Του Βασίλη Νέδου
Μηνύματα προς την αλβανική κυβέρνηση ότι η Αθήνα στην υπόθεση της παράνομης κράτησης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας και επιχείρησης παραβίασης του κράτους δικαίου δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε εκατοστό έφτασαν στα Τίρανα μέσα από αρμόδιους διαύλους.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου σημείωσε ότι η Αθήνα θα «τραβήξει το σχοινί» μέχρι τέλους και δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση του Εντι Ράμα να παρερμηνεύσει την ελληνική θεσμική και υπεύθυνη στάση ως αδυναμία.
Σύμφωνα με τις ίδιες ασφαλείς πηγές μεταβιβάστηκε απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου προς το επιτελείο του κ. Ράμα ότι δεν πρέπει να παρερμηνεύσει την αποφασιστικότητα της Αθήνας να κρατήσει σκληρή στάση στην υπόθεση του κ. Μπελέρη. Το μήνυμα εστάλη από την Αθήνα, καθώς έγινε γνωστό ότι οι Αλβανοί σκοπεύουν να παραπέμψουν τον κ. Μπελέρη σε δίκη στις 12 Οκτωβρίου.
Οι επαφές αυτές έγιναν ενόψει της συμπλήρωσης της συνταγματικής προθεσμίας η οποία προβλέπει ότι εάν ο εκλεγμένος δήμαρχος δεν ορκιστεί εντός τριών μηνών από τη συγκρότηση του δημοτικού συμβουλίου, τότε χάνει την εντολή του.
Ωστόσο η διαδικασία δεν είναι αυτοματοποιημένη, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η κυβέρνηση του κ. Ράμα πρέπει να λάβει την απόφαση και να απολύσει τον κ. Μπελέρη και στη συνέχεια να προκηρύξει νέες εκλογές για τον Δήμο Χειμάρρας που σε αυτή την περίπτωση θα παραμείνει χωρίς δήμαρχο.
Πάντως και χθες, παρά τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, ουδεμία απόφαση ανακοινώθηκε από τα Τίρανα, δίχως, πάντως, να αποκλείεται κάτι τέτοιο ανά πάσα στιγμή δεδομένου του απρόβλεπτου χαρακτήρα του κ. Ράμα αλλά και της μορφής την οποία έχει το αλβανικό σύστημα (τίποτε δεν γίνεται χωρίς την έγκριση από τον πρωθυπουργό). Σε περίπτωση, βέβαια, καταδίκης του κ. Μπελέρη στις 12 Οκτωβρίου, εφόσον η δίκη δεν αναβληθεί, τότε θα πρέπει να αναμένεται άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών απόλυσής του.
Πρακτικά ο κ. Ράμα είναι αντιμέτωπος με μια υπόθεση η οποία θα μπορούσε να κοστίσει σε βάθος χρόνου στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αλβανίας, αλλά και στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με την Ελλάδα σε μια φάση που ακόμα και τα διεθνή ερείσματα του πρωθυπουργού της Αλβανίας δεν τείνουν τη χείρα βοηθείας που θα ήθελε.
Στις πρόσφατες επαφές του με Ευρωπαίους ηγέτες και παράγοντες οι οποίοι πρόσκεινται φιλικά προς την Αλβανία, ο κ. Ράμα έλαβε το μήνυμα ότι για την υπόθεση Μπελέρη θα πρέπει να συνεννοηθεί με την Ελλάδα. Τονίζεται, ακόμα, ότι και οι τρέχουσες σχέσεις του κ. Ράμα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διανύουν κακή φάση, καθώς ο πρωθυπουργός της Αλβανίας παρουσίασε τάσεις αυτονόμησης σε θέματα που θεωρούνται ύψιστης σημασίας στο Λευκό Παλάτι και δη την παράδοση των γκιουλενιστών.
Παρά το γεγονός ότι ο κ. Ράμα έκανε κάποιες κινήσεις για να βελτιώσει το προφίλ του (στις 12 Σεπτεμβρίου ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών ο Ιγκλι Χασάνι, αντικαθιστώντας την Ολτα Τζάτσκα που είχε πέσει σε δυσμένεια λόγω της εμπλοκής του συζύγου της στα ζητήματα της τουριστικής κτηματικής ανάπτυξης της αλβανικής Ριβιέρας, άρα και της Χειμάρρας), η υπόθεση Μπελέρη παραμένει ένα αγκάθι στην άσκηση και της εσωτερικής πολιτικής.