομένου ότι αργά αλλά σταθερά κτίζεται ένα σκηνικό πιθανής έντασης τόσο στο Αιγαίο (υπερπτήσεις) όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο (πιθανή επέκταση ερευνών), δεν υπάρχει στην Αθήνα διάθεση οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν να ερμηνευθούν μόνο ως έχουσες στόχο το πεδίο των εντυπώσεων ή την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία.
Μητσοτάκης: «Πηγή αστάθειας στην Αν. Μεσόγειο η Αγκυρα»
Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ήδη σκληρές απαντήσεις στον Τούρκο πρόεδρο. Αρχικά κατά τη διάρκεια δείπνου που παραχώρησαν προς τιμήν του οι ομογενείς στη Νέα Υόρκη, ανέφερε πως η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί «μπούλινγκ» από την Αγκυρα, παραπέμποντας για τα υπόλοιπα στη σημερινή ομιλία του στον ΟΗΕ. Αργότερα σε συνεντεύξεις που παραχώρησε στο Bloomberg και στο CNN, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως το «να κατηγορείς την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο ζήτημα της μετανάστευσης είναι απλώς εξωφρενικό», γιατί «η Τουρκία είναι αυτή που, πολύ ανοιχτά και πολύ δημόσια, εργαλειοποιεί τους μετανάστες τα τελευταία δύο χρόνια, προσπαθώντας να τους ενθαρρύνει, να τους στείλει στα ελληνικά σύνορα, προσπαθώντας να τους ωθήσει στην Ευρώπη».
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως η Ελλάδα διασώζει «δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα» και παράλληλα υπερασπίζεται τα σύνορά της όπως έχει υποχρέωση να κάνει. Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε λέγοντας πως έχουμε δει ένα κρεσέντο τουρκικής ρητορικής κατά της Ελλάδας, προσθέτοντας πως «δεν χρειαζόμαστε άλλη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο όταν διεξάγουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και προσπαθούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία».