Σταύρος Παπαντωνίου
Προαναγγελία νομοθετικής ρύθμισης για να μείνουν εκτός Κοινοβουλίου «εγκληματικές οργανώσεις» που δεν υπηρετούν την «ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος» έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ουσιαστικά πρόκειται για ρύθμιση που δεν θα δίνει τη δυνατότητα στο κόμμα Ελληνες του Ηλία Κασιδιάρη να κατέλθει στις επόμενες εκλογές, καθώς θα προβλέπει ότι δεν θα γίνεται ανακήρυξη κομμάτων πίσω από τα οποία υποκρύπτονται στελέχη εγκληματικών οργανώσεων. Η ακριβής φράση του πρωθυπουργού (συνέντευξη στο «Πρώτο Θέμα») ήταν πως «το πολιτικό σύστημα οφείλει να εξαντλεί τα συνταγματικά περιθώρια ώστε να μην εκπροσωπούνται στη Βουλή εγκληματικές οργανώσεις».
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ρύθμιση θα βασιστεί στη διάταξη σύμφωνα με την οποία το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου εξετάζει εάν ένα κόμμα που κατέρχεται στις εκλογές υπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος, ένας έλεγχος που μέχρι τώρα ήταν τυπικός, αλλά με την υπό διαμόρφωση διάταξη θα εξετάζεται εάν η πραγματική ηγεσία ή μέλη του κόμματος έχουν καταδικαστεί για αδικήματα, όπως αυτά για τα οποία έχει καταδικαστεί ο Ηλ. Κασιδιάρης. Εάν λοιπόν το Α΄ Τμήμα καταλήγει σ’ αυτό το συμπέρασμα θα παραπέμπει την υπόθεση στην Ολομέλεια, που θα παίρνει και την τελική απόφαση.
Το σκεπτικό
Η νομοθετική διάταξη θα έρθει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, πιθανόν την επόμενη εβδομάδα, και τουλάχιστον ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη ενημερωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ βλέπει θετικά τη διάταξη, ενώ δεν έχει πάρει θέση για το θέμα ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ. Το πολιτικό σκεπτικό του Κυριάκου Μητσοτάκη πίσω από τη συγκεκριμένη απόφαση είναι το εξής: αφενός επί Νέας Δημοκρατίας και κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά ήταν που τα στελέχη της Χρυσής Αυγής οδηγήθηκαν στις φυλακές, δείχνοντας «την ευαισθησία του κόμματος απέναντι στα άκρα», όπως σημειώνει κυβερνητική πηγή.
Σήμερα στελέχη της εποχής εκείνης, όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης, δείχνουν πως θέλουν να επιστρέψουν στο Κοινοβούλιο «με άλλο μανδύα», όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές και «αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε». Ο δεύτερος λόγος είναι πως η πρωτοβουλία που προανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται πως, λογικά, θα έχει τη συγκατάθεση των άλλων κομμάτων, δίνοντας τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να πάρει λίγους μήνες πριν από τις εκλογές μία συναινετική πρωτοβουλία.
Ο ίδιος χθες σχολίασε σχετικά πως «μπορεί να πρυτανεύσει η λογική και να συμφωνήσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ», εκφράζοντας την επιθυμία για συναίνεση στο εν λόγω θέμα. Πάντως, η συζητούμενη ρύθμιση μπορεί να τεθεί σε ισχύ και με 151 ψήφους, δηλαδή να ψηφιστεί μόνο από τη Ν.Δ.
Αλλαγή στον πήχυ
Στην περίπτωση πάντως που το κόμμα Κασιδιάρη δεν κατέλθει στις εκλογές, ανακατεύεται και η τράπουλα της αυτοδυναμίας. Εάν το κόμμα Κασιδιάρη κατάφερνε να μπει στη Βουλή, τότε αυτομάτως το ποσοστό των εκτός κομμάτων της Βουλής θα έπεφτε, ανεβάζοντας και άλλο τον πήχυ της αυτοδυναμίας.
Αντίθετα, εάν το κόμμα Κασιδιάρη έμενε σε ένα ποσοστό οριακά κάτω από το 3%, ο πήχυς θα κατέβαινε. Με το κόμμα Κασιδιάρη εκτός εκλογών, το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων είναι βέβαιο πως θα αλλάξει, καθώς κανείς δεν ξέρει όσοι ψήφιζαν αυτό το μόρφωμα πώς θα συμπεριφερθούν εκλογικά.
Συνεδρίαση
Χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός προήδρευσε στην κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Διαγραμματειακού της Ν.Δ., μιλώντας για τις επικείμενες εκλογές οι οποίες θα γίνουν «είτε τον Απρίλιο είτε τον Μάιο». Ο κ. Μητσοτάκης χτύπησε για μια ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου για τις πρώτες, λέγοντας πως αυτές θα καθορίσουν τις εξελίξεις. «Θέλουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα τόσο ισχυρό που να μην αμφισβητείται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η δυνατότητά μας να πετύχουμε την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη. Αυτός είναι ο στόχος», τόνισε, προσθέτοντας πως «ο κίνδυνος πάντα –και θα το τονίζω αυτό– είναι η αλαζονεία και η προεξόφληση του εκλογικού αποτελέσματος».