«Φιλί» ζωής σε ένα έργο που είναι στα «σκαριά» από το 2012 και αποτελεί ένα από τα εμβληματικότερα προωθούμενα ενεργειακά κέντρα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την έγκριση μαμούθ των 657 εκ ευρώ.
Με το κονδύλι ανοίγει για τα καλά πλέον ο δρόμος για την υλοποίηση της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης, μήκους 1208 χιλιομέτρων και συνολικού εκτιμώμενου κόστους 2.5 δις ευρώ, Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.
Το υποθαλάσσιο καλώδιο θα ξεκινά από τη Hadera στο Ισραήλ, θα φτάνει διανύοντας μια διαδρομή 310 χιλιομέτρων στην περιοχή Κοφίνου στην Κύπρο και θα συνεχίζει διανύοντας 898 χιλιόμετρα μέχρι την Κορακιά στην Κρήτη.
Η ηλεκτρική διασύνδεση των συστημάτων των τριών χωρών θα γίνεται με υποθαλάσσια καλώδια συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης και με χερσαίους σταθμούς μετατροπής HDVC σε κάθε σημείο σύνδεσης και θα έχει συνολική δυναμικότητα 1.000 Μεγαβάτ (MW) και δυνατότητα επέκτασης στα 2.000 MW.
Η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών θα γίνει το 2022 και η ολοκλήρωση του έργου Asia Interconnector υπολογίζεται στο τέλος του 2025 με ορίζοντα λειτουργίας το πρώτο εξάμηνο του 2026.
Με την ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia, η Κύπρος αναβαθμίζεται γεωπολιτικά και αναδεικνύεται πρακτικά η σημασία της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ. Είναι ένας σημαντικός σταθμός στις στρατηγικές επιλογές των τριών χωρών, που αναβαθμίζει τους ενεργειακούς στόχους της περιοχής.
Όπως υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόκειται για ένα έργο που διασφαλίζει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας και ανοίγει δρόμους στην ευρωπαϊκή αγορά, ενισχύοντας παράλληλα τους στόχους μας για μετάβαση στην πράσινη οικονομία.
Τα πολλαπλά οφέλη της ηλεκτρικής διασύνδεσης για Κύπρο υπερθεμάτισε και η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, υπογραμμίζοντας ότι άρει ενεργειακή απομόνωση, διασφαλίζει ενεργειακή ασφάλεια, συμβάλλει στην ανάπτυξη ανταγωνισμού σε αγορά ηλεκτρισμού και διευκολύνει την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.