ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελλάδα: Το exit poll της Τεχνητής Νοημοσύνης

Το συμπέρασμα του Πολιτικού Βαρόμετρου που αναπτύχθηκε από το εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών του Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ

Απόστολος Λακασάς

Το Twitter δείχνει νίκη της Ν.Δ. με 6 ποσοστιαίες μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι το συμπέρασμα του Πολιτικού Βαρόμετρου που αναπτύχθηκε από το εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών του Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ, αξιοποιώντας το νέο πολιτικό καφενείο: τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ειδικότερα, το Πολιτικό Βαρόμετρο είναι λογισμικό εκτίμησης της πολιτικής κοινής γνώμης με χρήση ανάλυσης πολιτικών tweets που αναφέρονται σε πολιτικά κόμματα, τα οποία συλλέγονται και αναλύονται καθημερινά.

«Η ανάλυση γίνεται με μεθόδους Τεχνητής Νοημοσύνης (συναισθηματική ανάλυση κειμένων). Αφορά πολιτικά κόμματα της Βουλής των Ελλήνων για τα οποία μπορούν να συλλεχθούν αυτόματα επαρκή δεδομένα από το Twitter», παρατηρεί ο κ. Ιωάννης Πήτας, καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ και πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Διδακτορικών Σπουδών στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του Πολιτικού Βαρόμετρου, η εκτίμηση πρόθεσης ψήφου, με αναγωγή επί των εγκύρων, για τις εκλογές της Κυριακής είναι 36,3% για τη Νέα Δημοκρατία, 30,1% για τον ΣΥΡΙΖΑ, 10% για το ΠΑΣΟΚ, 4,2% για το ΜέΡΑ25, 3,7% για την Ελληνική Λύση ενώ 8,8% συγκεντρώνουν τα άλλα κόμματα. Οπως φαίνεται δεν υπάρχει σοβαρή απόκλιση από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αναλύσεις (από τον Μάιο του 2022 έως τον Μάιο του 2023). Η απόκλιση είναι περίπου 0,5-1% για τα μικρά και τα μεγάλα κόμματα αντίστοιχα.

Παράλληλα βέβαια, η μέθοδος του ΑΠΘ παρέχει σημαντικές πολιτικές πληροφορίες. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον κ. Πήτα, από τον συνολικό αριθμό tweets φαίνεται ότι η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών είχε ελάχιστο αντίκτυπο στον κόσμο που είναι ενεργός στο Twitter. Επίσης, η υπόθεση πιθανής μη-υποψηφιότητας του κ. Παύλου Πολάκη υπερκέρασε ακόμα και την τραγωδία των Τεμπών σε απήχηση στο Twitter. Από την άλλη, φάνηκε πολύ νωρίς ότι η πολιτική επίδραση της τραγωδίας των Τεμπών ήταν μάλλον προσωρινή.

Το κοινό του Twitter έχει ειδικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα είναι κυρίως νέοι, τείνουν να είναι αρνητικοί στα σχόλιά τους, δηλαδή φτάνουν ακόμη και να χρησιμοποιούν ύβρεις. Ορισμένα κόμματα (για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ) έχουν μεγαλύτερη και συγκριτικά καλύτερη παρουσία στο Twitter, σε σχέση με την απήχησή τους στο γενικό εκλογικό σώμα.

Το Πολιτικό Βαρόμετρο, με κατάλληλη χρήση των προηγούμενων δημοσκοπήσεων και μεθόδων μηχανικής μάθησης, μπορεί με επιτυχία να αναγάγει την ανάλυση στο γενικό εκλογικό (για την ακρίβεια στο δημοσκοπικό) σώμα και να κάνει σχετικές προβλέψεις.

Ουσιαστικά, μπορεί να υποκαταστήσει τις δημοσκοπήσεις, προσφέροντας σημαντικά οφέλη. Χαρακτηριστικά, η ανάλυση της κοινής γνώμης είναι καθημερινή, με άμεση απόκριση στα πολιτικά ερεθίσματα. Επίσης, το κόστος είναι σχεδόν μηδενικό.

«Ακόμη και αν υπάρξουν αστοχίες, η μέθοδος αυτή ήρθε για να μείνει: όσο τροφοδοτείται με σωστά και πολλά δεδομένα, και όσο ο κόσμος χρησιμοποιεί τα κοινωνικά μέσα σαν πλατφόρμα πολιτικού διαλόγου, τόσο καλύτερη θα γίνεται» λέει ο κ. Πήτας.

Το λογισμικό Πολιτικό Βαρόμετρο είναι σε φάση αξιολόγησης εδώ και έναν χρόνο. Ελλείψει αντικειμενικής αλήθειας (δηλαδή αποτελεσμάτων πραγματικών εκλογών, επειδή δεν έγιναν εκλογές τον τελευταίο χρόνο), χρησιμοποιεί σαν «αντικειμενική αλήθεια» για αναγωγή στο γενικό εκλογικό σώμα όλες τις δημοσκοπήσεις όλων των εταιριών μέχρι πριν μία εβδομάδα. Παρότι δεν είναι ακριβώς μέθοδος δημοσκόπησης, το Πολιτικό Βαρόμετρο σταμάτησε να ανακοινώνει προβλέψεις στις 13 Μαΐου. Θα ξαναδημοσιοποιήσει τις προβλέψεις του μόλις κλείσουν οι κάλπες το βράδυ στις 21 Μαΐου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X