ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ελλάδα - Υπουργικός ανασχηματισμός στα σκαριά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα περιοριστεί σε σημειακές αλλαγές, αλλά είναι πιθανόν να υπάρξουν μετακινήσεις και τουλάχιστον τέσσερις αποχωρήσεις

Kathimerini.gr

Για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας έχουν μετατεθεί πλέον οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να μη βιάζεται και να ζυγίζει πολύ διεξοδικά όλες τις επιλογές του, ώστε να αναλύσει τι θα χάσει και τι θα κερδίσει με κάθε μία από αυτές.

Το φτιάξιμο του παζλ ξεκινάει από το Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να αναζητεί το πρόσωπο εκείνο με τα πολιτικά και τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά που θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε μια ηλεκτρική καρέκλα που «κατάπιε» ήδη δύο πρόσωπα: τον Γρηγόρη Δημητριάδη και τον Γιάννη Μπρατάκο. Η επιλογή δεν είναι εύκολη, καθώς τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν είναι περιορισμένα. Ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης ήταν μία εκ των επιλογών, η οποία όμως δεν προχωράει. Στο τραπέζι έχει πέσει και η επιστροφή Γεραπετρίτη στην… κοιτίδα του, το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ δύο πιο «βατές» περιπτώσεις είναι ο Νίκος Παπαθανάσης και ο Γιώργος Μυλωνάκης, οι οποίες επίσης έχουν ακουστεί.

Σε αντίθεση με άλλους ανασχηματισμούς, που έδιναν την εντύπωση περισσότερο σημειακών αλλαγών, οι αλλαγές που θα δούμε αναμένεται αυτή τη φορά να περιλαμβάνουν και αρκετούς υπουργούς, μερικοί από τους οποίους δεν θα αλλάξουν πόστο αλλά θα καθίσουν στον πάγκο. Οι πληροφορίες της «Κ» λένε για τουλάχιστον τέσσερις αποχωρήσεις υπουργών, μερικοί από τους οποίους είναι στελέχη από το πάνω ράφι, καθώς ο πρωθυπουργός θέλει να στείλει μήνυμα πως κανείς δεν είναι καρφωμένος στην καρέκλα και όλοι κρίνονται, αφού θεωρείται πως υπάρχει μια κάστα κυβερνητικών στελεχών που θεωρούν πως ό,τι και να γίνει απλώς θα αλλάζουν υπουργικούς θώκους και ποτέ δεν θα καθίσουν στον πάγκο.

Οσον αφορά τις αλλαγές που επίκεινται στο κυβερνητικό σχήμα, ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να κάνει σπασμωδικές κινήσεις, αλλά αντίθετα θα μείνει σταθερά προσηλωμένος στο μεταρρυθμιστικό πλάνο του. Αυτό σημαίνει, όπως είπε και στην πρόσφατη συνέντευξή του, πως οι επιλογές των προσώπων θα γίνουν με γνώμονα –όπως λέει κυβερνητική πηγή– «ποιος μπορεί να κάνει τη δουλειά» και όχι με βάση άλλα κριτήρια που «δεν ταιριάζουν ως ιδιοσυγκρασία στον Μητσοτάκη», όπως είναι ο γεωγραφικός καταμερισμός. «Δεν πρόκειται ποτέ ο πρωθυπουργός να κοιτάξει τον χάρτη και να επιλέξει με βάση τους… νομούς και τα ποσοστά», προσθέτει η ίδια πηγή, εξηγώντας το βασικό σκεπτικό του επικείμενου ανασχηματισμού: η στρατηγική είναι αυτή που θα υποδείξει τα πρόσωπα και όχι το αντίθετο.

Ενα ακόμη ερώτημα που τίθεται είναι αν ο επικείμενος ανασχηματισμός θα έχει περισσότερη Ν.Δ. Δηλαδή βουλευτές και στελέχη που προέρχονται από την παραδοσιακή βάση του κόμματος. Και εδώ η απάντηση είναι ίδια: «Δεν πρόκειται να επιλεγεί κάποιος με βάση την κομματική του πορεία», λέει η ίδια πηγή. Το μήνυμα όμως που εστάλη την Κυριακή και από την κομματική βάση της Ν.Δ. δεν μπορεί να μη διαβαστεί. Συνεπώς ο πρωθυπουργός κοιτάζοντας πρώτα τα στοιχεία που ιεραρχεί ψηλά, δηλαδή τις ικανότητες και τη… γείωση με την πραγματικότητα, δεν θα αγνοήσει και την ενίσχυση του νεοδημοκρατικού στοιχείου. Δεν μιλάμε όμως για «δεξιά στροφή», την οποία απέκλεισε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά για μια νεοδημοκρατική ένεση. Ενδεικτικά, μερικά από τα ονόματα που ακούγονται για πιθανή είσοδο στο νέο σχήμα είναι ο Κώστας Τσιάρας, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Χρήστος Κέλλας, ο Κώστας Κατσαφάδος και ο Κώστας Καραγκούνης.

Συγχωνεύσεις

Στο τραπέζι είναι και οι συγχωνεύσεις υπουργείων. Ο κ. Μητσοτάκης δεν αγνοεί τις δυσλειτουργίες που ενίοτε δημιουργεί η πολυδιάσπαση που αυξάνει τη γραφειοκρατία. Οι εισηγήσεις που έχουν γίνει είναι για συνένωση του υπουργείου Εσωτερικών με το Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Μετανάστευσης και Ασύλου με το Ναυτιλίας και του Οικονομικών με το Ανάπτυξης. Οι ίδιες πηγές λένε πως η πιθανότητα να γίνουν και οι τρεις συγχωνεύσεις είναι πολύ μικρή, αλλά κάποιες από αυτές μπορεί να γίνουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Η «στρατηγική προσωπικότητας» που είχε ως στόχο τη διεύρυνση του ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα
Kathimerini.gr
 |  ΕΛΛΑΔΑ