ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέα Υόρκη: Η τουρκική προκλητικότητα συζητήθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη-Γκουτέρες

Συνομιλίες και με τον επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης

ΑΜΠΕ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες Πέμπτη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, συζητήθηκαν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, ιδιαίτερα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος.

Για το Κυπριακό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς ισοδυναμεί με πλήρη απόρριψη των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ειρηνική και δίκαιη διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πηγές, ενημέρωσε επίσης τον Γενικό Γραμματέα για την τουρκική προκλητικότητα, που εκδηλώνεται τόσο με την αναβάθμιση των παράνομων αξιώσεων, όσο και σε επίπεδο ρητορικής. Επανέλαβε ότι η Αθήνα πορεύεται πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, τις πρόνοιες της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και τις αρχές καλής γειτονίας.

Συνάντηση και με Αλ Μένφι

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ αλ Μένφι, στο πλαίσιο των επαφών του στη Νέα Υόρκη.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι συζητήθηκαν οι νεότερες εξελίξεις στη Λιβύη και εκφράστηκε ανησυχία για τις ένοπλες συγκρούσεις που σημειώθηκαν τον περασμένο μήνα στην Τρίπολη.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αποφυγής χρήσης βίας και ταχείας επανεκκίνησης της πολιτικής διαδικασίας για την υιοθέτηση του συνταγματικού πλαισίου που θα επιτρέψει την ταυτόχρονη διενέργεια προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της Λιβύης και της νέας, αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης που θα προκύψει από τις κάλπες.

Επανέλαβε επίσης τη σταθερή θέση της Ελλάδας για άμεση και πλήρη αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων που βρίσκονται στο λιβυκό έδαφος, τακτικών και μισθοφορικών, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση ελεύθερων εκλογών και τη διαμόρφωση νέου περιβάλλοντος, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Αλ Μένφι για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και ακραίας ρητορικής που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη Λιβύη και τον λαό της. Σημείωσε πως η Ελλάδα ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που άνοιξε εκ νέου την πρεσβεία της στην Τρίπολη και στη συνέχεια εγκατέστησε γενικό προξενείο στη Βεγγάζη. Θύμισε πως ο ίδιος και υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης έχουν επισκεφτεί τη Λιβύη, ενώ παράλληλα η Ελλάδα συμμετέχει εποικοδομητικά σε προσπάθειες για την επίλυση του πολιτικού αδιεξόδου στη γειτονική χώρα.

Συζητήθηκε ακόμα η προοπτική παροχής συνδρομής από την Ελλάδα σε τεχνικό επίπεδο για την προστασία και την αναστήλωση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων στη Λιβύη, καθώς η Ελλάδα είχε αντίστοιχη σημαντική παρουσία στο παρελθόν στη γειτονική χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X