Της Δωρίτας Γιαννακού
Στα ψάξιμο για τις 200 εταιρείες που έχουν δραστηριοποιηθεί επενδυτικά στην Κύπρο είναι το Προεδρικό. Όπως μαθαίνουμε η κυβέρνηση απόρησε με το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην «Κ» στις 24 Νοεμβρίου και αφορούσε την κάθοδο επενδυτών στην Κύπρο οι οποίοι έστησαν συνολικά 200 επιχειρήσεις στο νησί αξιοποιώντας το ευνοϊκό επιχειρηματικό κλίμα που τόσο κοπιάσαμε να δημιουργήσουμε. Εμείς έχοντας αναφέρει και τις πηγές μας στο σχετικό ρεπορτάζ, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και να μιλάμε για κάτι που είναι πραγματικά πολύ θετικό για το επιχειρείν της χώρας και προσδίδει ένα αισιόδοξο κλίμα δημιουργώντας προοπτικές. Και αυτό θα έπρεπε να είναι και η έγνοια της κυβέρνησης όμως όπως φαίνεται έχει τόσο πολύ απορροφηθεί από όλα τα αρνητικά που είτε δεν ενημερώθηκε σωστά είτε ενημερώθηκε αλλά δεν προσέδωσε στο θέμα την απαιτούμενη σοβαρότητα. Λίγο η δημοτικότητα που έχει πάρει την κατιούσα, λίγο τα ανοικτά εργασιακά μέτωπα, λίγο το ΝΑΤΟ οι επενδυτές που ήρθαν με «δώρα» πέρασαν στο ντούκου. Διότι αυτοί οι επενδυτές δημιούργησαν 1.200 θέσεις εργασίας σε τομείς τεχνολογίας, τουρισμού και εκπαίδευσης. Επίσης η κάθοδος τους θα επιφέρει και φορολογικά έσοδα στον κρατικό κορβανά. Αυτά και μόνο αρκούν για να γνωρίζει η κυβέρνηση την ύπαρξη τους αλλά και για να πανηγυρίζει για το γεγονός ότι πρώτον έχει καταφέρει να χτίσει ένα ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον που μπορεί να προσελκύσει εταιρείες αυτού του βεληνεκούς και δεύτερο διότι διατηρεί οργανισμούς οι οποίοι προωθούν σωστές στρατηγικές προσέλκυσης επενδύσεων και φέρνουν αποτελέσματα. Μάλιστα θίξαμε και το γεγονός ότι μέσα σε αυτές τις 200 επενδύσεις το εξάμηνο φέτος είχαμε και δραστηριοποίηση εταιρειών από χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή κοινότητα και δραστηριοποιούνται στη χώρα μας δημιουργώντας φυσική παρουσία επιδιώκοντας να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο ως ευρωπαϊκό κόμβο.
Αντ’ αυτού το προεδρικό δεν ενημερώθηκε σχετικά. Και εμείς με τη σειρά μας διερωτόμαστε, πως και γιατί δεν έλαβε γνώση το προεδρικό, αφού από το 2022 συστάθηκε η Μονάδα Διευκόλυνσης Εταιρειών (ΜΔΕ) στο υπουργείο ενέργειας Εμπορίου και βιομηχανίας και αποτελεί το «Σημείο Επαφής» για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ήδη στην Κύπρο αλλά και για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν ή να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στην Κύπρο. Στόχος είναι οι προσφερόμενες υπηρεσίες μέσω της ΜΔΕ να αναβαθμιστούν, να εκσυγχρονιστούν έτσι ώστε αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα και αδυναμίες του υπάρχοντος συστήματος υποστήριξης των επενδυτών. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μονάδα δημιουργήθηκε γιατί η προώθηση της επιχειρηματικότητας, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, και η μείωση της γραφειοκρατίας, αποτελούσαν βασικές επιδιώξεις της Κυβέρνησης! Επομένως θα έπρεπε ο υπουργός ενέργειας να ενημερώσει το προεδρικό για τα συγκεκριμένα στοιχεία, χωρίς να βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά για το αν ενημέρωσε ο ίδιος αλλά το προεδρικό δεν έθεσε το θέμα ψηλά στην ατζέντα του. Στόχος δεν είναι ούτε να πανηγυρίζουμε ούτε να ευλογούμε τα γένια μας, ωστόσο όταν κάτι είναι θετικό και ευεργετικό για την οικονομία θα πρέπει να το προβάλλουμε. Χωρίς υπερβολές και φανφάρες με αλήθειες και στοιχεία. Σημαντικό είναι ακόμα να φροντίζουμε να το διαφυλάξουμε διότι το φτιάξαμε με κόπο. Ως εκ τούτου το προεδρικό έχει χρέος να ενημερώνεται και να μην εφησυχάσει ως προς την προσέλκυση επενδυτών.
Διότι όσο δύσκολα έρχονται τόσο εύκολα φεύγουν. Κάποια πράγματα θέλουν και το maintenance τους και αυτό μόνο το προεδρικό μπορεί να το κάνει. Ε ας μη τι άλλο ας ενημερώνεται σωστά.