ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανασχηματισμός: «Κλειδί» για τις αλλαγές το Μαξίμου

Αναμένονται αποχωρήσεις υπουργών αλλά και ενίσχυση του κυβερνητικού σχήματος με «γαλάζιους» βουλευτές

Σταύρος Παπαντωνίου

Με τον ανασχηματισμό να είναι προ των πυλών στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται τις τελικές επιλογές που μπορεί να ανακοινωθούν από σήμερα με απώτερο ορίζοντα την Τρίτη.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το κατά πόσον θα υπάρξει αλλαγή στο ΥΠΕΞ –που θα συνοδεύεται με επιστροφή Γεραπετρίτη στο Μαξίμου– καθώς μία τέτοια αλλαγή θα αποτελεί τον πυρήνα του ανασχηματισμού.

Από εκεί και πέρα η Ν.Δ. έχει ξεκινήσει να σχεδιάζει την επόμενη μέρα, η επίσημη έναρξη της οποίας θα γίνει με τον επικείμενο ανασχηματισμό. Στην κυβέρνηση θεωρούν πως το βασικότερο κομμάτι που πρέπει να εστιάσουν είναι η καθημερινότητα.

Το θέμα της φορολογίας των ελευθέρων επαγγελματιών θεωρούν με βεβαιότητα πως είναι από τα κομβικότερα που επηρέασαν το τελικό αποτέλεσμα καθώς έθιξε χιλιάδες κόσμο. Οταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε στην τελευταία του συνέντευξη πως πρέπει να πατήσουμε περισσότερο το γκάζι στις μεταρρυθμίσεις, εννοούσε πως η κυβέρνηση θα δώσει περισσότερη έμφαση σε ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών.

Και αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί και στον επικείμενο ανασχηματισμό που θα έχει, όπως έγραφε και χθες η «Κ», έντονο άρωμα από τη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα.

Από εκεί και πέρα κόστος για την κυβέρνηση είχαν και άλλα θέματα όπως, για παράδειγμα, το πρόσφατο νομοσχέδιο για τον καθαρισμό των οικοπέδων, όχι τόσο για την ουσία του αλλά για τον τρόπο που έγινε που θεωρείται από πολλούς πως έβαλε το μαχαίρι στο κόκαλο σε πολλούς ιδιώτες και έφερε αντιδράσεις.

Αυτό που λένε συχνά τις τελευταίες ημέρες από το Μαξίμου είναι πως «δεν αρκεί η καλή πρόθεση, αλλά έχει σημασία και ο τρόπος». Δεν είναι τυχαία η φράση του κ. Μητσοτάκη για υπουργούς που πρέπει να μάθουν να κοιτάνε και «πιο χαμηλά». Τέλος, στα θέματα που επηρέασαν το αποτέλεσμα ήταν και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Ανάλυση αποτελεσμάτων

Την ίδια ώρα, η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά περιφέρεια αποτυπώνει σε ποιες περιοχές η Ν.Δ. κατέγραψε χαμηλότερα ποσοστά από το πανελλαδικό της ποσοστό.

Το ποσοστό ανά περιφέρεια προκύπτει ως μέσος όρος του ποσοστού που πήρε η Ν.Δ. σε κάθε νομό ώστε να βγει το ποσοστό της περιφέρειας. Τη χαμηλότερη επίδοση η κυβέρνηση κατέγραψε στην Ανατ. Μακεδονία και τη Θράκη όπου η μέση τιμή του ποσοστού της ήταν 24,6%, ο μοναδικός νομός που έπεσε κάτω από το 25%.

Το αποτέλεσμα ωστόσο δεν είναι απόλυτα ενδεικτικό καθώς σε Ξάνθη και Ροδόπη πρώτευσε το μειονοτικό κόμμα που άλλαξε τις πανελλαδικές ισορροπίες σε τοπικό επίπεδο. Μετά έρχεται η Δυτ. Ελλάδα με το αμέσως χειρότερο ποσοστό που ήταν στο 25%. Το ότι είναι μία περιφέρεια με κεντροαριστερές αναφορές είναι γεγονός, αλλά δεν αποτελεί τη μόνη δικαιολογία, καθώς το αρνητικό αποτέλεσμα έχουν επηρεάσει και θέματα καθημερινότητας.

Στο Ιόνιο, η Ν.Δ. έλαβε το τρίτο χειρότερο ποσοστό της πανελλαδικά λαμβάνοντας 25,5%. Παραδοσιακά τα νησιά αυτά έχουν έντονο κεντροαριστερό και αριστερό πρόσημο, αλλά στο κακό ποσοστό έπαιξε ρόλο και η αίσθηση που υπάρχει στα νησιά πως δεν έχουν προχωρήσει θέματα υποδομών και ανάπτυξης όσο θα ήθελαν.

Αμέσως μετά έρχεται η Κρήτη με ποσοστό 26,7%. Εδώ το ποσοστό έχει επηρεαστεί από την εντοπιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη που κατάφερε να κερδίσει Ηράκλειο και Λασίθι, περιορίζοντας τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος. Την πεντάδα με τα πιο χαμηλά ποσοστά της Ν.Δ. «κλείνει» η Κεντρική Μακεδονία με 27%. Mπορεί το ποσοστό να συγκαταλέγεται στα χαμηλά που είναι κάτω από τον πανελλαδικό μέσο όρο, ωστόσο αν σκεφτεί κανείς τα ποσοστά των δεξιών κομμάτων και από πού εκκίνησε η Ν.Δ. το ποσοστό αποτελεί επιτυχία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΝΔ  |  ΣΥΡΙΖΑ  |  Μαξίμου  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση