ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τελικά είμαστε αδιάφθοροι ή τέρμα διεφθαρμένοι;

Οι μορφές διαφθοράς περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη δωροδοκία, το ρουσφέτι, τον εκβιασμό, τη φοροδιαφυγή, τον νεποτισμό, την υπεξαίρεση χρημάτων, τη δωροληψία και την κατάχρηση.

Της Δωρίτας Γιαννακού

Της Δωρίτας Γιαννακού

Διαπιστώθηκε μια βελτίωση αναφορικά με τα επίπεδα της διαφθοράς στην Κύπρο σύμφωνα με την Διεθνή Διαφάνεια και την έκθεση που εκδίδει κάθε χρόνο. Όπως καταγράφεται στη σχετική έκθεση, η Κύπρος βελτίωσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά της θέση της στο Δείκτη αντίληψης διαφθοράς συγκεντρώνοντας βαθμολογία 56% (από 53% το 2023) και ανήλθε στην 46η θέση από τις 180 χώρες που συμμετέχουν στον Δείκτη. Το ίδιο διεφθαρμένοι με εμάς είναι χώρες όπως η Τσεχία, η Γρενάδα και η Ισπανία. Στον αντίποδα είμαστε λιγότερο διεφθαρμένοι από την Ιταλία, Πολωνία, Ελλάδα, Σλοβακία, Κροατία, Μάλτα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Ουγγαρία. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται χώρες όπως το Νότιο Σουδάν και η Σομαλία. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς είναι ένας δείκτης που βαθμολογεί και κατατάσσει τις χώρες βάσει των αντιλήψεων για τα επίπεδα διαφθοράς στον δημόσιο τομέα, όπως αυτά αξιολογούνται από ειδικούς και στελέχη επιχειρήσεων. Τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν μεν ότι γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν είναι για χειροκροτήματα δε.

Οι μορφές διαφθοράς περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη δωροδοκία, το ρουσφέτι, τον εκβιασμό, τη φοροδιαφυγή, τον νεποτισμό, την υπεξαίρεση χρημάτων, τη δωροληψία και την κατάχρηση. Δίχως άλλο, η διαφθορά αποτελεί πλήγμα για την εμπιστοσύνη, καθυστερεί την οικονομική ανάπτυξη, αποδυναμώνει τη δημοκρατία και επιδεινώνει την ανισότητα, τη φτώχεια, τον κοινωνικό διχασμό και την περιβαλλοντική κρίση. Ο Πρόεδρος, είχε περιγράψει τη διαφθορά ως «καταστροφικό καρκίνωμα της κοινωνίας», επισημαίνοντας τις δυσμενείς συνέπειες που έχει σε όλους τους τομείς, καθώς και στην εικόνα της χώρας διεθνώς. Πρόσθετα, ο υπουργός δικαιοσύνης υποστήριξε ότι με ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας καταφέραμε να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά επισημαίνοντας το ρόλο της ανεξάρτητης Αρχής κατά της διαφθοράς. Δυστυχώς όμως η συγκεκριμένη Αρχή και ο ρόλος της άρχισε να φθίνει. Ο λόγος; Τα πορίσματα της αγνοούνται μέχρι και σήμερα και αναφερόμαστε σε ιδιαίτερα σοβαρές υποθέσεις όπως το Κράτος Μαφία και τα χρυσά διαβατήρια. Μάλιστα, αναφορικά με την υπόθεση του Κράτους μαφίας στο διάστημα που η αρμόδια αρχή «διερευνά» ο κύριος κατηγορούμενος δηλαδή ο τέως πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης πρόλαβέ και εξέδωσε και βιβλίο με τίτλο ο «Συκοφάντης» ως απάντηση στα όσα του καταλογίζει στα δικά του βιβλία «Η Συμμορία» και «Κράτος Μαφία» ο Μακάριος Δρουσιώτης. Στο μεταξύ, η αρμόδια Αρχή μεταθέτει συνεχώς τόσο την κατάθεση του κ Αναστασιάδη όσο και την έκδοση του σχετικού πορίσματος. Σήμερα που μιλάμε, ο επίτροπος διαφάνειας και πρόεδρος της αρχής κατά της διαφθοράς, υποστηρίζει ότι το σχετικό πόρισμα θα εκδοθεί τον Μάιο. Υπενθυμίζεται ότι η Αρχή άρχισε τη διερεύνηση για τη συγκεκριμένη έρευνα που θα αποτελέσει και το μεγάλο τεστ της, τον Ιανουάριο του 2023 ενώ η έρευνα των λειτουργών επιθεώρησης ξεκίνησε στις 2 Απριλίου 2024. Ούτε με την έρευνα για τα χρυσά διαβατήρια είδαμε καμία πρόοδο όμως με αποτέλεσμα τελικά να ατονήσει και το ενδιαφέρον. Επομένως, η διαφθορά στην Κύπρο είναι ακόμα ζωντανή δεν καταφέραμε να την σκοτώσουμε απλά μάλλον δεν την ταΐζουμε όπως συνηθίζαμε. Είναι καλό λοιπόν όλοι οι εμπλεκόμενοι να γνωρίζουν ότι ο κόσμος δεν εφησυχάζει, δεν παραμυθιάζεται. Αναμένει ουσιαστική διαφάνεια και δικαιοσύνη. Θέλει έργα, για να πιστέψει ότι όντως διαπιστώνεται βελτίωση ως προς την καταπολέμηση της διαφθοράς στην χώρα μας! Τολμάτε;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Δωρίτας Γιαννακού

Δωρίτα Γιαννακού: Τελευταία Ενημέρωση