Kathimerini.gr
Γιώργος Λιάλιος
Την επανίδρυση πολεοδομίας στη Μύκονο ενέκρινε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Η υπηρεσία δεν θα μεταφερθεί άμεσα από τη Σύρο, αλλά είναι πολύ πιθανό αυτό να συμβεί μέσα στους επόμενους μήνες.
Εν τω μεταξύ χθες, στην παραλία της Ψαρούς, σφραγίστηκε ένα μικρό μέρος του συγκροτήματος του Nammos από τις Αρχές. Προηγήθηκε η αναστολή… σε προεκλογικούς ρυθμούς όλων των αδειών λειτουργίας από το υπουργείο Τουρισμού. Η πλευρά του Nammos πέρασε, όπως ήταν αναμενόμενο, στην αντεπίθεση, καταθέτοντας καταρχήν νέο αίτημα αναστολής της διαδικασίας, ενώ αναμένεται συνέχεια.
Προέκυψε ότι οι βασικές άδειες λειτουργίας των επιχειρήσεων στον χώρο του Nammos, οι οποίες και ανεστάλησαν, είχαν εκδοθεί από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (ΠΥΤ) Κυκλάδων.
Η υπηρεσία δόμησης στη Μύκονο είχε καταργηθεί το 2017 και έκτοτε το νησί εξυπηρετούνταν από την πολεοδομία της Σύρου. Πλέον όμως ανοίγει ο δρόμος για την επαναφορά της στο νησί, καθώς στις 10 Μαΐου η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου υπέγραψε τη διαπιστωτική πράξη με την οποία ορίζεται ποιοι δήμοι έχουν στελεχική επάρκεια για τη δημιουργία υπηρεσίας δόμησης, ανάμεσα σε αυτές και ο Δήμος Μυκόνου.
Η Ανδρος και η Μήλος
Με την ίδια απόφαση κάποια νησιά, όπως η Ανδρος και η Μήλος, θα χάσουν την υπηρεσία δόμησης και θα υπαχθούν σε κάποιο άλλο νησί.
Να σημειωθεί πάντως ότι παρά την ανακούφιση, που σίγουρα θα αισθάνονται οι υπάλληλοι της πολεοδομίας Σύρου για την απόφαση αυτή (καθώς τα 2/3 της εργασίας τους αφορά την εξέταση των καταγγελιών στο νησί), η υπηρεσία έδειξε ιδιαίτερο ζήλο (παρά την υποστελέχωσή της) στην καταγραφή αυθαιρεσιών και στη Μύκονο. Αντίθετα, η υπηρεσία δόμησης στη Μύκονο έχει κλείσει δύο φορές εξαιτίας υποστελέχωσης αλλά και περιπτώσεων διαφθοράς.
Κατά τα λοιπά, χθες οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του Nammos ήταν ραγδαίες. Μετά την απόρριψη, προχθές, της αίτησης αναστολής που είχαν καταθέσει μισθωτές και ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων του Nammos, οι εκπρόσωποί τους κατέθεσαν στο Εφετείο Αθηνών νέα αίτηση, ζητώντας να «παγώσει» η διοικητική διαδικασία (ανάκληση αδειών, σφράγιση, άσκηση διώξεων).
Ως νεότερο γεγονός, οι εκπρόσωποι του Nammos κατέθεσαν στο δικαστήριο αίτηση που υπέβαλαν χθες στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, να ορίσει πραγματογνώμονα που να ελέγξει τις δηλώσεις «τακτοποίησης» των δύο κτιρίων σε σχέση με την πραγματική τους κατάσταση.
Υπενθυμίζεται ότι οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος υποστήριξαν ότι η σημερινή κατάσταση των κτιρίων (520 τετραγωνικά μέτρα και 40 τ.μ.) διαφέρει σημαντικά από εκείνη που δηλώθηκε, υποδηλώνοντας ότι τα κτίρια επεκτάθηκαν παράνομα, ενώ η πλευρά του Nammos υποστήριξε ότι οι επιθεωρητές δεν είχαν σωστή εικόνα επειδή δεν είχαν πρόσβαση στα ακίνητα.
«Είμαστε αναρμόδιοι»
Στη συνέχεια, στις 11.30 χθες το πρωί, συνεδρίασε εκτάκτως η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Μυκόνου με θέμα την αναστολή των αδειών λειτουργίας του Nammos. Ομως, όπως διαπιστώθηκε, στον φάκελο που διατηρεί η υπηρεσία δεν υπήρχε άδεια εν ισχύι από καμία από τις εταιρείες που σχετίζονται με το Nammos, παρά μόνο μια παλαιά άδεια του 2015 η οποία είχε ανακληθεί το 2021. Ως εκ τούτου ο δήμος δήλωσε αναρμόδιος.
«Ο Δήμος Μυκόνου πάντα διεκδικούσε από την Πολιτεία την εφαρμογή των νόμων και τη διαμόρφωση κανόνων σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε στην «Κ» ο δήμαρχος Μυκόνου, Κώστας Κουκάς.
«Από την πλευρά μας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, λειτουργούμε με σοβαρότητα, αμεσότητα και υπευθυνότητα. Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή το έγγραφο που λάβαμε προχθές το απόγευμα από τον γενικό γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος σχετικά με την αναστολή της άδειας λειτουργίας του Nammos, ενημερώνουμε ότι η μοναδική άδεια λειτουργίας καταστήματος που έχει εκδοθεί από τον δήμο το 2015 έχει ανακληθεί από το 2021, και επομένως στερούμαστε της δυνατότητας επιβολής κυρώσεων», συμπλήρωσε. Οπως προέκυψε, οι βασικές άδειες λειτουργίας των επιχειρήσεων στον χώρο του Nammos είχαν εκδοθεί από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (ΠΥΤ) Κυκλάδων, οι οποίες και ανεστάλησαν. Στη συνέχεια ξεκίνησε η επιχείρηση σφράγισης του χώρου, με εντολή του εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου.
Τελικά η σφράγιση που πραγματοποιήθηκε χθες ήταν μάλλον μικρότερη από την αναμενόμενη. Σφραγίστηκε το εστιατόριο-καφέ Concept, το οποίο δεν είχε ξεκινήσει ακόμα τη λειτουργία του, ενώ το εμπορικό κέντρο Nammos Village και το «παλαιό» εστιατόριο Nammos συνέχισαν χθες να λειτουργούν κανονικά (είχαν ξεκινήσει στις 28 Απριλίου). Μέχρι αργά χθες το απόγευμα δεν ήταν γνωστό αν θα υπάρχει συνέχεια.
«Η επιχείρηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα ένδικα μέσα για τη δικαίωσή της», δηλώνει στην «Κ» ο Νίκος Αγαπηνός, εκπρόσωπος των μισθωτριών επιχειρήσεων, προαναγγέλλοντας την κατάθεση προσφυγής κατά της απόφασης σφράγισης.
Σήμα εκατομμυρίων
Να σημειωθεί ότι γύρω από το εμπορικό σήμα του Nammos δραστηριοποιούνται σήμερα (τουλάχιστον) οκτώ επιχειρήσεις, με κυριότερες τη Nammos World (που είχε πέρυσι κύκλο εργασιών 27,38 εκατ. ευρώ) και τη Nammos Village Property Management (με κύκλο εργασιών πέρυσι 400.000 ευρώ). Το μεγαλύτερο ποσοστό στη Nammos World έχει από τον Μάρτιο εταιρεία με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.