Μοντάζ: Σάββας Κωνσταντίνου
25 χρόνια πίσω… οι μνήμες ξυπνούν. Ανατριχίλα, συγκίνηση και τιμή στους δύο ηρωομάρτυρες που έπεσαν το 1996 υπερασπιζόμενοι ιδανικά και αξίες.
2 Αυγούστου 1996, περίπου 200 μοτοσικλετιστές από 12 ευρωπαϊκές χώρες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσικλετιστών και οργάνωσαν μοτοπορεία από το Βερολίνο (τελευταία, τότε, διηρημένη πόλη της Ευρώπης, εξαιρουμένης της Λευκωσίας) στην Κερύνεια, με αφορμή την 22η επέτειο από την τουρκική εισβολή, για να διαφωτίσουν τους Ευρωπαίους για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο. Σύνθημα της πορείας ήταν «Aπελευθέρωση η μόνη λύση».
Oι μοτοσικλετιστές ακολούθησαν μια μεγάλη διαδρομή μέσα από χώρες της Eυρώπης για να καταλήξουν στην Kύπρο στις 10 Aυγούστου, όπου και θα πραγματοποιούσαν ειρηνική αντικατοχική πορεία προς την Κερύνεια.
Στη μεγαλόνησο φτάνουν και χιλιάδες μέλη των ακροδεξιών «Γκρίζων Λύκων» της Τουρκίας και η αντικατοχική πορεία της 11ης Αυγούστου προς την Κερύνεια ματαιώνεται την υστάτη υπό την απειλή ότι οι ακροδεξιοί Τούρκοι θα άνοιγαν πυρ κατά άμαχων διαδηλωτών.
11 Αυγούστου 1996
ΤΑΣΟΣ ΙΣΑΑΚ 24 ετών
Οι διαδηλωτές αντιδρούν στην απόφαση της Ομοσπονδίας να ματαιώσει την πορεία προς την Κερύνεια. Μερίδα μοτοσικλετιστών καταλήγει στο ΣΟΠΑΖ στη Λευκωσία και στη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ στη Δερύνεια. Σημειώνονται τα πρώτα επεισόδια.
Στη Δερύνεια Τουρκοκύπριοι και μέλη των «Γκρίζων Λύκων» επιτίθενται στους διαδηλωτές. Καταδιώκεται Ε/κ διαδηλωτής. Ο 24χρονος Τάσος Ισαάκ σε μια πράξη αλτρουισμού τρέχει να βοηθήσει τον συμπατριώτη του. Εγκλωβίστηκε και ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από πολίτες και αστυνομικούς του ψευδοκράτους.
Ο Τάσος Ισαάκ άφησε την τελευταία του πνοή 95 μέτρα από την ελληνοκυπριακή πλευρά και 32 από την τουρκοκυπριακή, σύμφωνα με την έκθεση του OHE. Από τη γενικευμένη συμπλοκή στη νεκρή ζώνη τραυματίστηκαν συνολικά 54 Ελληνοκύπριοι, 17 Τουρκοκύπριοι και 12 μέλη της ειρηνευτικής δύναμης.
4.8.1996
ΣΟΛΩΜΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ 26 ετών
Tην ημέρα της κηδείας του Tάσου Iσαάκ, στις 14 Aυγούστου, ημέρα κατάληψης της Aμμοχώστου, ξεκινούσε για την αθανασία ένας άλλος ήρωας, ο ξάδελφός του Σολωμός Σολωμού. Ομάδα διαδηλωτών κατευθύνθηκε και πάλι στο οδόφραγμα της Δερύνειας για να εναποθέσει στεφάνια και λουλούδια στον χώρο θυσίας του αγαπημένου τους Τάσου.
Η σκηνή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, όταν εμφανίστηκαν και πάλι οι «Γκρίζοι Λύκοι» και άρχισαν τον πετροπόλεμο.
Ξέφυγε από τα χέρια των κυανόκρανων ο οργισμένος για τον θάνατο του ξαδέλφου του, Τάσου, Σολωμός Σολωμού και ανέβηκε στον ιστό για να κατεβάσει το σύμβολο της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο.
Ο 26χρονος έσβησε πάνω στον ιστό, όπου η σφαίρα τον είχε σημαδέψει πριν προλάβει να κατεβάσει την τουρκική ημισέληνο. Δέχθηκε 5 πυρά και εξέπνευσε λίγα μέτρα μακριά από τον τόπο δολοφονίας του ξαδέλφου του, Τάσου.
Η Κύπρος θρηνεί δύο άξια παλικάρια της.
2008
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει την Τουρκία για τις δολοφονίες του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού τον Αύγουστο του 1996 στη νεκρή ζώνη. Το Δικαστήριο επιδικάζει 80.000 ευρώ ως αποζημίωση στη χήρα του Ισαάκ και 35.000 στον πατέρα του Σολωμού. Επίσης, η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει από 15.000 ευρώ στον αδελφό του Ισαάκ και στον αδελφό του Σολωμού, ενώ θα πληρώσει 12.000 ευρώ δικαστικά έξοδα.