Kathimerini.gr
Σταύρος Παπαντωνίου
Στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε μετά το τέλος της συνόδου του ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως σε καμία από τις πολλές συζητήσεις στο πλαίσιο της συνόδου δεν ετέθη από την Τουρκία ζήτημα που να αφορά την προβολή των διεκδικήσεών της εις βάρος της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε με νόημα πως η μη αναφορά στην Ελλάδα από πλευράς Ερντογάν «κάτι λέει, κατά το πόσο τα επιχειρήματα αυτά μπορούν πραγματικά να σταθούν σε ένα διεθνές περιβάλλον όπως αυτό του ΝΑΤΟ ή αν τελικά είναι μια επιχειρηματολογία η οποία σκοπεύει περισσότερο στην εσωτερική κοινή γνώμη και όχι σε μια συμμαχία χωρών που θα πρέπει να σκέφτονται και να αντιλαμβάνονται την ασφάλεια με τον ίδιο τρόπο, όπως είναι το ΝΑΤΟ». Από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός κληθείς να σχολιάσει το «Μητσοτάκης γιοκ» του Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε πως «το έχουμε ξανακούσει,», προσθέτοντας ότι «εμείς αντιμετωπίζουμε τις διαφορές μας πολιτισμένα» και «η πόρτα μας είναι ανοικτή στον διάλογο».
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε το γεγονός ότι ο Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου δεν προέβαλε τις τουρκικές αιτιάσεις εις βάρος της Ελλάδας.
Tο Αιγαίο
Ο πρωθυπουργός έκανε αναλυτική αναφορά στη συμφωνία Αγκυρας, Στοκχόλμης και Ελσίνκι, που θα επιτρέψει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας πως δεν επηρεάζει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τα ελληνικά συμφέροντα. Το γεγονός πάντως πως ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έθεσε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ θέμα Ελλάδας –όπως δεν έχει κάνει ποτέ και στο παρελθόν– δεν σημαίνει πως τα ελληνοτουρκικά δεν υπήρχαν στο παρασκήνιο των συναντήσεων και συγκεκριμένα στο τρίγωνο ανάμεσα στις Βρυξέλλες (γ.γ. ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ), την Αγκυρα και την Ουάσιγκτον, ως θέμα που αφορά άμεσα το ΝΑΤΟ. Στην Αθήνα προφανώς και υπάρχει ικανοποίηση για την αναφορά Μπάιντεν περί ηρεμίας στο Αιγαίο, μένει ωστόσο αυτό να αποδειχθεί και στην πράξη. Το σχετικό σχόλιο του κ. Μητσοτάκη ήταν πως η αναφορά Μπάιντεν «ήταν ένα πολύ σαφές, ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι πρέπει να αποφεύγονται οι εντάσεις στο Αιγαίο αλλά και στη Συρία», με τον πρωθυπουργό να ερμηνεύει την αμερικανική αποστροφή ως παραίνεση προς την Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου και να αποφύγει την ακραία ρητορική.
Τα F-16
Οσον αφορά τις συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για την αγορά των F-16, είναι κάτι που η Αθήνα θα παρακολουθήσει με προσοχή. Κατ’ αρχήν ο δρόμος μέχρι την οριστικοποίηση της συμφωνίας για τα F-16 είναι μακρύς για την Τουρκία, καθώς αυτή πρέπει να εγκριθεί και από το Κογκρέσο, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι αρνητικό. Επιπλέον, από πλευράς ισορροπίας δυνάμεων η εξέλιξη αυτή δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην Αθήνα, καθώς ήδη αναβαθμίζονται 83 F-16 σε Viper, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε και η αναβάθμιση 38 σε F-16 block 50++. Παράλληλα, η Αθήνα εκκινεί σύντομα τη διαδικασία για την απόκτηση F-35, τα πρώτα από τα οποία μπορεί να φθάσουν στην Ελλάδα το 2028, όταν ακόμα το πρόγραμμα αναβάθμισης των τουρκικών F-16 δεν θα έχει ολοκληρωθεί.