ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελλάδα: Οι αλλαγές στις ένοπλες δυνάμεις

Τι σηματοδοτούν οι έκτακτες κρίσεις

Kathimerini.gr

Στην υλοποίηση του σχεδιασμού για την εφαρμογή της «Ατζέντας 2030» προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ώστε εντός Φεβρουαρίου να παρουσιαστεί το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων σε βάθος δεκαετίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Δένδιας ζήτησε από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη τη διενέργεια έκτακτων κρίσεων στους βαθμούς του Αντιστράτηγου και Υποστράτηγου, του Αντιναυάρχου και Υποναυάρχου και του Αντιπτεράρχου και Υποπτεράρχου. Στην ουσία, πρόκειται για το επόμενο, απαραίτητο όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, βήμα ώστε να δρομολογηθούν οι αλλαγές στη δομή δυνάμεων που παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στη Βουλή τον περασμένο Νοέμβριο.

Τις έκτακτες κρίσεις πραγματοποιεί το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) που συνεδριάζει υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, γεγονός που σημαίνει ότι η ηγεσία των επιτελείων παραμένει στη θέση της, καθώς η αντικατάσταση της είναι ευθύνη του ΚΥΣΕΑ και όχι του ίδιου του ΣΑΓΕ. Παρόλα αυτά, αναμένονται σημαντικές αλλαγές στην αλυσίδα της ιεραρχίας.

 

Εξορθολογισμός

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι τουλάχιστον 23 θέσεις ανωτάτων θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν με σκοπό τον εξορθολογισμό του αριθμού των αξιωματικών που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις. Αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι στην Ελλάδα συναντάται το «παράδοξο» της ύπαρξης περισσότερων ανωτάτων κατ’ αναλογία πληθυσμού σε σχέση με τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ, έφτασε να θεωρείται δεδομένη η ανέλιξη στον βαθμό του Ταξιάρχου ή και ανώτερου για όποιον αποφοιτά από τις στρατιωτικές σχολές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι με το νέο οργανόγραμμα, οι ένοπλες δυνάμεις προσαρμόζονται στις σύγχρονες επιχειρησιακές ανάγκες όπως αυτές καταγράφονται στη νέα δομή δυνάμεων, γίνονται πιο ευέλικτες, μειώνεται η γραφειοκρατία στον στρατιωτικό μηχανισμό και παράλληλα εξασφαλίζεται χώρος ώστε να «αναπνεύσει» η επετηρίδα.  

Νέες θέσεις

Εκτός από την κατάργηση και τη συγχώνευση οργανικών θέσεων, το ΣΑΓΕ αναμένεται να προκρίνει την πλήρωση νέων θέσεων ή την αναβάθμιση υφιστάμενων δομών, όπως προβλέπει η νέα δομή δυνάμεων.

Για παράδειγμα, το ΣΑΓΕ αναμένεται να κρίνει ποιος ανώτατος αξιωματικός θα αναλάβει τη νεοσύστατη διακλαδική διοίκηση αεράμυνας, στην οποία θα υπάγονται οι μονάδες που θα χειρίζονται τα στοιχεία των δύο θόλων, αντιαεροπορικού και αντίdrone, τους οποίους προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

 

Ακόμη, η Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ) πρόκειται να αναβαθμιστεί, όπως και άλλες μονάδες πληροφοριών, κυβερνοασφάλειας κλπ. Η προαγωγή ή η τοποθέτηση των ανωτάτων που θα αναλάβουν τη διοίκηση αυτών των μονάδων αναμένεται να αποφασιστεί κατά τη συνεδρίαση του ΣΑΓΕ.

Ανακοινώσεις

Ο έκτακτος χαρακτήρας των κρίσεων συμβαδίζει με την επερχόμενη ανακοίνωση του Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) από τον Νίκο Δένδια, η οποία πρόκειται να λάβει χώρα έως τα μέσα του Φεβρουαρίου. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θα παρουσιάσει αναλυτικά τον εξοπλιστικό σχεδιασμό για όλους τους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων που περιλαμβάνει την πρόσκτηση νέων και την υποστήριξη υφιστάμενων συστημάτων σε βάθος δεκαετίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΜΠΑΕ περιέχει όχι μόνο τα εν εξελίξει προγράμματα, όπως οι φρεγάτες FDI, τα F-35 κ.α., αλλά και εξοπλιστικά που έχουν ιεραρχήσει τα γενικά επιτελεία και έχουν κοστολογηθεί ώστε να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση