Μοντάζ: Σάββας Κωνσταντίνου
Μαρίνα Οβσιανίκοβα: Είναι το πρόσωπο που τις τελευταίες μέρες έχει συγκλονίσει το παγκόσμιο με το θάρρος της να «εισβάλει» στο πλατό του κρατικά ελεγχόμενου τηλεοπτικού σταθμού Channel 1 στη Ρωσία, υψώνοντας πλακάτ με σύνθημα κατά της εισβολής στην Ουκρανία.
Ο πλανήτης υποκλίθηκε στη 44χρονη με πατέρα Ουκρανό και μητέρα Ρωσίδα, που δεν υπολόγισε τίποτα και αψήφησε την αγριότητα της ολιγαρχίας, καταγγέλλοντας την προπαγάνδα του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η 44χρονη, μητέρα δύο παιδιών 17 και 11 ετών, η οποία απέρριψε πρόταση του Μακρόν για «προξενική προστασία» είτε στη γαλλική πρεσβεία, είτε προσφέροντάς της άσυλο στη Γαλλία, δηλώνοντας πατριώτης και δίχασε τους Ουκρανούς.
Ο ίδιος ο Ουκρανός Πρόεδρος εξήρε την πρωτοβουλία της Ρωσίδας δημοσιογράφου να σηκώσει κεφάλι στον Πούτιν και να καταδικάσει τον πόλεμο, σπεύδοντας να την ευχαριστήσει προσωπικά για τη γενναία προσπάθεια.
Ωστόσο, το Κέντρο Αντιμετώπισης της Παραπληροφόρησης στην Ουκρανία υποστηρίζει ότι η Οβσιανίκοβα δεν είναι ηρωίδα. Θεωρεί ότι η εμφάνισή της ήταν μια στρατηγική κίνηση για να αφαιρεθεί η ευθύνη του πολέμου από τον λαό της Ρωσίας και να μεταφερθεί μόνο στον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της Αναπληρώτριας Υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας, Hanna Malyar, η οποία προειδοποιεί ότι όλες αυτές οι «αντιπολεμικές» δηλώσεις και ενέργειες στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης είναι ξεκάθαρα σχεδιασμένες από τους κατακτητές.
Το ίδιο πιστεύει και ο ουκρανός βουλευτής Ρομάν Χρίστσουκ, από το κόμμα Υπηρέτης του Λαού του προέδρου της Ουκρανίας. Σε ανάρτησή του στο Twitter, έγραψε ότι η μεγαλύτερη λεζάντα στην αφίσα ήταν γραμμένη στα αγγλικά, άρα το μήνυμα στόχευε στις δυτικές χώρες και στον τερματισμό των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας ότι η 44χρονη είναι μέρος της ρωσικής προπαγανδιστικής μηχανής που στόχο έχει να σταματήσουν οι κυρώσεις των δυτικών.
Πάντως, για την ιστορία, η δημοσιογράφος συνελήφθη και καταδικάστηκε με πρόστιμο 255 ευρώ, αλλά αφέθηκε ελεύθερη. Ωστόσο, κινδυνεύει να της ασκηθούν ποινικές διώξεις με βάση τον νέο νόμο που υιοθετήθηκε στη Ρωσία και ο οποίος προβλέπει ποινή κάθειρξης έως και 15 χρόνια για όσους διαδίδουν «ψευδείς ειδήσεις».