ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα νέα drones των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων

Δοκιμές σε ακραίες συνθήκες

Kathimerini.gr

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα εξάγονται από τη σύντομη, πλην όμως γεμάτη ουσία, επίσκεψη της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ) στον Ολυμπο.

Ο Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αλλά και τους Αρχηγούς των γενικών επιτελείων (ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ), παρακολούθησε επίδειξη συστημάτων drones, επιθετικών αλλά και αναγνώρισης, από στελέχη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.

Η πρόταση των επιτελείων, η οποία έχει γίνει δεκτή από την ηγεσία, προβλέπει τον εξοπλισμό κάθε μονάδας με drones διαφόρων τύπων αλλά και με συστήματα για την αντιμετώπιση τους. Παράλληλα, είναι σαφές ότι διατηρώντας ένα πέπλο μυστικότητας εξαιτίας της διαβάθμισης των συστημάτων, οι ένοπλες δυνάμεις και κυρίως τα τμήματα ειδικών επιχειρήσεων προχωρούν σε δοκιμές επί του πεδίου όλων των διαθέσιμων τύπων, εμπορικών και στρατιωτικών, ορισμένοι από τους οποίους μάλιστα κατασκευάζονται ή έχουν παραμετροποιηθεί από ελληνικά χέρια.

Κλείνει η ψαλίδα

Μπορεί για αρκετά χρόνια οι ένοπλες δυνάμεις να παρακολουθούσαν τις εξελίξεις, κυρίως σε ό,τι αφορά στην ενσωμάτωση χαμηλού κόστους λύσεων, όπως είναι τα εμπορικά drones, όμως η εποχή αυτή δείχνει να έχει παρέλθει.

Από τις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την επίσκεψη της ηγεσίας στον Ολυμπο, προκύπτει ότι τα τμήματα της ΔΕΠ δοκιμάζουν drones, όπως το Atlas 204 με ενσωματωμένο σύστημα απεικόνισης κοινής τακτικής εικόνας, επίγνωσης των θέσεων της ομάδας και ανταλλαγής δεδομένων αποστολής, τα οποία αναπτύσσονται από ελληνικές εταιρείες.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η «Κ» είχε αποκαλύψει ότι αντίστοιχα συστήματα των τμημάτων της ΔΕΠ, με την προσθήκη ειδικού λογισμικού (ATAK), χρησιμοποιήθηκαν για την αναγνώριση στόχων και τη μεταφορά στοιχείων βολής σε πυροβόλα Μ109 του στρατού, αφήνοντας πολύ θετικές εντυπώσεις για την αποτελεσματικότητα τους.

Αντίστοιχα drones θα διαθέτουν όλες οι μονάδες του στρατού ξηράς, σύμφωνα με όσα προβλέπει η «Ατζέντα 2030», ενώ υπάρχει πρόβλεψη για τον εφοδιασμό σε επίπεδο λόχου, τερματικών Blue Force Tracking για την απεικόνιση της τακτικής κατάστασης.

Νέα όπλα

Τα συμπεράσματα από την επίδειξη στο ΚΕΟΑΧ συζητήθηκαν σε «σύσκεψη» που ακολούθησε, με τη συμμετοχή της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας, η οποία επικεντρώθηκε στο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα αμυντικών εξοπλισμών, για το οποίο η Βουλή πρόκειται να ενημερωθεί εντός του Φεβρουαρίου.

Αντικείμενο της σύσκεψης αποτέλεσε, μεταξύ άλλων, και η ανάπτυξη αυτόνομων συστημάτων για τον αέρα, τη θάλασσα και τον βυθό από το Κέντρο Ερευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΑΚ) που ανήκει στον νεοσύστατο ΣΤ’ Κλάδο του ΓΕΕΘΑ.

Το ΚΕΤΑΚ αναπτύσσει ήδη συστήματα, όπως drones που μπορούν να φέρουν οπλισμό, αντίστοιχα με τα συστήματα που χρησιμοποιούνται στα πεδία μάχης της Ουκρανίας για την άφεση χειροβομβίδων ή όλμων, drones καμικάζι καθώς και μη επανδρωμένα αναγνώρισης και επιτήρησης.

«Τέκνο» του ΚΕΤΑΚ είναι και το πρωτότυπο USV (μη επανδρωμένο επιφανείας) το οποίο διαμορφώθηκε από το προσωπικό του κέντρου και στελέχη της ΔΕΠ με απλά υλικά και χαμηλό κόστος. Πρόκειται για σκάφος κατηγορίας RIB με ωφέλιμο φορτίο 1.600 κιλά και δύο εξωλέμβιους κινητήρες. Το USV που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην άσκηση ειδικών επιχειρήσεων ORION 24, διαθέτει ηλεκτροπτικό σύστημα επιτήρησης και μπορεί να διαμορφωθεί σε drone καμικάζι.

Παράλληλα, εκκρεμεί η υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια των αμερικανικών Switchblade 300 και 600 που θα εξοπλίσουν τα τμήματα ειδικού πολέμου. Τα drones καμικάζι που απέδειξαν την αξία τους στα σύγχρονα πολεμικά πεδία θα αγοραστούν στο 1/3 της τιμής τους, περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ, καθώς θα ενταχθούν στα προγράμματα FMF (Foreign Military Financing).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση