Βίκτορ Γιανουκόβιτς: Ένα πρόσωπο στιγματισμένο με σκάνδαλα και αμφιλεγόμενο ως προς τη φιλορωσική πολιτική του, που είχε προκαλέσει σάλο αντιδράσεων και εξέγερση στο Κίεβο.
Ο 72χρονος, σήμερα, Γιανουκόβιτς, ο οποίος διέφυγε και ζει στη Ρωσία, ήταν πρόεδρος της Ουκρανίας από το 2010 μέχρι που ανετράπη τον Φεβρουάριο του 2014, μετά από εκτεταμένες διαμαρτυρίες για την απόφασή του να απορρίψει τη συμφωνία της χώρας να ευθυγραμμιστεί πιο στενά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργώντας ολοένα και στενότερους δεσμούς με τη Μόσχα.
Την ώρα που ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ετοιμάζεται να τον επαναφέρει στην εξουσία, εάν οι δυνάμεις του καταφέρουν να καταλάβουν το Κίεβο και να απομακρύνουν τη σημερινή δημοκρατικά εκλεγμένη ηγεσία της χώρας, ουκρανικό δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην προέδρου της Ουκρανίας, με την κατηγορία της προδοσίας.
Και αυτό για τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Μόσχα το 2010, σχετικά με την παρουσία του ρωσικού στόλου στην Κριμαία.
Η συμφωνία, ευρύτερα γνωστή ως Σύμφωνο του Χαρκόβου, επέτρεψε στη Μόσχα να επεκτείνει την παρουσία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.
Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και χρησιμοποίησε τον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας για να πλήξει στρατηγικής σημασίας στόχους της γειτονικής της χώρας, στη διάρκεια του πολέμου που ο Πούτιν αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος διέφυγε στη Ρωσία το 2014 μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, έχει ήδη καταδικαστεί ερήμην σε κάθειρξη 13 ετών για προδοσία. Εκείνη η υπόθεση αφορούσε επιστολή που ο Γιανουκόβιτς είχε στείλει την 1η Μαρτίου στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ζητώντας του στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις για να αποκαταστήσει την τάξη στην Ουκρανία.
Πάντως, ο Γιανουκόβιτς έχει επικριθεί σαν επικεφαλής μίας διεφθαρμένης διοίκησης, με τις κατηγορίες ότι υπεξαίρεσε κεφάλαια από την κυβέρνηση και ότι ευνοούσε μια μικρή ομάδα πλούσιων Ουκρανών μεγιστάνων.
Μοντάζ Σάββας Κωνσταντίνου