ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διαγράφεται ο Αντώνης Σαμαράς από τη Νέα Δημοκρατία

Διαγράφεται ο Αντώνης Σαμαρας από τη Νέα Δημοκρατια μετά την επίθεση στον Κυριακο Μητσοτάκη

Kathimerini.gr

Διαγράφεται ο Αντώνης Σαμαράς από τη Νέα Δημοκρατία μετά την επίθεση στον Κυριακο Μητσοτάκη. Το Σαββατοκύριακο ξεκίνησε «επεισοδιακά» για το κυβερνών κόμμα, με θρυαλλίδα τη νέα -επικριτική προς την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη- παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά, μια παρέμβαση που ήρθε να προκαλέσει νέες «φουρτούνες» στο εσωτερικό της ΝΔ.

Στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε, ο κ. Σαμαράς παρουσιάστηκε να ζητεί την απομάκρυνση του Γιώργου Γεραπετρίτη από το ΥΠΕΞ, να αποκηρύσσει τον «μόνιμο κατευνασμό των τουρκικών προκλήσεων», να επικρίνει ως «χαριεντίσματα» τις επαφές που είχαν Ερντογάν, Ράμα, Χριστοδουλίδης και Κυρ. Μητσοτάκης στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Συνόδου, και να προτείνει τον Κώστα Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου, ήρθε ωστόσο η ανακοίνωση-απάντηση της πλευράς Μητσοτάκη δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη.  

Ανακοίνωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη

Εχουμε πει πολλές φορές ότι οι πρώην Πρωθυπουργοί έχουν το ειδικό προνόμιο να διατυπώνουν κατά καιρούς τις απόψεις και τις ανησυχίες τους για ζητήματα πολιτικής.

Ο κ. Σαμαράς, στην τελευταία συνέντευξή του, ωστόσο, δεν διατύπωσε απόψεις. Αλλά εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Επιπλέον, με τρόπο ανοίκειο και προκλητικό, υιοθέτησε ακραία ψεύδη, διαστρεβλώνοντας δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών οι οποίες έχουν διευκρινιστεί κατ’ επανάληψη και αναλυτικά.

Εφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «χαριεντίζονταν» με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας.

Τέλος, η άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά προσβολή για το πρόσωπο και τον θεσμό του αρχηγού του κράτους.

Ολα τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν ούτε ανεκτά, ούτε αποδεκτά. Η κοινωνία έχει αφήσει πίσω, εδώ και χρόνια, λογικές πολιτικής «καμαρίλας» και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό «γινάτι».Όσοι, δε, οραματίζονται μία συρρικνωμένη ΝΔ στο μέτρο του 18%, ας αναλογιστούν ότι, με τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε μέχρι σήμερα τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%.

Ως εκ τούτου, ο κ. Σαμαράς, με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η Κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς.

Η διαδικασία της διαγραφής

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραπέμπει τον Αντώνη Σαμαρά με επιστολή του στον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας (Τραγάκη), εισηγούμενος τη διαγραφή του. Η Επιτροπη συνεδριάζει, αποφασίζει και το πρακτικό στέλνεται στον Πρόεδρο της Κ.Ο., ο οποίος στη συνέχεια, με βάση το πρακτικό και την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ, στέλνει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής.

Η συνέντευξη που έφερε τη ρήξη

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» που θα δημοσιευτεί αύριο, προτείνει τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση σχετικά με τον επόμενο Πρόεδρο, ο κ. Σαμαράς απαντά: «Θεωρώ τον Κώστα Καραμανλή την καλύτερη επιλογή». Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ φαίνεται πως ζητεί -εμμέσως πλην σαφώς- την παραίτηση του Γιώργου Γεραπετρίτη από το υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της ευρύτερης κριτικής που έχει ασκήσει για την προσέγγιση της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά.

Ο κ. Σαμαράς σχολιάζει ότι «δεν είναι κεντρώα πολιτική ο μόνιμος κατευνασμός των τουρκικών προκλήσεων» και καλεί τον πρωθυπουργό «να στείλει σπίτι τους όποιους δηλώνουν ότι στο όνομα της “φιλίας και ηρεμίας” με την Τουρκία “ας χαρακτηριστούν και μειοδότες”», αναφερόμενος σε σχετική δήλωση του υπουργού Εξωτερικών. Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός παρουσιάζεται να επικρίνει ως «χαριεντίσματα» τις επαφές που είχαν οι Ρ.Τ. Ερντογάν, Ε. Ράμα, Ν. Χριστοδουλίδης και Κυρ. Μητσοτάκης στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Συνόδου πρόσφατα στη Βουδαπέστη.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση