ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μια φωτοβολίδα, ένα ξυραφάκι κι ένας ψεύτικος τραυματισμός με φόντο το… Μουντιάλ

Μια φοβερή ιστορία με πρωταγωνιστή τον Χιλιανό, Ρομπέρτο Ρόχας

24sports.com.cy

info@24sports.com.cy

Ο χώρος του ποδοσφαίρου ποτέ δεν ήταν αγγελικά πλασμένος. Ο ρομαντισμός ήταν πάντα προνόμιο των λίγων, μιας και η θέληση για νίκη πολλές φορές ξεπερνά κάθε όριο ηθικής. Έτσι τα σκάνδαλα στον χώρο του ποδοσφαίρου ήταν πάντοτε πολλά.

Γυρίζοντας πίσω το χρόνο στις 3 Σεπτεμβρίου 1989 η Βραζιλία φιλοξενούσε την Χιλή στο στάδιο Μαρακανά. Ήταν ένας απ’ τους πιο κρίσιμους αγώνες της χρονιάς καθώς θα έκρινε το ένα απ’ τα δυο εισιτήρια που θα έστελνε τη μια απ’ τις δυο χώρες στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ιταλίας. Η Χιλή ήταν η ομάδα που καιγόταν για νίκη μιας και μόνο έτσι θα προκρινόταν αυτή, ενώ απ’ την άλλη η Βραζιλία είχε την «πολυτέλεια» δυο αποτελεσμάτων. Ουσιαστικά ήταν ένας αγώνας τον οποίο συνόδευε η φράση «ο θάνατος σου, η ζωή μου».

Και όταν μιλάμε για Λατινική Αμερική δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εκεί το ποδόσφαιρο δεν είναι ένα απλό άθλημα. Εκεί στην πραγματικότητα το ποδόσφαιρο είναι θρησκεία. Έτσι το Μαρακανά είχε ούτε λίγο, ούτε πολύ 141 χιλιάδες οπαδούς. Η ατμόσφαιρα… εκρηκτική. Φωνές από παντού, συνθήματα, βρισίδια και όλα τα ωραία που συνοδεύουν ένα αγώνα στην Λατινική Αμερική. Οι φωτοβολίδες άναβαν συνεχώς και η ατμόσφαιρα ήταν αυτή ακριβώς που θα λατρεύουν εκατομμύρια φίλαθλοι ανά το παγκόσμιο.

Το προβάδισμα της Βραζιλίας και η στιγμή που ο χρόνος «κόλλησε»

Το παιχνίδι είχε φθάσει στο 70’ και η Βραζιλία ήταν μπροστά στο σκορ με 1-0. Το τέρμα είχε πετύχει ο Μπεμπέτο στο 49’ και οι Βραζιλιάνοι κρατούσαν εύκολα το αποτέλεσμα που ήθελαν. Κάπου εκεί όμως ο χρόνος «κόλλησε». Ο τερματοφύλακας της Χιλής, Ρομπέρτο Ρόχας είχε βρεθεί στο έδαφος κρατώντας το κεφάλι του, ενώ λίγο δίπλα του υπήρχε μια αναμμένη φωτοβολίδα στο έδαφος. Οι συμπαίκτες του σοκαρισμένοι έτρεξαν προς το μέρος του και φώναζαν στο ιατρικό επιτελείο να μπει στο γήπεδο, ενώ όλοι πίστευαν πως ο Ρόχας είχε χτυπηθεί στο μάτι απ’ την φωτοβολίδα καθώς το αίμα απ’ το πρόσωπο του έτρεχε ασταμάτητο.

Η αποχώρηση της Χιλής και η διακοπή στα όνειρα των Βραζιλιάνων

Οι παίκτες της Χιλής ήταν σε κατάσταση σοκ και δεν είχαν καμία πρόθεση να συνεχίσουν τον αγώνα. Έτσι πήραν στα χέρια τον συμπαίκτης του και τον μετέφεραν εκτός γηπέδου. Αποχώρησαν μάλιστα όλοι απ’ τον αγωνιστικό χώρο ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο διαιτητής δεν μπορούσε να κάνει και πολλά. Είχε δει τον τερματοφύλακα της Χιλής αιμόφυρτο και δίπλα του μια φωτοβολίδα. Έτσι διέκοψε τον αγώνα με υπαιτιότητα της Βραζιλίας. Η εξέλιξη αυτή σήμαινε πως οι Βραζιλιάνοι αποχαιρετούσαν το παγκόσμιο κύπελλο και εκεί θα αγωνιζόταν η Χιλή.

Ένας φωτογράφος… ντεντέκτιβ

Υπήρχε όμως ένα σημείο στο οποίο η ιστορία «έμπαζε». Κανείς φωτορεπόρτερ δεν είχε καταγράψει τη στιγμή του τραυματισμού παρά το γεγονός πως στο γήπεδο υπήρχαν περισσότεροι από 100. Ο Πάουλο Τεξέιρα, ένας από αυτός, ορκιζόταν πως είχε δει το σκηνικό και σε καμιά περίπτωση ο Ρόχας δεν κτυπήθηκε από φωτοβολίδα. «Έκπληκτος είδα τον Ρόχας να πέφτει κάτω και να αιμορραγεί από το μάτι ενώ η φωτοβολίδα προσγειώθηκε ένα μέτρο μακριά του» δήλωσε στο CNN. Έτσι ο Τεξέιρα είχε μια πολύ σημαντική αποστολή. Να αποδείξει αυτά που ισχυριζόταν και να σώσει την Βραζιλία.

Η μοναδική ελπίδα

Δίπλα απ’ τον Τεξέιρα στο χώρο του γηπέδου, ήταν ο Ρικάρντο Αλφιέρι. Ένας ακόμη φωτογράφος και καλός φίλος του οποίος υποστήριζε πως τράβηξε την κρίσιμη στιγμή. Όμως ο Αλφιέρι δεν εργαζόταν για τοπικό μέσο μαζικής ενημέρωσης. Το φιλμ του έπρεπε να ταξιδέψει στο Τόκιο για επεξεργασία, μιας και κατέγραφε υλικό για ένα γιαπωνέζικο περιοδικό. Ο Τεξέιρα όμως ήξερε πως δεν είχε άλλη επιλογή. Απαγόρευσε στον Αλφιέρι να στείλει το φιλμ στην Ιαπωνία. Ήξερε πως η μοναδική ελπίδα της Βραζιλίας βρισκόταν σε αυτό το φιλμ.

Έτσι ο Τεξέιρα αφού εξασφάλισε το φιλμ έτρεξε να το εμφανίσει. Η στιγμή είχε καταγραφεί και ήταν ξεκάθαρο πως αυτά που υποστήριζε ήταν αλήθεια. Η φωτοβολίδα είχε προσγειωθεί ένα μέτρο δίπλα απ’ τον Ρόχας. Δεν τον είχε ακουμπήσει ποτέ. Ο πρόεδρος της Βραζιλιάνικης Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Ρικάρντο Τεξέιρα, βρέθηκε μέσα σε λίγες ώρες στην Γενεύη και στα γραφεία της FIFA ώστε να παρουσιάσει τα στοιχεία και το μεγάλο σκάνδαλο.

Η ανατροπή της απόφασης

Και αφού απέδειξε πως η φωτοβολίδα ποτέ δεν ακούμπησε τον Ρόχας η Βραζιλία κέρδισε το παιχνίδι στα χαρτιά με 2-0. Με αυτόν τον τρόπο εξασφάλισε την πρόκριση της στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990, και φωτογράφος Πάουλο Τεξέιρα έγινε τοπικός ήρωας. Απ’ την άλλη η Χιλή όχι μόνο αποκλείστηκε απ’ το μουντιάλ του 1990 αλλά δέχθηκε ποινή και για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994.

Τι έγινε όμως στα αλήθεια;

Ο Ρόχας είχε βρεθεί σε ένα σημείο που δεν μπορούσε να μην μαρτυρήσει την αλήθεια. Παραδέχθηκε δημόσια πως μέσα στα γάντια του είχε κρύψει ένα ξυραφάκι. Ο στόχος του ήταν αν το παιχνίδι δεν πήγαινε καλά για την Χιλή να αυτοτραυματιζόταν. Αυτό έπραξε όμως στο τέλος το πλήρωσε ακριβά. Δέχθηκε ποινή ισόβιου αποκλεισμού από όλα τα γήπεδα. Το ίδιο συνέβη και στον προπονητή της Χιλής αλλά και τον γιατρό.

Έτσι το συγκεκριμένο παιχνίδι έμεινε στην ιστορία. Ήταν ένα παιχνίδι στο οποίο ο Ρόχας έβαλε ως στόχο την πρόκριση. Γι’ αυτήν ήταν έτοιμος να χρησιμοποιήσει κάθε θεμιτό αλλά και αθέμιτο τρόπο. Το πλήρωσε όμως ακριβά. Τόσο ο ίδιος όσο και η χώρα του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24sports.com.cy

Διεθνή: Τελευταία Ενημέρωση

Κατατέθηκε σε FIFA και UEFA, για μια νέα διοργάνωση 96 ομάδων και τεσσάρων διαφορετικών κατηγοριών
24sports.com.cy
 |  ΓΕΝΙΚΑ