Kathimerini.gr
Δώρα Αντωνίου Σταύρος Τζίμας Σταύρος Παπαντωνίου
Πώς η πορεία τους σφράγισε τα αποτελέσματα στους δύο μεγάλους δήμους της Ελλάδας και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Χάρης Δούκας
Ο γνωστός άγνωστος της Χαρ. Τρικούπη
Της Δώρας Αντωνίου
Οταν στις 26 Ιουλίου το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον Χάρη Δούκα ως υποψήφιο για τον Δήμο Αθηναίων, το ερώτημα «ποιος είναι αυτός;» ήρθε σαν φυσιολογική αντίδραση. Ο 43χρονος καθηγητής του ΕΜΠ δεν ήταν ευρέως γνωστός και αυτό ήταν ένα από τα προβλήματα που πολλοί εντόπιζαν στην υποψηφιότητά του: ότι σε μικρό χρονικό διάστημα θα έπρεπε να κερδίσει το στοίχημα της αναγνωρισιμότητας, να φθάσει στους ψηφοφόρους η υποψηφιότητά του, να επικοινωνηθούν οι προτάσεις και οι θέσεις του, το όραμά του για την Αθήνα. Και όλα αυτά όχι μόνο σε λίγο χρόνο, αλλά και σε ιδιαίτερες, όσον αφορά την επικοινωνία, συνθήκες, καθώς μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας ακολούθησε ο δύσκολος για διεξαγωγή προεκλογικής εκστρατείας Αύγουστος, ενώ από τις 6 Σεπτεμβρίου τέθηκαν σε εφαρμογή οι περιορισμοί στις εμφανίσεις των υποψηφίων, που έβαλαν ασφυκτικά πλαίσια στις δυνατότητες προβολής τους.
Αυτό που στα τέλη Σεπτεμβρίου φάνταζε απίθανο, σχεδόν άθλος, χθες έγινε πραγματικότητα με μια θεαματική ανατροπή. Ο Χάρης Δούκας κέρδισε τον Δήμο Αθηναίων, επιτυγχάνοντας μια μεγάλη νίκη με δεδομένο ότι στον πρώτο γύρο των εκλογών είχε λάβει μόλις το 14,19% των ψήφων, ποσοστό που του εξασφάλισε μεν την είσοδο στον δεύτερο γύρο, αλλά με μεγάλη διαφορά από τον Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος με 41,35% φαινόταν το αδιαμφισβήτητο φαβορί. Ο κανόνας της άδειας κάλπης στην αρχή κάθε αναμέτρησης επιβεβαιώθηκε εμφατικά στην περίπτωση του Δήμου Αθηναίων και ο κ. Δούκας πέτυχε αυτό που φάνταζε εξαιρετικά δύσκολο. Και από χθες το ερώτημα «ποιος είναι αυτός;» έχει απάντηση: είναι ο νέος δήμαρχος Αθηναίων.
Ο κ. Δούκας δεν είναι ξένος στην πολιτική, απλώς πέρασε «κάτω από το ραντάρ» η μέχρι τώρα πολιτική διαδρομή του. Εχει μια σταθερή πορεία στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ, ξεκινώντας από την ΠΑΣΠ. Ηταν ανάμεσα σε εκείνα τα στελέχη που ανταποκρίθηκαν στο προσκλητήριο της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά για προσπάθεια ανασύνταξης του κόμματος το 2016 και ανέλαβε τον Τομέα Ενέργειας.
Κεντρική στρατηγική
Την ιδέα να διεκδικήσει τον Δήμο Αθηναίων ο καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Ο κ. Δούκας συμφώνησε και η υποψηφιότητά του δομήθηκε πάνω στην αντίληψη ότι η εύρεση λύσεων για τα προβλήματα των σύγχρονων πόλεων είναι ο κατεξοχήν τομέας αρμοδιότητάς του. Αυτή ήταν και η κεντρική στρατηγική, με βάση την οποία κινήθηκε στον σύντομο χρόνο της προεκλογικής εκστρατείας. Οργανώθηκε ένα πυκνό πρόγραμμα επιτόπιων επισκέψεων σε γειτονιές της Αθήνας προκειμένου να συνομιλήσει απευθείας με τους πολίτες και να μεταδώσει το μήνυμα ότι έχει να προτείνει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα μιας πόλης που βρίσκεται αντιμέτωπη με σύγχρονες προκλήσεις αλλά και προβλήματα που έρχονται από παλιά. Ως παράγων που συνέβαλε στην επιτυχία του θεωρείται η επιλογή να μην μπει σε λογική προσωπικών αντιπαραθέσεων, αλλά να μιλήσει για την πόλη, τα προβλήματα και τις λύσεις που μπορούν να δοθούν.
Δημήτρης Κουρέτας
Πανταχού παρών μετά τις πλημμύρες
Του Σταύρου Παπαντωνίου
Η μοναδική περιφέρεια της χώρας που κατέληξε «καθαρά» στα χέρια της αντιπολίτευσης ήταν η Θεσσαλία, όπου ο Δημήτρης Κουρέτας κατάφερε να κόψει πρώτος το νήμα με ποσοστό που πλησίασε το 60%, επιτυγχάνοντας μια μεγάλη νίκη έναντι του μέχρι πρότινος περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού. Είναι προφανές πως η τεράστια καταστροφή που υπέστη η Θεσσαλία αποτέλεσε τη θρυαλλίδα των εξελίξεων στην περιφέρεια, καθώς πριν από τις πλημμύρες κανένας δεν φανταζόταν πως ο πανίσχυρος Αγοραστός θα μπορούσε να απολέσει την πρώτη θέση. Η καταστροφή της περιφέρειας δεν αναιρεί όμως τη δουλειά που είχε κάνει προπαρασκευαστικά ο νέος περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας.
Δουλειά «μυρμηγκιού»
Ο κ. Κουρέτας πολιτικά είναι κεντρώος. «Πασοκογενή» τον χαρακτηρίζουν όσοι τον γνωρίζουν από παλιά, αλλά το πρώτο επίσημο κομματικό πέρασμα έγινε στο Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, όχι με μεγάλη επιτυχία, καθώς έληξε άδοξα. Ο κ. Κουρέτας κατηγόρησε μετά τη διαγραφή του το Ποτάμι ως «ένα κόμμα που δεν έχει ούτε δημοκρατία ούτε διαφάνεια». Το Ποτάμι τον κατηγόρησε πως προσπαθούσε επί μήνες να επιβάλει την υποψηφιότητά του ως βουλευτή Λάρισας. Σε αυτή την «κατηγορία» μπορεί ίσως να εντοπίσει κάποιος την… αιτία της χθεσινής εκλογής του. Ο κ. Κουρέτας ανέκαθεν λειτουργούσε σαν «μυρμήγκι», όπως λένε καλά γνωρίζοντες, βάζοντας στόχους που τους πετυχαίνει. Σε εκείνο το πρώιμο και αποτυχημένο πέρασμά του από το Ποτάμι είχε προλάβει να δείξει κάποιες από τις αρετές του, καθώς ήταν πανταχού παρών, δείχνοντας πρωτοφανή διάθεση να προσφέρει.
Επειδή πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι, εκείνο το πάθος και η ασταμάτητη διάθεση να πηγαίνει προς τους πολίτες, που είχε δείξει ως στέλεχος του Ποταμιού το 2014, επαναβεβαιώθηκε και το 2023. Η υποψηφιότητα Κουρέτα ξεκίνησε με χαμηλές προσδοκίες πριν από τις πλημμύρες. Οι μεγάλες καταστροφές στον κάμπο τού έδωσαν μια πρωτοφανή πάσα, την οποία δεν άφησε ανεκμετάλλευτη. Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ και εν συνεχεία του ΣΥΡΙΖΑ γύρισε, όπως λένε καλά γνωρίζοντες, κάθε χωριό και κάθε σπίτι που επλήγη από τις πλημμύρες, μιλώντας συντονισμένα για τις ευθύνες του κ. Αγοραστού. Το κυριότερο που έκανε όμως, και φάνηκε στη χθεσινή κάλπη, ήταν πως βρισκόταν διαρκώς δίπλα σε έναν κόσμο που ο κ. Αγοραστός μετά την καταστροφή δεν μπορούσε να πλησιάσει. Οσοι γνωρίζουν τον καθηγητή Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών και Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πάντως, μιλούν για έναν άνθρωπο που έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς δεν του αρέσουν τα πολλά λόγια και οι δημόσιες σχέσεις. Ο ίδιος φρόντισε να επιβεβαιώσει το αυστηρό στυλ με το οποίο «συστήθηκε» στο ευρύ κοινό με τη δήλωσή του αμέσως μετά τη νίκη του. «Αυτή τη νίκη δεν μπορώ να την πανηγυρίσω γιατί η Θεσσαλία είναι μια πληγή», είπε, θυμίζοντας πως «απευθύνθηκα σε όλους τους Θεσσαλούς, ανεξαρτήτως πολιτικής καταβολής». Τα υπόλοιπα επί του πεδίου, καθώς τώρα κυβέρνηση και περιφερειάρχης θα κληθούν να συνεργαστούν για την ανοι-κοδόμηση της Θεσσαλίας.
Κωνσταντίνος Ζέρβας
Από την άνοδο στην πτώση
Του Σταύρου Τζίμα
Στα εκλογικά κέντρα του δημοτικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης επικρατούσε χθες «ερημιά», με τους δικαστικούς εκπροσώπους να… χτυπούν τις περισσότερες ώρες μύγες, περιμένοντας ψηφοφόρους, η συμμετοχή των οποίων ήταν σαφώς μικρότερη. Στη δημόσια σφαίρα της πόλης, αιωρείτο προεκλογικά η αίσθηση της βέβαιης ήττας του Κωνσταντίνου Ζέρβα και αρκετοί προέβλεπαν, μετά τον πρώτο γύρο, ακόμη και συντριβή. Σε αντίθεση με την Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη το αποτέλεσμα κάθε άλλο παρά μη αναμενόμενο ήταν – απεναντίας, έκπληξη θα εθεωρείτο μια δεύτερη θητεία του. Ο Κων. Ζέρβας εξελέγη πριν από τέσσερα χρόνια δήμαρχος ως ανεξάρτητος, και από μια άποψη ήταν, αν και είχε θητεύσει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος βουλευτής του, όπως και αργότερα της Ν.Δ.
Hταν νέος, μορφωμένος, πολύγλωσσος, χαμηλών τόνων, από αστική οικογένεια με ιστορία στην πόλη, βιογραφικό που εκτίμησε ο Γιάννης Μπουτάρης και τον συμπεριέλαβε στον συνδυασμό, με τον οποίο και εξελέγη, για να φτάσει να γίνει αναπληρωτής δήμαρχος και αντιδήμαρχος. Oμως κατά τη δεύτερη θητεία τα έσπασε με τον Μπουτάρη, πήρε αποστάσεις και έβαλε πλώρη για τον δημαρχιακό θώκο. Η συγκυρία κατ’ αρχήν τον ευνόησε. Μετά την αποχώρηση Μπουτάρη απουσίασε στις εκλογές του 2018 η ισχυρή προσωπικότητα που θα τον διαδεχόταν και η ανεξάρτητη υποψηφιότητα Ζέρβα τέθηκε σε νικηφόρο τροχιά. Eτσι, στον δεύτερο γύρο των εκλογών, κέρδισε άνετα τον ανθυποψήφιο εκλεκτό της Ν.Δ., Νίκο Ταχιάο. Σε εκείνη την επαναληπτική κάλπη είχε τη στήριξη μερίδας ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που εμφορούμενοι από έναν στείρο και παρωχημένο «αντιμητσοτακισμό» τον ψήφισαν για να τιμωρήσουν τον μετέπειτα πρωθυπουργό. Πολλοί εξ αυτών τώρα φέρεται να τον καταψήφισαν, γιατί είχε τη στήριξη του… κ. Μητσοτάκη.
Η θητεία του εκ του αποτελέσματος δεν κρίθηκε επιτυχής, και αυτό ήταν πρωτίστως που διαμόρφωσε το αποτέλεσμα. Κυριάρχησε στην πόλη νωρίς η εντύπωση πως στα καθημερινά προβλήματά της, όπως αυτά της καθαριότητας, των τραπεζοκαθισμάτων, της συγκοινωνίας, ο δήμος «δεν κάνει τίποτα», που όσο πλησίαζαν οι εκλογές μετατράπηκε στο, σίγουρα υπερβολικό, «η πόλη δεν έχει δήμαρχο». Και επ’ αυτού υπήρχε η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μπουτάρη. Ηταν φορές που ο απερχόμενος δήμαρχος έδινε την εντύπωση ότι προείχε για εκείνον η αποδόμηση του έργου του προκατόχου του και όχι η πορεία και επιτάχυνση των δικών του προσπαθειών, με χαρακτηριστική περίπτωση την ανάδειξη της πλατείας Ελευθερίας σε πάρκο μνήμης των εξοντωθέντων Εβραίων, όπου πέταξε τα σχέδια Μπουτάρη όταν είχαν μπει σε τροχιά υλοποίησης, αλλά δεν εφάρμοσε τα δικά του. Σε μια τέτοια ατμόσφαιρα γενικευμένης αμφισβήτησης, ο Ζέρβας εισήλθε στην τελική ευθεία προς τις εκλογές για τη δεύτερη θητεία, με όρους ήττας. Είναι αλήθεια πως το κόμμα της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη, στο μεγάλο κομμάτι του, δεν τον στήριξε, το ίδιο και οι περισσότεροι βουλευτές. Ισως γιατί εισέπρατταν το κλίμα στην πόλη και θεωρούσαν κάθε προσπάθεια μάταια για μια «χαμένη υπόθεση». Γενικευμένη αίσθηση μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος είναι ότι ήταν μια προσωπική ήττα του Ζέρβα ή, αλλιώς, «τον δήμο δεν τον κέρδισε ο Αγγελούδης, τον έχασε ο Ζέρβας».