Kathimerini.gr
Με την τελετή υπογραφής από τον Γιώργο Γεραπετρίτη της πράξης προσχώρησης της Ελλάδας στις Συμφωνίες διαστημικής συνεργασίας «Artemis», ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Μετά το πέρας της συνάντησης, Γιώργος Γεραπετρίτης και Αντονι Μπλίνκεν κήρυξαν την έναρξη του 5ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, στον οποίο συμμετείχαν η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης.
Στις δηλώσεις του, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως «μέσω του στρατηγικού διαλόγου, μπορούμε να ορίσουμε ένα όραμα και να ενισχύσουμε πολιτικές που βασίζονται σε κοινές αξίες, ώστε να συνεργαστούμε για την ευημερία των εθνών μας και την παγκόσμια ειρήνη».
Σύμφωνα με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, η επικείμενη απόκτηση έως και 40 μαχητικών F-35 «αποδεικνύει το βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και αναδεικνύει την εξαιρετική αμυντική μας συνεργασία, όπως αυτή διέπεται από την MDCA». «Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα αλληλοσυμπληρώνονται, κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι τους για να συμβάλουν στην περιφερειακή και παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας», πρόσθεσε.
FM G.Gerapetritis signed Greece's accession to the “Artemis” Space Coop.Accords in the presence of Secretary of State A.Blinken @SecBlinken, @NASA Admin. B.Nelson @SenBillNelson &President of Hellenic Space Center I.Daglis
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) February 9, 2024
becomes the 35th country to join “Artemis” Accords pic.twitter.com/wbD01Bfjxt
Αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις και τις περιφερειακές συγκρούσεις, από την Ουκρανία έως τον Νότιο Καύκασο και από τη Γάζα έως την Ερυθρά Θάλασσα και την περιοχή του Σαχέλ, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως «χρειάζεται επειγόντως παγκόσμια συνεργασία που να βασίζεται σε ηθικές δεσμεύσεις υπό την αιγίδα του Διεθνούς Δικαίου».
«Η Ελλάδα διαθέτει σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο, ως πυλώνας ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Προωθούμε την πολυμέρεια, ως ένα από τα παλαιότερα μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Υποστηρίζουμε ενεργά τη διεύρυνση της Ε.Ε. προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ουκρανία», υπογράμμισε.
Πηγή: Υπουργείο Εξωτερικών (X)
Παράλληλα, χαιρέτισε τον διορισμό απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό και την «επανεκκίνηση των συνομιλιών για μια βιώσιμη λύση».
Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στους δεσμούς του ελληνικού και του αμερικανικού λαού, κάνοντας λόγο για «καθοριστικό θεμέλιο του στρατηγικού διαλόγου» και χαρακτηρίζοντας την ελληνοαμερικανική διασπορά ως μία «εξαιρετική γέφυρα φιλίας και κατανόησης μεταξύ των δύο εθνών».
Κάνοντας ειδική αναφορά στις «εκπαιδευτικές γέφυρες», ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «το Πρόγραμμα Ανταλλαγών Fulbright, το US German Marshall Fund και άλλα αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν συμβάλει θετικά στην αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των δύο λαών».
«Εκτιμούμε επίσης τα 53 προγράμματα σχετικά με την Ελλάδα στα αμερικανικά πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένων των 11 εδρών ελληνικών σπουδών και των 37 προγραμμάτων ελληνικής γλώσσας. Αυτές οι πολιτιστικές γέφυρες –μια μόνο πτυχή του ευρύτερου ιστού της πολιτιστικής διπλωματίας στη φιλία μας– ενισχύουν περαιτέρω τους αμοιβαίους δεσμούς μας», συμπλήρωσε.
Α. Μπλίνκεν: Στο υψηλότερο ιστορικά επίπεδο οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας
Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, για την έναρξη του 5ου γύρου του Στρατηγικού Διάλογου ΗΠΑ-Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι η ένταξη της Ελλάδας στις συμφωνίες διαστημικής συνεργασίας «Artemis Accords» σηματοδοτεί ένα νέο σημαντικό βήμα στη σχέση μεταξύ των δύο χωρών. «Η σχέση μεταξύ των χωρών μας είναι κατά την κρίση μου στο υψηλότερο επίπεδο που υπήρξε ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο εύρος της διμερούς συνεργασίας, ο κ. Μπλίνκεν είπε ότι «οι χώρες μας συνεργάζονται για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας, υπερασπίζονται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, αντιμετωπίζουν τρομοκράτες, παρέχουν σωτήρια ανθρωπιστική βοήθεια σε ανθρώπους που τη χρειάζονται, ανταποκρινόμενοι σε φυσικές καταστροφές».
Πηγή: Υπουργείο Εξωτερικών (X)
Σχετικά με την ασφάλεια, ο Αμερικανός υπουργός υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα ενισχύουν από κοινού τη διατλαντική άμυνα και ασφάλεια μέσω της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Στο σημείο αυτό, είπε ότι οι δύο χώρες εργάζονται για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ και αναφέρθηκε στην πώληση των F-35 στην Ελλάδα.
Οσον αφορά τη διαστημική συνεργασία, ο Αντονι Μπλίνκεν ανάφερε ότι η σχέση των δύο χωρών οδηγείται σε νέα σύνορα. «Και τώρα κυριολεκτικά οδηγούμε τη συνεργασία μας σε νέα σύνορα. Με την υπογραφή διαστημικών συμφωνιών, η Ελλάδα ενώνεται με τις ΗΠΑ και άλλα 33 κράτη για να προωθήσει το κοινό μας όραμα για ασφαλή, ειρηνική και βιώσιμη εξερεύνηση του διαστήματος», σημείωσε χαρακτηριστικά.