ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Κ» Story: Πούτιν - Ποιες είναι οι απαιτήσεις του στην κρίση

Γιατί η Ρωσία απειλεί την Ουκρανία και τι ζητά ο Ρώσος Πρόεδρος από τη Δύση.

Μοντάζ: Σάββας Κωνσταντίνου

Εύθραυστες ακόμη οι ισορροπίες Δύσης και Ρωσίας, την ώρα που οι διπλωματικές επαφές για εξεύρεση λύσης στο ουκρανικό ζήτημα παραμένουν αδιάκοπες. Η Μόσχα διαβεβαιώνει την απόσυρση στρατευμάτων από τα σύνορα, την ώρα που η Δύση επιμένει πως η απειλή εισβολής είναι άμεση. Οι επόμενες ώρες κρίνονται από πολιτικούς αναλυτές της Guardian ιδιαίτερα κρίσιμες και τα βλέμματα του πλανήτη είναι στραμμένα στις πυρετώδεις διπλωματικές διαβουλεύσεις.

Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος εισβολής;

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι δεν σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία και καταδικάζει τα «επικίνδυνα ψέματα» που διαδίδονται από τις ΗΠΑ και τις δυτικές πρωτεύουσες. Ωστόσο δηλώνει πως, σε περίπτωση που σκοτωθούν Ρώσοι, θα απαντήσει.
Παρά τις διαβεβαιώσεις της Μόσχας, η Δύση επιμένει ότι η απειλή είναι άμεση και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, καθώς η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2014 και κατέλαβε το έδαφός της, υποστηρίζοντας ότι είχε μια ιστορική αξίωση σε αυτή.

Τί θέλει ο Πούτιν;

Το βασικό αίτημα είναι η Δύση να εγγυηθεί ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Θέλει η συμμαχία να αποσυρθεί από χώρες της «πρώτης γραμμής» όπως η Πολωνία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία, πρώην μέλη του συμφώνου της Βαρσοβίας.
Αντιτίθεται επίσης στους αναπτυσσόμενους δεσμούς του Κιέβου με την ΕΕ. Ζητά από το Κίεβο να αποδειχθεί αυτόνομο καθεστώς για την περιοχή του Ντονμπάς και να παραιτηθεί από την αξίωσή του στην Κριμαία (ως μέρος των λεγόμενων συμφωνιών του Μινσκ).

Γιατί τώρα;

Ο Πούτιν θεωρεί ότι η Δύση είναι αδύναμη τη δεδομένη χρονική στιγμή. Σήμερα, ο ίδιος παίζει το παιχνίδι της ενέργειας και μπορεί να εκβιάζει, να διεκδικεί, να διαπραγματεύεται. Υποστηρίζεται, επίσης, ότι ο Πούτιν χρειάζεται μια μεγάλη νίκη για να ενισχύσει τη θέση του στο εσωτερικό, να δικαιώσει τις αντιδυτικές του πολιτικές και να δικαιολογήσει τις κακουχίες που υποφέρουν οι Ρώσοι ως αποτέλεσμα των δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την πρώτη του επίθεση στην Ουκρανία το 2014. Τότε ήταν που προσάρτησε την Κριμαία και πήρε de facto τον έλεγχο της ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς.

Τι απαιτεί από τους Αμερικανούς

Ζητά από την Ουάσιγκτον να περιορίσει ή να σταματήσει την ανάπτυξη νέων αμερικανικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς στην ανατολική και νότια Ευρώπη.

Στα περισσότερα από αυτά, οι ΗΠΑ λένε «όχι» γράφει η Guardian. Εξ ου και η σημερινή κρίση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES